Ukrainas FN-ambassadör: Angreppet i Kertjsundet är som skotten i Mainila
Ukraina har jämfört det ryska angreppet på ukrainska krigsfartyg vid Krim med skotten i Mainila 1939, som Sovjetunionen använde som förevändning för att anfalla Finland.
Den ukrainska FN-ambassadören Volodomyr Jeltjenko inledde sitt anförande i FN:s säkerhetsråd på måndag kväll med att konstatera att det var årsdagen av skotten i Mainila.
Jeltjenko fortsatte med att häftigt kritisera Ryssland för incidenten i Kertjsundet och beskyllde motparten för att sprida lögner, sagor och förvirring.
Kräver hårdare sanktioner
Ukrainas president Petro Porosjenko krävde på tisdagen att sanktionerna mot Ryssland ska skärpas.
– Vi måste stå upp mot den ryska aggressionen, bland annat genom att skärpa sanktionerna betydligt, skrev Porosjenko på Twitter.
Stor rysk militäroperation
Ryska styrkor öppnade eld, bordade och uppbringade tre mindre ukrainska krigsfartyg vid Kertjsundet på söndagen. Fartygen togs i beslag och besättningarna tillfångatogs. Några av dem skadades vid incidenten.

Ukraina uttryckte på tisdagen förvåning över hur stora ryska styrkor som var inblandade.
– Det är överraskande att Ryssland mot två ukrainska båtar och en liten bogserare satte in sex fartyg tillhörande säkerhetstjänsten FSB, fyra fartyg från den ryska flottan och dessutom stridshelikoptrar och jaktplan, sade den ukrainska säkerhetstjänsten SBU:s chef Vasyl Hrytsak.
Vad var skotten i Mainila?
Ryssland tar fasta på undantagstillståndet
Ryssland hävdar att de ukrainska fartygen olovligen var inne på ryskt vatten då de kapades, vilket Ukraina bestämt förnekar.
I ett skede stoppade Ryssland också fartygstrafiken genom Kertjsundet till Azovska sjön.
Trafiken är viktig för den ukrainska utrikeshandeln, eftersom den stora hamnen Mariupol ligger vid Azovska sjöns kust.
Ukraina införde på måndag kväll undantagstillstånd i 30 dagar i områden som gränsar mot Ryssland med motiveringen att det finns risk för en rysk invasion.
Ryssland sade på tisdagen att undantagstillståndet allvarligt hotar att eskalera konflikten.
– Införandet av undantagstillstånd i olika regioner kan leda till ett hot om eskalerade spänningar i konfliktregionen i sydöstra Ukraina, sade Kremls talesman Dmitrij Peskov.