Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Marko Reinikainen lämnar Västnyland och Tvärminne zoologiska station – blir verksamhetschef för svensk miljöförening

Från 2018
Uppdaterad 27.11.2018 14:52.
Porträttbild på Marko Reinikainen.
Bildtext Marko Reinikainen flyttar till Göteborg efter årsskiftet.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Tvärminne zoologiska station i Hangö och De gröna i Raseborg mister en trotjänare då Marko Reinikainen flyttar till Göteborg efter årsskiftet. Reinikainen söker nya utmaningar i vårt västra grannland.

Han lämnar Västnyland dels av personliga orsaker eftersom han har två barn och två barnbarn i Sverige men också av den orsaken att han vill prova på någonting nytt.

- Om jag tänker ta det där steget så ska jag göra det nu.

Han säger att han själv aktivt sökte jobb i Sverige.

- Jag har märkt att det är bra med att pröva på nya saker. Vi har tidigare bott i USA och i Sverige.

Han känner ett visst vemod att flytta bort från Västnyland.

- Vi har ju ett brett nätverk här och vi har trivts bra. Men det positiva överväger att pröva på någonting nytt.

Expertuppdrag i miljöorganisation

Ekenäsbon Marko Reinikainen, 52 år, blir verksamhetschef för den svenska föreningen Airclim.

- Den här föreningen motverkar luftföroreningar och klimatförändringen. Mitt jobb handlar om ett expertuppdrag som berör de här båda frågorna som förstås hänger ihop med varandra, förklarar han.

Som direktör vid Tvärminne zoologiska stationen jobbade Reinikainen mycket med frågor som berör havet, i sitt nya jobb ligger tyngdpunkten på luftfrågor.

- På sett och vis blir perspektivet lite bredare men samtidigt ska man komma ihåg att havet är ett jätteviktigt ekosystem på vårt jordklot och hör ihop med luften.

Tvärminne har klarat sig väldigt bra under den senaste tiden och de som blir kvar där och min efterträdare kommer att sätta sig vid ett ganska bra bord

― Marko Reinikainen, Tvärminne zoologiska station

På Airclim finns experter inom de olika ämnesområdena och jag förutsätter att min sakkunskap om havet ska kunna komplettera den sakkunskap som redan finns där, säger Reinikainen.

Lämnar inget sjunkande skepp

Fram till januari är Reinikainen direktör vid Tvärminne zoologiska station. Han säger att mycket av den återstående tiden i Västnyland går åt till flyttförberedelser och att runda av en del viktiga saker i Tvärminne.

Han säger att Tvärminne zoologiska station nog kommer att klara sig bra utan honom, men att det kommer att bli ett övergångsskede som kan bli aningen jobbigt.

- Samtidigt ska vi komma ihåg att Tvärminne klarat sig väldigt bra under den senaste tiden och de som blir kvar där och min efterträdare kommer att sätta sig vid ett ganska bra bord.

- Det känns bra att lämna Tvärminne för jag lämnar inget sjunkande skepp, säger Reinikainen.

Oklart vem som tar över

Han säger att det inte finns någon klar kandidat att ta över efter honom i Tvärminne, som hör till Helsingfors universitet.

- Det är helt och hållet vår fakultet som sköter rekryteringen och de jobbar nu med olika modeller. Det är inte alls i mina händer.

Tvärminne zoologiska station.
Bildtext Marko Reinikainen blev direktör vid Tvärminne zoologiska station 2011.
Bild: Yle/Tove Virta

Att hans nuvarande och kommande arbetsgivare i framtiden kan arbeta med gemensamma projekt tror han inte alls är uteslutet.

- Jag tror också att mitt kontaktnät till Finland kommer att vara viktigt.

Ingen kommunalpolitik i Sverige

Förutom engagemanget i Tvärminne har Marko Reinikainen i åratal sysselsatts av kommunalpolitik. Han har varit stadsstyrelsemedlem och fram till i går (26.11) också fullmäktigeledamot i Raseborg.

Han har under den senaste tiden också varit gruppordförande för De grönas fullmäktigegrupp.

Marko Reinikainen på valvakan på Santa fe i Ekenäs.
Bildtext Marko Reinikainen ställde upp som kandidat i riksdagsvalet 2015. Bilden är från De grönas valvaka.
Bild: Yle/Robin Lindberg

I Sverige kommer han inte direkt att engagera sig i kommunalpolitiken. Han säger att han i sitt nuvarande jobb verkar inom en vetenskapsorganisation och där är uppgiften att ta fram vetenskaplig kunskap eller fakta.

- Det är sedan samhällets sak hur man använder den kunskapen. Inom politiken här har jag kunnat ta ett steg vidare.

- I mitt nya jobb handlar det uttryckligen om att påverka samhället utgående från fakta. I mitt jobb kommer jag att ha en sådan roll att jag kan påverka samhället och jag tror det räcker för mig och jag ska koncentrera mig på det, säger Reinikainen.

Artikeln baserar sig på en radiointervju gjord av Veronica Montén.

Diskussion om artikeln