Sipilä svarade på amerikanska frågor om Finland som lyckligast i världen: ”Men vi är bra på att dölja det”
- Europa är en vän och ingen fiende till USA. Det gäller också i handelspolitiken. Det är statsminister Juha Sipiläs besked till alla han träffar under sitt besök i Washington den här veckan. Han inledde resan med en skämtsam frågestund inför ekonomiska påverkare.
Den första dagens lunch gav möjlighet för Sipilä att svara i mer skämtsamma tongångar på frågor om Finlands skattepolitik, investeringsmöjligheter, men också om hans rikedom, flygande och överraskande politiska karriär.
Sipiläs besök i Washington inleddes med ett framträdande inför The Economic Club. Klubben samlar ledande näringslivsfolk, politiker och ambassadörer till regelbundna luncher.
Rikast i Finland – ”men det var för tio år sedan”
Många i Washington verkar göra jämförelser med den framgångsrike entreprenören Juha Sipilä och president Donald Trump.
Moderatorn räknade upp Sipiläs placering i inkomsttoppen, då han sålde sitt bolag efter att det hade fördubblat sin vinst sju år i rad.
- Men det var för tio år sedan, förklarade Sipilä torrt och möttes av skratt från företagsledarna.
Sipilä fick frågor om de höga skatterna i Finland, som han försvarade
med allt man får i utbyte mot skatterna, bland annat "världens bästa skola".
Själv sade han sig betala 42 procent skatt på sina "ganska små" inkomster från politiken.
”Träffa julgubben!”
Sipilä fick frågan om var i Finland man borde investera i dag. Han nämnde den nya teknologin och digitaliseringen som den snabbast växande sektorn.
- Men också metallindustrin är stark och skogsindustrin förnyas snabbt, marknadsförde Sipilä.
På frågan om vad man borde se av Finland nämnde Sipilä de 200 000 sjöarna. Och eftersom Sipilä kommer från norr gjorde han reklam för Lappland. Och då måste man träffa julgubben som bor där.
"Åtminstone är oppositionen inte lycklig"
Sipilä gör reklam för landet som är lyckligast i världen. Men vi är också bäst på att dölja det, sade Sipilä.
- Sitter man på riksdagens frågestund en gång i veckan är det lätt att glömma lyckan och bli olycklig. Efter oppositionens frågor i en timmes tid är det svårt att föreställa sig att det här är det lyckligaste landet i världen.
Sipilä fortsatte med att räkna upp Finlands rena natur och den renaste luften i världen. Också maten är renast, sade Sipilä.
Politik blir entreprenörsjobb igen
Sipiläs politiska karriär krävde också en förklaring. Han blev snabbt partiledare efter sitt inträde i riksdagen 2011 - och statsminister efter att Centern hade vunnit valet 2015.
- I dag funderar jag om det var mitt livs stora misstag, skämtade Sipilä. Men de stora egona finns i näringslivet. I politiken är vi mer ödmjuka, sade Sipilä.
Sipilä dementerade att han siktar på att bli president. Han sade sig gilla jobb med mera fart (action).
Han förklarade arbetsfördelningen med att statsministern gör det smutsiga jobbet i inrikespolitiken och i EU, medan presidenten och statsministern delar på utrikespolitiken.
Centerordförande Sipilä skämtade om valresultatet nästa vår, som kan göra att han inte längre leder regeringen in i EU-ordförandeskapet.
Efter politiken tänker sig Sipilä en återgång till entreprenörens jobb igen.
EU-inställning förbryllar
Efter lunchen med amerikanskt businessfolk svarade statsministern på några frågor från finländska journalister på plats i Washington. Han förvånade sig över de många frågorna om Brexit från amerikanerna.
- Här i USA vet man kanske inte riktigt vad Finland och EU är, och varför vi är med i EU.
- Världens största och bäst fungerande inre marknad är en överraskning för många här. Det måste vi minnas att dela med oss av, säger statsminister Juha Sipilä efter sitt framträdande.
