Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ett år efter Dammen brister – "Det chockade mig att så många övergrepp skett i barndomen"

Från 2018
Uppdaterad 29.11.2018 06:37.
Hashtagen #dammenbrister, i bakgrunden med knytnävar knutna i kamptecken.
Bildtext Dammen brister släppte sitt upprop 29 november 2017.
Bild: Lina Raunio

29 november 2017 offentliggjordes uppropet Dammen brister. Det var Svenskfinlands metoo, som grundade sig på den Facebookgrupp där folk delat med sig av sina vittnesmål. Nu har vittnesmålen samlats i en bok.

– En sak som jag inte hade väntat mig var att så många av vittnesmålen handlade om övergrepp som skett i barndomen. Att så många barn i Svenskfinland råkar ut för övergrepp.

Det säger Nina Nyman som är en av dem som administrerat gruppen som samlade in de vittnesmål som nu sammanställts i en bok.

Nyman som tillsammans med fyra andra jobbat med gruppen och boken under året är positivt överraskad över vad Dammen brister har lett till.

– Vi har haft en saklig och bra diskussion och många bra saker har hänt.

Grupp blev bok

En vecka innan Dammen brister blev offentligt, den 22 november 2017, hade en Facebookgrupp grundats. Den skulle vara en trygg plats för kvinnor i Svenskfinland att dela med sig av erfarenheter av sexuella trakasserier.

Medlemmarna strömmade in till den hemliga gruppen, på några dagar var de 20 000. Med dem kom också vittnesmålen, närmare 1000 stycken.

I boken Dammen brister (Förlaget M) samlas 200 av vittnesmålen.

Boken Dammen brister.
Bildtext Boken är formgiven av Linn Henrichson.
Bild: Förlaget M/Linn Henrichson

Trodde det skulle ebba ut

Som administratörer för Facebookgruppen fungerade utöver Nina Nyman också Vilhelmina Öhman, Ida Kronholm, Ylva Perera och Jenna Emtö.

När de från en början tog på sig administratörsrollen trodde de att deras uppdrag skulle räcka ungefär två veckor.

De trodde också att metoo-debatten skulle ebba ut med tiden, och det var också en av anledningarna för att göra en bok av uppropet, säger Nina Nyman.

– I december och januari kunde vi inte gissa att det fortfarande skulle diskuteras i dag.

En annan anledning att göra en bok var att man ville samla allt som kommit in, både för administratörerna som jobbat med det men också för de som lämnat vittnesmålen.

De vittnesmål som publicerats i boken är alla godkända av dem som lämnat dem. Alla 950 vittnesmål har också publicerats på tidskriften Astras webbplats.

Familjebekant skulle säga adjö. Plötsligt kände jag hur han trängde in tungan i min mun. Då var jag 11 år.

― ur vittnesmål nummer 860 ur boken Dammen brister

Mer nytt för män

De fem administratörerna som också står bakom boken kände inte varandra från början.

När de pratade om vad boken skulle innehålla, förutom uppropet och vittnesmål, velade de fram och tillbaka med om de skulle lyfta upp sitt eget jobb eller inte.

– Vi kände att vi ville visa på hur uppropet kom till, att vi inte hade nån extra kunskap, utan att det bara handlade om att göra det här.

Delar av den chatt där de kommunicerade finns nu i boken, tillsammans med en transkribering av det samtal där de fem träffades för första gången.

Dessutom finns i boken också instruktioner för hur man anmäler ett brott.

Fredrika-stipendiets mottagare år 2018: – eldsjälarna bakom kampanjen #dammenbrister:  Nina Nyman, Jenna Emtö, Vilhelmina Öhman och Ylva Perera. Ida Kronholm kunde inte närvara vid fotograferingen.
Bildtext Nina Nyman tillsammans med Jenna Emtö, Vilhelmina Öhman och Ylva Perera.
Bild: Rabbe Sandelin, SFV.

Nina Nyman berättar att flera män frågade om boken under bokmässan i Helsingfors.

– Många män kan vara intresserade av att läsa den. För de flesta kvinnorna är sexuella trakasserier ingen nyhet, men männen kan ha ett större behov av att läsa för att förstå vad det handlar om och sätta sig in en annan verklighet.

Diskussion om artikeln