”Jag är transvestit, jag förstod i det ögonblicket att det var gåtan i mitt liv. Och det var ju förfärligt” – författaren Fredrik Ekelund har kommit ut som transvestit
Fredrik Ekelund föddes 1953 i Uppsala, men när han var nio flyttade familjen till Malmö då hans far fick en läkartjänst där. Efter gymnasiet arbetade Fredrik under flera år i Malmö hamn som stuveriarbetare, och skildringen i debutromanen Stuv Malmö, kom! baserar sig på livet i hamnen.
På frågan vem han är svarar Fredrik att han är en författare som precis kommit ut som transvestit. Nu hösten 2018 har Fredrik kommit ut både som Marisol och som författare till sin tjugofemte titel, boken Q.
- Q har kanske i första hand skrivits av Fredrik Ekelund men också mot slutet av mitt alter ego, som är Marisol, säger han.
Förlorar greppet om sin identitet i ungdomen
Som tolvåring, när Fredrik stakar på i ett skidspår efter sin mamma, drabbas han plötsligt av en starkt ångestframkallande psykotisk upplevelse under vilken han fullständigt förlorar fotfästet. Senare återkommer dessa psykotiska tillstånd under flera år fram till och med tjugosjuårsåldern.
”Det är livet och döden men framför allt att:et. Att vi finns och att jag inte förstår varför jag och vi och alla finns /…/ Min blick bränner ner alla väggar, alla ansikten…” (s 46 i Q)
Fredrik säger att det var som om Gud dog och allting slocknade i hans värld… som en avgrund som öppnade sig… hans barndom tog slut på mindre än en minut… och att detta är hans livs ur - scen…
Här började ett nytt liv, ett mycket mer sårigt och smärtsamt liv. När attackerna kom var det lika hemskt varje gång, berättar han.
- Klart jag tittar lite annorlunda på de här attackerna nu med tanke på vad som har hänt i mitt liv och när det gäller det här… det är ju inte omöjligt att det kan ha funnits inslag av könsidentitetspanik.… Jag utesluter inte det, säger Fredrik.
Vidare från tillstånden av inre förlamning
I tjugosjuårsåldern går Fredrik regelbundet på psyket i Malmö i ett halvår. Också tiden i sig läker denna brytpunkt och i dag upplever han att han kan se hur allt hänger ihop.
För långt senare, för ungefär fem år sedan när Fredrik hälsar på sin pappa som då fortfarande lever i Stockholm, kommer Fredrik gående på Drottninggatan ner för backen från Observatorielunden. Där i H & M:s skyltfönster ser han en skyltfocka som står i en väldigt vacker position och det är någonting i den som rentav får blixten att slå ner i honom.
Han är hon och hon är han.
Det är här Fredriks vandring som Marisol får sin början.
Boken Q, den är en hyllning till mycket, bland annat Fredriks barn, som han skriver att på sitt sätt räddade livet på honom med all sin kärlek. Samtidigt är Q en hyllning också till Danmark, viktigt för Fredrik som transperson eftersom han där öppet har kunnat leva ut som Marisol.
Ja, i Köpenhamn har han – hon känt sig fri.