Sipilä säger sig vara förvånad över ”den konstiga” diskussionen i USA om handelstullar och andra hinder för den fria handeln som gynnar alla.
Transatlantiska relationer goda trots belastningar
Finlands kontakter i det transatlantiska samarbetet betecknar han som goda. USA:s samarbete med EU är på bättringsvägen, fast det har belastats av handelspolitiken, säger Sipilä.
Sipilä har med sig en delegation på ett tjugotal finländare från flera stora företag och ministerier. Handelssamarbetet är djupt mellan Finland och USA.
Sipilä påpekar att USA är Finlands fjärde största handelspartner. De relationerna försöker man förstärka också under Sipiläs resa i USA.
Därtill kan komma försvarsanskaffningar, i form av nya jaktplan. Men dem skjuter Sipilä upp långt in i framtiden, åtminstone fram till nästa valperiod.
Krattnings- och gallringsknowhow
Frågan om finländsk skogsvård kom också upp med amerikanerna.
- Nej, vi krattar inte skogarna så mycket, men vi gallrar aktivt. Det förklarade Sipilä som en direkt kommentar till president Trumps påstående om att Finland slipper skogsbränder tack vare krattningen. Det väckte leenden över hela världen. Men Sipilä ger honom rätt vad gäller gallringen och utrensningen i skogarna.
Och flygövervakningen av skogarna är så bra att eventuella skogsbränder upptäcks snabbt, förklarade Juha Sipilä.
”USA:s klimatpolitik gör inte finländarna lyckliga”
Sipilä väckte munterhet när han berättade att han nästa sommar personligen ska plantera flera tusen träd, i klimatpolitikens anda.
Han fick in en känga mot USA som har lämnat Paris-avtalet. Finland är givetvis med, sade han.
- Vi måste kämpa mot kllimatförändringen tillsammans, sade Sipilä till den amerikanska publiken. Där är Paris-överenskommelsen ett bra redskap.
- Vi är inte alls lyckliga över att USA har lämnat klimatöverenskommelsen, sade Sipilä.
”Bäst att dialogen fortsätter”
Handelspolitiken och de bilaterala relationerna mellan Finland och USA står högst uppe på agendan under Sipiläs besök. Men också Ryssland brukar komma upp, säger Sipilä. I synnerhet med krisen i Ukraina.
Sipilä själv tycks inte ha stora förhoppningar om framsteg på området. Debatterna kan närmast ge en gemensam bild av läget och förståelse av situationen, som har trappats upp under en längre tid, anser Sipilä.
.
- FN:s säkerhetsråd är nu i centrum. Det skulle vara viktigt att ingen part börjar eskalera krisen utan att den blir löst fredligt, formulerar sig Sipilä, som hänvisar till Minskavtalet och gemensamma överenskommelser från förr.
”Vi är inte rädda för ryssarna”
Sipilä talar varmt för ökad dialog, också med Ryssland. Han för fram Finlands roll i samband med sommarens toppmöte mellan presidenterna Putin och Trump i Helsingfors.
Vid lunchen med affärsmännen försökte Sipilä förklara att finländarna inte är rädda för ryssarna.
- Vi har en lång gräns. Den är välbevakad. Men vi har också erfarenhet av ett långt samarbete med ryssarna, förklarade Sipilä.
Numera gäller rädslan mer cyberattacker och hybridkrig, inte en invasion från Ryssland, sade Sipilä. Han fick förklara att Finland inte är medlem av Nato, liksom inte heller Sverige. Men att Finland uppfyller Natos mål om en satsning på 2 procent av BNP på försvaret.
”Bra om USA, Kina och Ryssland kommer överens”
Sipilä talar varmt om president Trumps möten i slutet av veckan med Kinas och Rysslands ledare i samband med G21-mötet i Argentina.
- Det är speciellt bra att just de här tre ledarna möts. Deras länders samarbete kunde vara ännu tätare än vad det har varit hittills, säger Sipilä.