Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Efterfrågan på gasbilar ökar - drivkraftsskatten och bristen på tankstationer utanför huvudstadsregionen irriterar ägare och branschfolk

Från 2018
Gasbil tankas.
Bildtext Åbobon Natalie Helenius har kört gasbil i en månad.
Bild: Yle / Minna Rosvall

För bara några år sedan var gasbilar ett exotiskt inslag på våra vägar. Men under det senaste året har efterfrågan på gasdrivna bilar ökat kraftigt.

I fjol fördubblades antalet registrerade gasbilar i Finland och man räknar med att det finns drygt 5 000 bilar som drivs med gas i hela landet.

Då jag fick höra att det finns gasbilar beslöt jag att inte köpa en vanlig bil mera

Natalie Helenius

Antalet registrerade gasbilar har ökat rejält i år jämfört med tidigare år visar färska siffror från Trafiksäkerhetsverket.

En av dem som skaffat en gasbil i år är Åbobon Natalie Helenius. Hon har kört med sin bil i drygt en månad och hon är nöjd med valet.

- Då jag fick höra att det finns gasbilar beslöt jag att inte köpa en vanlig bil mera. Jag ville ha en bil som drivs med biogas.

Gasbil tankas.
Bildtext Natalie Helenius.
Bild: Yle / Minna Rosvall

Enligt Helenius ville hon inte ha en elbil eftersom hon anser att en biogasdriven bil är miljövänligare.

- Det går inte åt överloppsenergi för att producera drivmedlet som med elbilar, biogasen är en förnybar biprodukt och därför bättre enligt mig.

Klimatdiskussionen väcker intresse för grönare drivmedel

Också företagare i branschen har lagt märke till att efterfrågan på gasbilar ökat.

Deniz Söderström har i tio års tid specialiserat sig på att importera gasbilar från främst Tyskland och Sverige. Han är också taxiföretagare i Åbo, alla hans taxibilar drivs med gas.

- Intresset har ökat och det märks genom att antalet förfrågningar för import av begagnade gasbilar har ökat markant den senaste tiden.

Att miljö- och klimatfrågor diskuterats aktivt den senaste tiden ser han som en orsak.

Gasbil tankas.
Bildtext Taxiföretagaren och bilimportören Deniz Söderström tror att gasbilarna blir mer populära i framtiden.
Bild: Yle / Minna Rosvall

- IPCC-rapporten kom ut och det har talats om den i media. Konsumenterna själva har börjat fundera på åtgärder som envar kan ta sig till.

Åtgärder krävs

I slutet av november kom regeringen och bilbranschen överens om att var fjärde nyregistrerad bil i Finland år 2025 drivs med el eller gas.

Det känns absurt att staten skattemässigt fortfarande gynnar införskaffning av bensinbilar

Deniz Söderström

Det här förutspås öka efterfrågan på gasbilar ytterligare. Men inom branschen efterlyser man nu också åtgärder från statens sida som i praktiken skulle få fler att välja en gasbil.

- Fortfarande tar staten in grunddelen på fordonsskatten enbart på bensinbilar - men skaffar man en elbil eller gasbil tar staten in en drivkraftsskatt, det som tidigare kallades för ”dieselskatten”. Det känns absurt att staten skattemässigt fortfarande gynnar införskaffning av bensinbilar, konstaterar Söderström.

För en gasbilsägare är också tankningsmöjligheterna en viktig fråga. Ju längre bort man åker från huvudstadsregionen, desto glesare blir det mellan tankstationerna.

En gastankstation.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Den enda tankstationen för gasbilar i Åbo till exempel är i flitig användning. Natalie Helenius berättar att hon kör cirka 400 kilometer med full tank och risken att stanna på vägen är minimal då gasbilen också kan gå på bensin.

Men hon tror ändå att fler tankstationer skulle få fler att byta till gasbil.

- Det skulle öka på användningen av gasbilar om det skulle finnas fler tankstationer.

Diskussion om artikeln