Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Miljötema på Slottsbalen gläder Tove Holm, som klär sig i klänning av plastflaskor

Från 2018
Uppdaterad 06.12.2018 20:00.
Tove Holm i en balklänning gjord av återvunna blå plastflaskor, och hennes man Dan Holm på slottsbalen 2018.
Bildtext Tove Holm i en balklänning gjord av återvunna blå plastflaskor, och hennes man Dan Holm på slottsbalen 2018.
Bild: Privat foto

Tisdagen den 6 november kom Tove Holm som vanligt till jobbet vid Gamla Stortorget i Åbo.

Holm jobbar som koordinator för Åbos Östersjöutmaning och hon är verksamhetsledare för Skyddsfonden för Skärgårdshavet.

Men det blev ingen vanlig grå tisdag på jobbet, för med posten kom en inbjudan till slottsbalen på självständighetsdagen.

– Det var helt otroligt. Jag hade inte ens någonsin lekt med tanken, det kom nog som en jättestor överraskning, säger en jätteglad Holm.

Orsaken till inbjudan var att president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio har velat uppmärksamma sådana finländare som jobbar för hållbar utveckling och miljöfrågor.

En båt svänger mot styrbord och ger vågor på en solglittrande fjärd.
Bild: Yle/ Nora Engström

Klänningen en möjlighet att lyfta fram sina värderingar

Hon berättade den glada nyheten för sin man Dan, men sedan började hon direkt fundera på vad hon skulle ha på sig.

– Det slog mig direkt att jag nu genom mitt val av kläder och smycken har möjlighet att lyfta fram mina värderingar och det jag står för i mitt arbete.

Smyckena är designade av den förre guldsmeden Matti Hyvärinen vid Sirokoru, som använt återanvänt silver bland annat från datorer för att tillverka sin EcoArt silverlegering. Smyckena som Holm bär är från Sirokorus vintage-kollektion.

Efter självständighetsbalen kommer smyckena att auktioneras ut till förmån för Skyddsfonden för Skärgårdshavet.

Tove och Dan Holm.
Bildtext Tove Holm, med sina ekologiska smycken, och Dan Holm.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Materialet gjort av plastflaskor

Eftersom Tove Holm jobbar med Skärgårdshavet och Östersjön ville hon ha en havsblå klänning som lyfter fram miljöfrågor.

– Materialet är gjort av plastflaskor som samlats ur havet, varefter ett italienskt företag har gjort ett tyg av det, förklarar hon.

Klänningen har gjorts tillsammans med designern Anne-Mari Pahkala, som i sin tur samarbetar med Finlands enda klädotekkedja Vaatelainaamo, där man får låna designkläder.

Anne-Mari Pahkalas porträtt
Bildtext Redan i flera år har man kunnat se Anne-Mari Pahkalas klänningar på självständighetsbalen.
Bild: Luiza Lehtinen

– Den här klänningen är ett samarbete mellan oss tre. Jag är den första som lånar klänningen, sedan får vem som helst låna den, så att någon annan kanske har den 2019 på presidentens bal, säger Tove Holm.

Mannen kan ha samma kläder på flera baler

Enligt Tove Holm blir folk alltmer miljömedvetna, så det blir allt mer acceptabelt att ha samma klänning igen, kanske med någon personlig detalj eller liten förändring.

Dan Holm tycker att Toves klänning är jättefin, men samtidigt är han otroligt nöjd över att själv få klä sig i frack.

– Det är väldigt enkelt. Man behöver inte fundera någonting, och dessutom är fracken ganska skön att ha på. Man kan äta ganska mycket, för här finns ingenting som spänner, säger han.

Troligen en engångshändelse

Visst skulle det vara roligt att själv få ha klänningen på presidentbalen en gång till, men paret Holm upplever att det är engångshändelse.

– Det gäller att njuta av stämningen, se hur det är på slottet och kanske ta en dans på golvet. Många talar om bålen, så kanske vi smakar på den. Andra talar om alla bakelser, men inte ser jag några måsten, säger Dan Holm.

Cocktailbitar på slottet under självständighetsbalen
Bild: YLE/Jyrki Lyytikkä

– Jag är nog på samma linje. Det är bara jätteroligt att få fara, och vi har varit i den här feststämningen ända sedan jag fick inbjudan och bara funderat på att det ska bli jätteroligt att få vara på festen, som trots allt är den mest kända festen i Finland som arrangeras årligen, säger Tove Holm.

Om hon får en lite längre pratstund med presidentparet kommer Tove Holm att lyckönska dem för att de lyft fram miljö- och hållbarhetsfrågor.

– Jag vet att de gjort det tidigare också, men det är fint att de gör det igen. De har också själva gjort det genom den klänning som fru Haukio bär och mycket av dekorationerna och av det som serveras. Det är ett väldigt starkt och bra ställningstagande av dem.

"Finland står för över 10 procent av utsläppen och vi är bara 6 procent av Östersjöländernas befolkning" - Spela upp på Arenan

Artikeln är 6.12.2018 klockan 20:00 uppdaterad med en bild av Tove Holm i sin klänning på slottsbalen.

Diskussion om artikeln