Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratusentals fransmän trotsar president Macron – de gula västarna bjuder på en helt ny slags utmaning

Från 2018
De gula västarna, demonstration i Paris november 2018
Bildtext De gula västarna demonstrerar i Paris förra lördagen. Nya protester är utlysta denna helg.
Bild: AFP / Lehtikuva

Förra året segrade Emmanuel Macron i presidentvalet då folket slöt upp bakom honom och hans paroll En Marche, framåt! Men i dag har optimismen bytts ut mot våldsamma upplopp på gatorna. "De gula västarna" har uppstått som en gräsrotsrörelse på nätet och har varken facket eller något parti bakom sig som organisatör. De har ändå tvingat den franska presidenten Emmanuel Macron att komma demonstranterna till mötes verbalt.

Två människor har dött till följd av protesterna och över 750 har skadats.

Protesterna började som ett motstånd mot den nya bränsleskatten, som höjde priset på både bensin och diesel. Dieseln blev nästan 10 cent dyrare, vilket blev för mycket för många. President Macron lovade igår att regeringen ska se över hur dieselskatten har utfallit om tre månader.

- Det färska skatteupproret har sekellånga traditioner, säger professor Niilo Kauppi, verksam vid universiteten i både Jyväskylä och Strasbourg.

De gula västarnas skatteuppror har sekellånga traditioner

Redan under de franska kungarnas tid förekom så kallade jacqueries, alltså folkliga uppror mot skatter.

De har fortsatt ända in i modern tid. 2013 protesterade till exempel bönderna i Bretagne mot trafikskatter och kallade sig les bonnets rouges.

De tog då den frygiska mössan som blev känd under den stora franska revolutionen 1789 till heders.

Emmanuel Macron
Bildtext President Macron har det motigt.
Bild: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

- De gula västarna fortsätter alltså på linjen med en färg och ett klädesplagg som sin symbol, säger Kauppi. Men det nya är att rörelsen inte är strukturerad så som vi är vana. Ingen politisk kraft har tagit över den, trots att ytterhögerns Marine le Pen nu försöker göra det.

Marine le Pen har till exempel sagt att hon stöder de gula västarna och att det är bra att folket reagerar.

Presidentens popularitet sjunker som en sten

Macrons popularitet har länge varit i dalande. För tillfället är det bara en av fyra fransmän som uppger sig stöda presidenten.

Det är är visserligen mer än hans föregångare – efter lika lång tid vid makten var det bara en av fem fransmän som var nöjda med François Hollande.

Vissa tycker att Macron kanske till och med har fått regera alltför länge utan ordentligt motstånd.

- Gatans politik hör till den franska kulturen, säger Kauppi. Situationen är labil och det kan bli farligt för Macron om olika politiska krafter eller facket försöker ta över de gula västarna.

Professor Niilo Kauppi.
Bildtext Professor Niilo Kauppi.
Bild: Yle

Ett problem för president Macron är att han inte har något ordentligt partimaskineri bakom sig på lokal nivå, även om hans parti har majoritet i parlamentet.

Republiken skakas nu ordentligt och det finns många som har förståelse för det.

De gula västarna, demonstration i Paris november 2018
Bildtext Folk från både ytterhögern, yttervänstern och miljörörelsen lockas av de gula västarna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jag når Nathalie Lesueur, en dam i 60-årsåldern som bor strax utanför Paris, per telefon. Hon brukar själv aldrig demonstrera men är inte alls förvånad över utvecklingen.

- Missnöjet har puttrat och mognat en längre tid, med alla de presidenter vi har haft de senaste åren, då både vänstern och högern har problem och ingen riktigt vet hur Macron plötsligt kom upp till toppen, säger Lesueur.

- Det finns inget politiskt band mellan honom och folket. Fast han har ett parti känner människor inte igen sig i det. Det är sant att de rika bara blir rikare, samtidigt som Frankrike lever i misär, fortsätter hon.

