Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Centerpartiets Annie Lööf ställer en lista på krav som ska uppfyllas för att partiet skulle rösta igenom Stefan Löfven som statsminister

Från 2018
Annie Lööf.
Bildtext Annie Lööf.
Bild: EPA

Centerpartiets Annie Lööf är färdig att hjälpa släppa igenom Stefan Löfven som statsminister ifall Socialdemokraterna går med på en hög av krav.

I torsdags meddelade Lööf att hon ger upp med uppdraget om att få till stånd en ny regering och gav uppdraget tillbaka till talmannen.

Nästa vecka kommer riksdagen ordna en omröstning i statsministerfrågan. Att försöka få till stånd en ny regering har inte varit lätt. Tidigare har både Moderaternas Ulf Kristersson och Socialdemokraten Stefan Löfven misslyckats.

Nu står Löfven igen i tur.

Porträttbild på Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Bildtext Stefan Löfven.
Bild: EPA

Löfven ser listan på krav som ett steg framåt

Listan över krav innefattar bland annat att en mer flexibel arbetslagstiftning, att löne- och företagsskatter sänks och att det finns en valfrihet inom välfärdstjänster.

Alla dessa är krav som Socialdemokraterna inte stöder.

- Ifall han förkastar förslagen kommer vi att fälla honom i statsministeromröstningen, säger Lööf till SVT Nyheter.

Stefan Löfven kommenterade till SVT att han gått igenom listan på kraven och att han tycker att den för processen framåt.

Sverige har varit utan regering i två månader, och för många föresvävar nu tanken på extraval.

Det blir automatiskt extraval efter att riksdagen har försökt rösta fram en ny statsminister fyra gånger i rad. Valet bör arrangeras inom tre månader.

Diskussion om artikeln