Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jespers frågor är med vid många finlandssvenskars söndagsfrukost

Från 2018
Jesper von Hertzen
Bildtext Jesper von Hertzen har gjort frågorna i snart 20 år

För Jesper von Hertzen är livet en enda lång frågesport. För de flesta av oss är han killen som levererar sportnyheter på Svenska Yle och i Hufvudstadsbladet, men framfört allt han som skapar duellen i Hbl.

Att vinna Jesper i en frågesport eller i ett brädspel i stil med Trivial pursuit brukar ge stor tillfredställelse bland hans vänner. Fint att vinna Mr Frågesport.

Jespers intresse för frågesporter har funnits sedan skoltiden. Redan då jämförde han sina resultat av Hbl-duellen med sina klasskompisar efter veckoslutet.

Föreslog sig själv för Hbl

Då Jesper var 18 år tipsade en av hans klasskompisar att personen som gjorde duellen i Hbl skulle sluta. Kanske Jesper skulle börja göra den istället?

Jesper tog kontakt med Hufvudstadsbladet, skrev ner en provduell, printade ut den och förde den till tidningens redaktion.

- Okej, det här ser bra ut. Den här är i tidningen nästa lördag, sade de åt mig, berättar von Hertzen.

Det här var sommaren 1999 och sedan dess har Jesper skött om de kluriga frågorna som många finlandssvenskar verkar ha som sin kära hobby vid morgonkaffet varje söndag.

Hbl-duellen
Bildtext Hbl-duellen
Bild: Yle/Camilla Andelin

Vem som helst kan testa sig i duellen

För den som inte är bekant med duellen i Hufvudstadsbladet handlar det om en frågesport där mer eller mindre kända personer försöker klura ut rätt svar i olika frågekategorier. I varje frågesport finns fem frågor, som har fem tips var. Svarar man rätt på första tipset så får man fem poäng.

Den som vinner duellen får fortsätta till nästa vecka och vidare ända tills man förlorar.

Också läsarna har möjlighet att testa sig själv och tävla med den som sitter på andra sidan kaffebordet. Facit till duellen hittar man i tidningen då man tävlat färdigt med sina vänner.

Och på Facebook kan man läsa folk skryta med om hur många poäng de har fått i veckans duell.

Vem får vara med?

Jesper vill att de personer som deltar i duellen på ett eller annat sätt figurerar i offentligheten.

Ibland krävs det en del övertalningsförmåga att få dem att delta i duellen - alla är inte riktigt med på noterna genast.

Veterinären Sebastian Hjelm har varit längst med i duellen av alla. Det var för ungefär femton år sedan och han var med i sjutton veckor.

- Jag pratade med honom varje vecka i över tre månader i streck. Jag har inte pratat så mycket med någon annan än mina föräldrar.

Lämpligt svåra frågor och inget fusk

Då Jesper gör frågorna utgår han mycket från sig själv och testar inte dem på någon. Han brukar ha sådana svar som han själv har hört.

- Jag frågar till exempel aldrig efter en kompositör som jag aldrig själv har hört talas om.

Duellen görs vanligtvis per telefon så att Jesper ringer upp personen som ska vara med. Jesper har alltså ingen koll på hur mycket den tävlande googlar eller fuskar på annat sätt.

- Jag vet att det har hänt någon gång men jag hör ju om de knapprar på en dator och jag har till och med lärt mig att höra på deras andning om de pratar och googlar samtidigt, avslöjar Jesper.

Han brukar alltid påminna duellisterna att det är förbjudet att leta fram information under telefonsamtalet men han diskar ingen.

- Det är nu deras egen skam om de fuskar, skrattar han.

Brädspel och frågor till tv-frågesporter

Förutom Hbl-duellen gör Jesper också brädspel. Morjens kom redan för åtta år sedan och handlar om finlandssvenska ting. Spelet blev så väl emottaget så han kom på idén att göra ett frågesportspel för helsingforsare om Helsingfors. Ett år senare gjorde han brädspelet Vi ses under klockan som på finska heter Tavataan kellon alla.

- Det är helt i stil med Trivial pursuit men alla 1200 frågor handlar om Helsingfors. Om byggnader, gator, historia, restauranger och butiker.

brädspelet Vi ses under klockan
Bildtext Brädspelet Vi ses under klockan

Till spelet har han gjort ytterligare två tilläggsboxar med flera frågor varav den ena är riktad till barn.

Ifjol kom ett spel som handlade om Tammerfors: Nähdään koskenrannassa/Vid ses vid forsen, och som bäst håller Jesper på att göra ett spel som ska handla om Åbo. Namnet är inte fastlaget ännu men eventuellt kommer det att heta Nähdään täll puoll jokke.

Jesper sitter också med i teamet som gör frågor till tv-programmet Stadi vs. Lande som sänds på MTV3.

Hur det nu har kommit sig att frågesporterna har blivit Jespers liv kan han inte riktigt förklara. Men lika gärna som han gör frågor åt andra så deltar han gärna på "andra sidan bordet" - som deltagare i frågesporter.

Jesper von Hertzen har gjort Hbl duellen i snart 20 år - Spela upp på Arenan