Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Länge kvar tills man kan ta sig ut på isen – bara några centimeter tjock is trots kalla nätter

Från 2018
Två par skor står vid bubblor som frusit fast i isen.
Bildtext Tunn is vid Metviken i Vasa. Arkivbild.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Den varma hösten har fördröjt isbildningen på havet. För tillfället är havsvattnets temperatur i till exempel Kvarken varmare än normalt i november månad.

Enligt Meteorologiska institutet är vattnets temperatur beroende på ställe mellan tre och sex grader varmt. Normalt brukar temperaturerna ligga kring noll grader den här tiden på året.

- Om man ser på havstemperaturen i dag ligger vi på samma nivå som de föregående två åren, säger Anni Montonen, havsexpert på Meterologiska institutet.

Om man jämför temperaturerna under en längre tidsperiod kan man se att havsvattnets temperatur har blivit varmare. Orsaken till de varma havstemperaturerna och den sena vintern är klimatförändringen.

Långa värmeperioder påverkar klimatet och temperaturen

Enligt Montonen värmde sommarens värmebölja havstemperaturerna till rekordnivåer och följderna syns ännu sent in på hösten.

- Då vi har långa tidsperioder av varmt väder påverkar de stort på klimatet och temperaturen.

Vilka följder det varma vattnet kan ha är enligt Montonen svårt att fastställa. För den som vill röra sig i öppet hav kan det här vara till en fördel, men de som väntar på att fånga fisk med pilk kan bli besvikna.

- För en del kan det här vara en bra sak och för någon annan en dålig sak, men det marina livet påverkas stort. För djuren kan dessa förändringar ha en skadlig inverkan.

Tunnare is

Den varma havstemperaturen fördröjer isbildningen. Enligt Metereologiska institutets iskarta finns det is längs med Bottenhavets kust, men isen kommer senare jämfört med tidigare år.

- Om man ser på det stora hela finns det lite och tunn is. Man får nog vänta länge innan man kan ta sig ut på isen.

Men den lilla tunna is som nu bildats på vissa lugnare havsområden längs kusten har lockat ut både långfärdsskridskoåkare och pilkare.

Sjöbevakningsmästare Mikael Nordlund vid Vallgrunds sjöbevakningsstation säger att isen på vissa håll nu är allt mellan några centimeter och upp till sju centimeter.

- Man brukar tala om att isen ska vara fem centimter för att bära en människa. Men det är nog väldigt få ställen där det uppfylls på några större områden i alla fall.

Sjöbevakare Mikael Nordlund.
Bildtext Sjöbevakare Mikael Nordlund
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Normalt bildas isen före nyår

Trots att det varit kallare under förra veckan och den här veckan är vattentemperaturerna fortfarande klart på plus också i Vallgrund.

- I fredags var det 4,6 grader, det är lite varmare än det brukar vara. Det normala brukar vara att isen bildas innan nyår, säger Nordlund.

Mot slutet av den här veckan prognostiseras igen mildare temperaturer och till och med regn. Nordlund tror ändå inte att det nödvändigtvis kommer att påverka den lilla is som kommit.

- Det är mera vattenströmmarna och vindarna som påverkar.

Text: Malin Hulkki och Niklas Grönholm

Diskussion om artikeln