Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sågspån - framtidens proteinkälla: "Till en början ska vi testa om det fungerar för fiskar"

Från 2018
Sågspån i UPM
Bild: YLE/Chanette Härus

Sågspån, biprodukten från alla sågverk i Finland, blir proteinkälla. Till en början används det i fiskfoder, men i framtiden kan det bli aktuellt också för människor att äta sågspånsprotein.

Processen att förvandla sågspån till protein är ganska komplicerad. Förenklat gäller det att spjälka de kolhydrater som finns i sågspån till enskilda sockerarter, som man sedan kan använda som näringskälla för exempelvis jäst.

Risto Korpinen som är forskare vid Naturresursinstitutet Luke är nöjd över hur projektet har kommit igång och hoppas på att proteinet i framtiden också kan användas i människoföda.

– Det skulle såklart vara bra om det i framtiden är möjligt för människor att äta protein från sågspån, men till en början kommer vi att testa om det här fungerar för fiskar, förklarar han.

Forskare Risto korpinen i ett laboratorium.
Bildtext Risto Korpinen är nöjd med hur resultaten sett ut hittills.
Bild: Privat

Projektet är i startgroparna och har framskridigt långsammare än väntat, men resultaten hittills ser lovande ut.

– I Esbo i Bioruukki har vi en pilotanläggning. Vi har tre olika jäststammar varav en verkar lovande, förklarar Korpinen.

Många nyttor med sågspånsprotein

I fiskfoder används i dag främst sojaproteiner och vild fisk och båda är problematiska.

Sojan som används importeras från olika delar av världen, vilket enligt Korpinen inte är hållbart.

– Det är bra med växtbaserade proteinkällor men man måste ta i beaktande varifrån proteinet kommer. Det är inte hållbart att använda sig av sojaprotein som krävt nedhuggning av skog runtom i världen.

Också användningen av vild fisk innefattar problem. Redan tanken på att fiska vild fisk för att mata odlad fisk kan tyckas vara orimligt.

– Vissa fiskstammar har minskat drastiskt på grund av överfiske för att man ska få foder till odlad fisk, säger Korpinen.

Sågspånet som proteinkälla skulle således råda bot på båda problemen. Det skulle användas ett inhemskt alternativ som är växtbaserat och dessutom en biprodukt från skogsindustrin.

Sågverken kan hurra

Sågspån är en biprodukt som kommer från alla sågverk i Finland. Ofta blir spånet också ett problem när det inte finns användning för det.

Skogsflis och sågspån används ofta inom energiproduktion och staten stöder ekonomiskt den här typen av energiproduktion. Men bara för skogsflis. Sågspån får inget stöd.

– Eftersom sågspånet inte får stöd blir det ofta på sågverken i högar och lämnas för att ruttna bort.

– I värsta fall leder det till att produktionen minskar eftersom sågspånshögarna tar upp alltför mycket utrymme på sågverkena, förklarar Korpinen.

Diskussion om artikeln