Smaka på Strömsökockens bästa julrecept: Fyllda frasiga hemgjorda mormorsstrutar – en enkel och överraskande efterrätt

Vi får tacka Anders mormor Karin för att han valde banan som kock. Med sin enkla och okonstlade kokkonst skapade hon Anders första smak- och doftminnen.
Karins paraddessert var strutar som fylldes med körsbärskompott eller annan frukt. Här hyllar Anders mormor Karin med en julig version av hennes minnesvärda strutar.
De frasigt tunna strutarna gräddas i ugn occh fylls med en kompott av bär eller frukt samt vispad grädde.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
recept,Anders Samuelsson,Strömsö
Strutar
- 2st ägg
- 1dl socker
- 1dl vetemjöl
- smör (för smörjning av ugnsplåten)
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Strömsö,Smet
Gör så här:
- Ägg och socker vispas, vetemjölet vänds ner.
- Gräddas på välsmord plåt ca 1msk smet som breds ut i storlek av ett tefat.
- Baka på 200 grader tills de får färg och forma till strutar så länge de är varma.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Strutar,bakverk,Strömsö
Julig körsbärskompott
- 15 g pistachnötter, grovhackade
- 4 dl körsbär
- 1 äpple
- 1 vaniljstång
- 1/2 dl syltsocker
- 1 krm kanel
- 1 krm kardemumma
Bild: Yle/Carina Ahlskog
körsbär,Kompott,Strömsö
Gör så här:
- Kärna ur körsbären, skala och tärna äpple smått.
- Koka upp körsbär, äpple, fröna från en urskrapad vaniljstång, syltsocker, kanel och kardemumma. Småkoka ca 20 minuter.
- Rör ner de grovhackade nötterna och låt svalna före servering.
Fyll strutarna med körsbärskompott eller andra lämpliga bär eller frukter samt vispad grädde.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
bakverk,Anders Samuelsson,Strömsö,Strutar