Artisten Tika Sevón Liljegren vill bli bättre på att hålla ordning
Tika Sévon Liljegren tröttnade på oredan hemma och utmanade sig att hålla bättre ordning. Nu vill hon skapa ordning i sitt hem, dels för att det tar för lång tid att leta efter grejor och dels för att det ska bli trivsammare.
– Jag är 26 år och har aldrig lyckats hålla ordning i mitt rum i mer än tre dagar.
– Nu har jag flyttat till Helsingfors och tycker det är dags, säger Tika Sevón Liljegren. Sovrummet har varit den största utmaningen, allting ligger överallt.
Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson gick hem till Tika för att inspektera utgångsläget och ge tips och råd för veckan. Hon rekommenderar att man börjar med att se till att det finns förvaringsutrymme och att varje sak har en plats.
Tika fick rådet att börja med att reda upp golvet, plocka upp kläderna och sortera dem i rent och smutsigt. Det som är rent hängs upp på galgar eller viks in i en garderob och kläder som inte är i säsong kan packas ner i en låda. Det man inte använder kan lämpligen ges bort, återvinnas eller kastas.
– Städning är en process, inte nåt som inleds och avslutas, säger Elisabeth Eriksson. Om var sak har sin plats blir det mycket enklare att hålla ordning.
Städning viktig del av att hantera vardagen
Marthaförbundet ordnar regelbundet kurser i städning och vardagshantering. Nivån på städningen orsakar ofta diskussioner i hemmen. Vad är tillräckligt? Vem får definiera hur vi städar? Elisabeths svar är att de allra flesta trivs bättre om det är ordning och reda i hemmen, dessutom kan det bli en hygienfråga.
Utmaningen engagerade också programledarna
När Tikas utmaning ska diskuteras i Efter Nio radio blev diskussionen tidvis högjudd. Programledarna Mårten Svartström och Sonja Kailassaari representerar ytterligheterna i just den här frågan, lite tillspetsat kan Mårten kallas extrem pedant och Sonja slarvmaja.
Mårtens skrivbord är alltid välstädat med papper och pennor i millimeterräta rader, medan Sonjas saker tenderar att svämma ut över skrivbordet och sprida sig i hela rummet.
Det här med städning gäller ofta både hem och arbetsplatser. Men hur mycket borde man städa?
Måste man julstäda?
Elisabeths svar är ett kort och glatt nej.
– Om man städar lite varje vecka och har för vana att sätta var sak på sin plats an efter så slipper man köra igång den stora julstädningen.
– Var och en gör som man tycker, om man får julstämning av att städa ska man göra det, men annars räcker det med lite mindre.
Det räcker alltså att städa på den nivå man orkar med och har resurser för inför jul. Lagom är nyckelordet här. Städa lagom, njuta lagom, vila lagom.
Dessutom förespråkar Elisabeth varmt att man inte ökar städstressen med att ge bort ytterligare en pryl som mottagaren måste hitta en plats för, utan hellre en aktivitet.
Om du inte tänker fira jul i garderoben behöver den kanske inte städas precis inför jul.
Tips för att hålla ordning och reda
– Var sak på sin plats
– Fundera på vad du verkligen behöver och gör dig av med resten
– Återvinn, ge bort, släng
När du städar
– Undvik starka rengöringsmedel
– Vanlig tallsåpa lämpar sig för det mesta, gärna utspädd
– Också citron och ättika är bra rengöringsmedel
Efter Nio radio lördagen den 1 december 2018 i Yle Vega och på Yle Arenan.
