Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dragsfjärds julgran står på egen rot

Från 2018
Uppdaterad 28.11.2018 10:05.
en man i gul reflexrock håller i en ljusslinga som går upp i en gran.
Bildtext Det får gärna vara tre personer med då julljusen ska hängas upp i granen vid Dragsfjärds kyrka.
Bild: Amanda Vikman/YLE

Många vet att det inte bara är sådär att hänga upp ljusen i julgranen hemma. Men då granen är 20 meter hög och 10 meter bred behövs det minst en arbetsdag och tre personer.

- Under min första arbetsdag vid församlingen gjorde jag just precis det här, men då stod jag mest på sidan om och gapade. Det behövs lite erfarenhet innan man kan vara till någon hjälp, berättar Elina Lücke.

Janne Backas, som är Dragsfjärds församlingsmästare, berättar att man redan dagen innan har bytt ut de 120 lamporna i ljusslingan och bara det tog en god stund.

Janne Backas och Elina Lycke skådar upp mot granens topp.
Bildtext Elina Lücke och Janne Backas ser upp mot entreprenören som kämpar i granens topp.
Bild: Amanda Vikman/YLE

- Efter en hel vinter är det högst tio procent av lamporna som fungerar. I bland behöver man spraya med kontaktspray och allt ses över så att det fungerar. Man klättrar inte upp sedan när ljusslingan väl hänger på plats, säger han.

Tidigare år har han själv klättrat upp i granen, men i år beslöt man att en yrkesman sköter klättringen. Orsaken är att arbetet är ganska riskfyllt och en entreprenör har bättre utrustning för klättringen.

Janne Backas håller i julgransbelysningen, i bakgrunden Dragsfjärds gula träkyrka.
Bildtext Janne Backas har tidigare år klättrat i granen själv, men nu står han på landbacken.
Bild: Amanda Vikman/YLE

- Det är lite dubbelpipigt, på sätt och vis hade jag också gärna klättrat upp i år men det får bli så här nu, och antagligen också i fortsättningen, säger Backas.

En relation till granen

Både Backas och Lücke känner att de knutit vänskapsband med granen.

- Det är ju två gånger i året man klättrar upp i den så nog har man ju kanske någon slags känslor för den, funderar Backas.

- Jag brukade alltid säga god morgon till kyrkan när jag kom och tände lamporna, men sedan sade jag också god morgon granen. Jag har alltid tänkt på granen som en han, funderar Elina Lücke men blir avbruten av Janne.

- Nej det är nog en hon, då det vill krångla lite emellanåt, säger han och skrattar.

Dragsfjärds gula klocktorn som står bredvig den cirka 20 meter höga granen.
Bildtext Granen är cirka 100 år gammal och ungefär 20 meter hög.
Bild: Amanda Vikman/YLE

Det är inte bara för dem som granen är betydelsefull. Också många bybor väntar ivrigt på julbelysningen.

- Det är hemskt viktigt, det är en stor grej för många av dem som bor här. De jämför med hur det såg ut i fjol och här finns säkert de som har sett den sedan 1961 då man började med det här, säger Lücke.

Ersättare på kommande

Än så länge är granen grön och grann från topp till rot men det börjar synas att den har varit med ett bra tag.

- Bara på de 12-13 år jag har varit med har grenarna börjat hänga allt mer. Jag vill inte ge den en dödsdom, men den kanske inte är med så hemskt länge till, säger Backas.

En hand som håller i en ljusslinga som går upp till granens topp.
Bildtext Det gäller att hantera ljusslingorna varsamt så att inget går sönder vid uppsättningen.
Bild: Amanda Vikman/YLE

Man hade tänkt plantera en ersättande gran redan i somras men på grund av bland annat torkan lät man bli. Den nya granen kommer att stå närmare vägen och ska få gott om utrymme för att breda ut sig.

- Vi får se, kanske vi måste ha en provisorisk lösning under några år eller årtionden sedan innan den nya granen är tillräckligt stor. Men den gamla står nog säker ännu åtminstone till 60-års jubileet, försäkrar Backas.

Diskussion om artikeln