Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Olycksutredare: Lion Airs kraschade passagerarplan borde aldrig ha startat

Från 2018
Uppdaterad 28.11.2018 14:51.
Olycksutredaren Nurcahyo Utomo håller en miniatyr av ett Boeing 737 MAX-plan under en presskonferens om Lion Airs flygolycka.den 28 november.
Bild: EPA-EFE/BAGUS INDAHONO

Det passagerarplan som störtade i Indonesien den 29 oktober var inte i flygdugligt skick, inte ens under planets näst sista flygtur, säger indonesiska olycksutredare i en preliminär rapport.

Alla 189 personer ombord omkom när planet av typen Boeing 737 MAX störtade i havet. Felaktig information från en av planets sensorer är enligt rapporten en delorsak till olyckan.

Uppgifter från ena färdskrivaren antyder att piloterna ombord på olycksplanet hade problem med planets automatiska säkerhetssystem som ska förhindra överstegring.

Säkerhetssystemet försökte tvinga ner planets nos, ett fenomen som innebär att vingarna förlorar lyftkraft.

En expert på flygteknik och tidigare ingenjör vid Boeing, Peter Lemme, säger att säkerhetssystemet tvingade ner planets nos 26 gånger under den 13 minuter långa flygningen och piloterna reagerade genom att manuellt lyfta nosen. Till sist störtade planet i Javasjön.

Lemme anser att piloterna inte insåg vad problemet handlade om och att de inte följde den kända procedur som ska tillämpas då säkerhetssystemet aktiveras felaktigt.

Liknande problem redan tidigare

Lemme är också bekymrad över att besättningen på olycksplanet uppenbarligen inte hade varnats för att liknande problem hade inträffat under tidigare flygturer. Han anser att olyckan inte skulle ha inträffat om problemet med planet hade fixats.

Piloterna som flög planet dagen innan hade upplevt liknande problem under en flygtur från Bali till Jakarta, tills de stängde ner säkerhetssystemet och använde manuella kontroller för att flyga och stabilisera planet, säger de indonesiska olycksutredarna. Enligt utredarna borde även den här flygningen ha avbrutits eftersom planet var flygodugligt.

Piloterna på den näst sista flygturen anmälde felet till Lion Airs servicepersonal som kontrollerade planet och gav planet grönt ljus.

Den preliminära olycksrapporten påtalar säkerhetskulturen vid flygbolaget, men slår inte fast någon slutlig olycksorsak. Den slutliga rapporten väntas bli klar nästa år.

Boeings talesman Charles Bickers säger att företaget vidtar alla åtgärder för att förstå alla aspekter av olyckan. Bolaget meddelade förra veckan att det litar på plantypens säkerhet och har uppdaterat flygbolagen om proceduren vid de här situationerna.

Piloter vid amerikanska flygbolag har kritiserat att de inte har getts all information om det nya automatiska säkerhetssystemet i plantypen 737 MAX.

Källor: AP, AFP, Reuters, SVT

Diskussion om artikeln