Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bränder orsakade av levande ljus ökar under årets mörkaste månader: ”Det är man själv som kan se till att det inte händer”

Från 2018
Riskhanteringschef Thomas Nyqvist.
Bildtext Riskhanteringschef Thomas Nyqvist.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

När mörkret kryper på ökar också användningen av ljus. Men det är viktigt att tänka efter och planera, säger riskhanteringschefen Thomas Nyqvist. Två tredjedelar av alla ljusrelaterade byggnadsbränder i Österbotten händer mellan november och januari – flest är de i december.

Denna vecka firas brandsäkerhetsveckan runt om i landet. Målet är att förbättra och väcka diskussion om brandsäkerheten. Bland annat vill man lyfta fram riskfaktorer bland elektroniska apparater, till exempel spisar.

Något annat som är en brandfara, speciellt i juletider, är användningen av levande ljus.

Thomas Nyqvist, riskhanteringschef vid Österbottens räddningsverk, säger att man alltid ska använda sunt förnuft när man använder ljus.

- Om man använder levande låga, vare sig det är inomhus eller utomhus, borde man alltid tänka efter. Enklaste regeln är att man bara har tänt ljuset i det utrymme man själv befinner sig i. När man avlägsnar sig från rummet blåser man ut alla ljus.

Stearinljus som brinner.
Bildtext Enklaste regeln är att man bara har ljusen tända i de rum man befinner sig i, säger Nyqvist.
Bild: Marcus Rosenlund

Nyqvist lyfter också fram att det gäller att se upp med husdjuren.

- Så att man inte har en fin ljusstake på köksbordet och så går katten och knuffar omkull den och så brinner plötsligt gardinen.

De senaste fem åren har det inträffat 17 byggnadsbränder i Österbotten som startat på grund av ljus, eller liknande produkter.

Av dessa har elva inträffat under månaderna november, december och januari – varav sex i december månad.

Uppmärksamhet och en fungerande brandvarnare viktigt

Brandsäkerhetsveckan har i år som tema ”Du räddar” och med det vill man lyfta fram det egna ansvaret vid brandsituationer. Något som Nyqvist gärna poängterar.

- När nöden är som störst är det du som räddar, man ska inte stå och vänta på att brandkåren kommer och räddar. Det är ofta för sent när vi är framme, så det är man själv som kan se till att det inte händer och man själv som kan göra någonting ifall det händer.

- Men när olyckan gått så långt att man inte kan göra något är det bara att rädda sig själv och andra, och då kommer hjälpen och försöker förhindra ytterligare skador, tillägger Nyqvist.

Det bästa är ifall man är så uppmärksam att olyckan inte riktigt hinner hända

En brand kan i en vanlig bostad bli livsfarlig på 2-3 minuter, därför är det viktigt att kunna reagera snabbt, säger Nyqvist.

- Det som bostaden ska vara utrustad med, förutom egna uppmärksamma ögon och öron, är förstås den livräddande brandvarnaren. Det kan handla om bara några minuter, men brandvarnarna är så pass tidiga så att ifall man har släckningsfiltar eller handbrandsläckare kan man själv släcka den här påbörjade eldsvådan, så länge den är liten.

- Men det bästa är ifall man är så uppmärksam att olyckan inte riktigt hinner hända, konstaterar Nyqvist.

Brandsäkerhetsveckan avslutas med brandvarnardagen på lördagen.

Diskussion om artikeln