Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo mäter folkströmmar i julstressen

Från 2018
Konstens natt 2009
Bildtext Folksamling i Hansakvarteret i Åbo. Har du bråttom, ska du inte ta denna väg.
Bild: Yle/ Nora Engström

Känns det som att du inte hinner med allt som borde göras inför julen, fastän du springer från ställe till ställe? Snart kan Åbo stad berätta hur mycket och var folk springer i centrum.

Under tre månader mäts folkströmmarna i centrum av Åbo på ett 40-tal platser. Man mäter antalet personer, de populäraste rutterna och ställen där det uppstår trängsel.

- Men orsaken är nog inte att få veta hur mycket folk stressar i onödan, utan staden vill ha data över hur folk rör sig så att vi bättre kan planera rutter, trafiksystem, skyltning och för att utveckla turismen, förklarar projektchef Riikka Niemelä vid Åbo stad.

Bluetooth räknar alla som passerar

Folkströmmarna mäts med små sensorer som uppfattar Bluetooth-signaler varje gång någon går förbi med sin mobiltelefon. All data samlas in anonymt, och så att inga personuppgifter kan identifieras.

Särskilt nu då Salutorget är uppgrävt och alla stadsbussar har fått nya rutter och hållplatser så är det viktigt för staden att få veta hur folk rör sig.

Människor och hundar vid djurens julfred utanför Mikaelskyrkan i Åbo
Bild: Maud Stolpe/Yle

- Vi vill förhindra att det uppstår flaskhalsar, och vi hoppas istället kunna använda informationen för att hitta nya, innovativa modeller för folk att få en bättre upplevelse av staden.

Projektet pågår till slutet av januari 2019. De 40-tal sensorerna som räknar folk finns bland annat på gågatan, längs trottoarer och i affärer.

Diskussion om artikeln