I en skola där jag arbetade fanns det barn som inte såg till tavlan men deras föräldrar hade inte råd att köpa glasögon åt dem. Andra hade inte råd att äta i kantinen. Misären är verklig

― Nathalie Lesueur, Paris

Nathalie Lesueur vill inte klaga för egen del, hon och hennes man kan fylla sitt kylskåp. De har sett utvecklingen de senaste 30 åren och upplevt bättre tider.

Men det finns andra som har det värre. Det finns folk som bor i sina bilar, pensionärer som måste flytta in hos sina barn.

Landsbygdens folk prövas

Folk som arbetar inom jordbruket i Frankrike behöver ofta bil för att ta sig till jobbet och det är de som känner av en förhöjd dieselskatt.

- Många upplever att Macron inte hjälper dem överhuvudtaget, fast han lovade göra det. Speciellt på landsbygden i till exempel Bretagne har folk det verkligt svårt, säger Niilo Kauppi. Det paradoxala är att de som nu protesterar är de som behöver statens stöd allra mest.

Det är också i de här trakterna som man misstänker att bekämpningsmedel inom jordbruket kan ha orsakat de tragiska fallen med barn som föds utan armar.

- Också självmordsfrekvensen är mycket högre bland den rurala befolkningen, säger Kauppi.

Protestvåg i snart två veckor

De gula västarna har nu protesterat i snart två veckor och nya demonstrationer har utlysts till inkommande lördag.

Det är ett väldigt blandat gäng som drar på sig de gula reflexvästarna och går ut på gatorna och protesterar.

De gula västarna, demonstration i Paris november 2018
Bildtext Tusentals människor har hittat till gräsrotsrörelsen via grupper på nätet och sociala medier.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Det som förenar demonstranterna är fattigdomen, säger Nathalie Lesueur. Vi kommer inte ifrån det. Folk kämpar för sin köpkraft och jag stöder dem till hundra procent.

President Macron har sagt att de höjda bränslepriserna beror på att Frankrike ska ta sitt miljöansvar, men Lesueur är inte övertygad.

Nyligen avgick den franska regeringens mest uppskattade minister, miljöministern Nicolas Hulot, eftersom han inte tyckte att han fick igenom några miljömässiga förbättringar.

- Argumenten är inte koherenta, det hänger inte ihop. Det är som om politikerna tror att folk är imbecilla. Man kan inte säga till fattiga människor att de ska börja köpa elbilar för tjugotusen euro och i nästa andetag annonsera att kärnkraften ska skäras ner, säger Lesueur.

Igår sade president Macron att Frankrike ska satsa mer på vind- och solkraft, och stänga 14 kärnkraftverk fram till 2035.

Många upplever att Macron inte hjälper dem överhuvudtaget, fast han lovade göra det. Speciellt på landsbygden i till exempel Bretagne har folk det verkligt svårt.

― Niilo Kauppi

Den största fackföreningsrörelsen CFDT:s ledare Laurent Berger har föreslagit ett nytt samhällsfördrag om ekologiska frågor där alla skulle vara med, både de gula västarna, facken, företagen och politikerna.

Den idén torpederades ändå av premiärminister Edouard Philippe, som meddelade att regeringen inte går med på något sådant.

- Macron tänker politiskt i samma banor som vår statsminister Juha Sipilä. Han vill skära i offentliga utgifter, privatisera inom alla sektorer och marginalisera fackföreningsrörelsen, säger Niilo Kauppi. Frågan är därför vad president Macron nu väljer att göra. Kommer han emot sitt folk och backar angående dieselskatten och sin politik, eller inte?

Enligt Kauppis bedömning kan presidenten gå stärkt ur dusten om han lyckas tämja upproret, annars kommer han att försvagas.

Dagen efter de gula västarnas demonstration i Paris i november 2018
Bildtext Stick, Macron, har någon sprejat på ett parisiskt skyltfönster i helgen
Bild: AFP / Lehtikuva

Nathalie Lesueur har som sagt aldrig brukat delta i demonstrationer, det ligger inte för henne. Men hon har börjat tänka om.

- Jag är fem före att delta nästa gång. Jag vill att Macron avgår, jag vill att vi löper linan ut.

Diskussion om artikeln