Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Koldioxidutsläppen har stigit för första gången på fyra år – svårt att uppnå målen för att mota klimatförändringen

Från 2018
Uppdaterad 29.11.2018 13:54.
Geotermisk energi är en av grundbultarna i Islands ekonomi.
Bildtext Geotermisk energi på Island.
Bild: EPA/BIRGIR THOR HARDARSON

Vi släpar efter med försöken för att sätta stopp för klimatuppvärmningen. Enligt FN:s senaste rapport har koldioxidutsläppen ökat runt om i världen för första gången på fyra år.

Enligt FN: s miljöprogram (UNEP) har ökningen av koldioxidutsläppen de senaste fem åren drivits av ekonomisk tillväxt. Samtidigt misslyckades nationella företag att minska utsläppen på önskat sätt.

Mellan 2014 och 2016 var de globala utsläppen av koldioxid väsentligen stabila medan världsekonomin växte blygsamt - sedan tog utvecklingen en kraftig sväng och år 2017 ökade utsläppen med 1,2 procent.

Enligt forskare är det avgörande att utsläppen fås under kontroll före år 2020 för att kunna uppnå de mål som står skrivna i Parisavtalet.

Dock verkar det för tillfället som att de målen inte kommer att uppnås ens till år 2030.

Det är inte omöjligt, men hittills har man inte sett de åtgärder som krävs. Som det ser ut nu är bara 57 länder på rätt väg för att klara målen.

Den globala uppvärmningen måste sjunka

I Parisavtalet från 2015 uppges mål som att begränsa den globala uppvärmningen till under två grader, men att sträva till 1,5 grader.

Jäävuori Grönlannissa.
Bild: Yle/Kimmo Ohtonen

Länder runt om i världen har lovat att minska på sina utsläpp. Men med de löften skulle det ändå inte finnas en chans att nå tvågradersmålet.

Rapporten föreslår att skatteplaneringen kan ha en påverkan när det gäller hanteringen av utsläpp. Kolskatter och kolhandeln täcker endast 15 procent av den globala koldioxidutsläppet.

I rapporten lyfts det fram att hälften av utsläppen från fossila bränslen inte alls beskattas och endast tio procent prissätts till en nivå som överensstämmer med att hålla sig till tvågradersmålet.

Hiilivoimala Hensingin Hanasaaressa.
Bild: Sasha Silvala / YLE

UNEP-beräkningarna publicerades inför klimatkonferensen som ordnadas i Katowice i Polen med start på söndag. Målet för mötet är att komma överens om vilka regler som ska sättas upp för att kunna genomföra Parisavtalet.

FN:s klimatpanel, IPCC, publicerade i oktober en rapport som understryker att de åtgärder som görs inte är tillräckliga. Det centrala budskapet var att de närmaste åren är viktiga och att alla borde sträva, och villa, begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

FN lägger stora förhoppningar på lokala företag, högskolor och privatpersoner som kan ha stor inverkan på framtiden.

Källa: Yle Uutiset, SVT, BBC, FN:s klimatrapport

Artikeln rättades den 29.11 kl 13.50: I artikeln stod det ursprungligen att UNEP:s beräkningar publicerades under klimatkonferensen i Katowice i Polen. beräkningarna publicerades ändå inför mötet som börjar söndagen den 1.12.

Diskussion om artikeln