Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cocks vaknade efter bedrövlig start – Rönnberg avgjorde med tiondelar kvar i CL-avslutningen

Från 2018
Uppdaterad 29.11.2018 06:54.
Nico Rönnberg i Cocks.
Bildtext Nico Rönnberg är för tillfället Champions League-gruppspelets skyttekung.
Bild: Lehtikuva

Cocks gjorde sin sista match i Champions League-gruppspelet riktigt dramatisk. Med en minut kvar kom kvitteringen – och i sista sekunden kom segermålet. Nico Rönnberg blev hjälte när Cocks tog höstens andra seger.

Cocks spel i Champions League-handbollen tog slut i kväll. Riihimäkilaget lämnade verkligen turneringen med flaggan i topp.

Tidigare i höst vann Wisla Plock med 34–18 i Polen, men i kväll tog Cocks revansch. Segersiffrorna skrevs 27–26 och för andra gången i höst vann Cocks i Champions League.

Avgörandet blev oerhört dramatiskt. Länge låg Cocks hopplöst långt efter, men hemmalaget reste sig efter paus. Med en minut kvar kom kvitteringen – och i sista sekunden kom segermålet genom Nico Rönnberg.

– De rusade bort sig och det blev helt öppet. Det var en härlig känsla när bollen gick in, säger Rönnberg till Yle Sporten.

Därmed samlade Cocks ihop sex poäng på sina tio gruppspelsmatcher. Det blev två segrar och dessutom kryssade man i två duster. Cocks slutar femma i grupp D.

– Utan tvekan har vi gjort det rätt bra här. Vi tävlade i alla matcher förutom en och tog poäng, säger tränaren Gintaras Savukynas.

Problem med aggressivt försvar

Den polska starten var intensiv. Cocks käkades upp av det aggressiva Plock-försvaret och gästerna kunde kontra flera gånger om.

Plock gjorde de sex första målen, Cocks-tränaren tog timeout och frågade om spelarna förstod att matchen hade startat.

Sasa Puljizovic, Cocks.
Bildtext Sasa Puljizovic och övriga i Cocks hade en tuff start.
Bild: EPA

Det tog nästan tio minuter innan hemmalaget spräckte nollan, men efter första fullträffen jämnades spelet ut. I paus ledde Plock med 15–10 och i andra halvlek knappade Cocks in rejält.

Landade på 72 mål

Till slut blev Rönnberg stor hjälte med sitt åttonde mål i matchen. 27–26-målet kom med några tiondelar kvar.

– Det är fantastiskt. Vi startade illa, men vi började kriga efter paus och killarna visade vad de kan, säger Savukynas.

– Starten var usel, men vi jobbar på och i andra gör vi allt som vi ska. När det lyckades bakåt började det flyta framåt också, säger Rönnberg.

Nico Rönnberg i Cocks.
Bildtext Rönnberg fick sista ordet.
Bild: Lehtikuva

Gruppspelets skytteligaledare Rönnberg landade på totalt 72 mål. Rönnberg leder skytteligan efter tio matcher, men att han ska stå kvar som etta när gruppspelet är avslutat är rätt osannolikt.

Två av grupperna spelas klart först efter nyår och till exempel skytteligatvåan Alex Dujshebaevs Vive Kielce ska spela fem matcher till i gruppspelet. Just nu står spanjoren på 60 mål.

– Ärligt sagt hade jag inte trott på det här, men jag har spelat på min nivå. Jag är riktigt nöjd.

"Hoppas Nico spelar hos oss"

Hur som helst har Rönnberg visat upp sig i höst och managern Jari Viita får ett tufft jobb att hålla kvar sin stjärna i laget.

– Det här är nog inget som någon i Finland skulle ha kunnat föreställa sig i somras. Jag hoppas att Nico spelar hos oss nästa säsong, men det är svårt att säga. Om det blir flytt önskar man i så fall att Nico skulle få ett bra kontrakt i något klasslag i Europa, säger Viita i Yles sändning.

Viita vill väldigt gärna att Cocks ska få spela i Champions League igen. Det mesta har fungerat under hösten, men de klena publiksiffrorarna är ett minus. Cocks hade mest publik när den historiska segern mot Wacker Thun kom.

– Det har en stor betydelse mentalt att vi vann en match. Även för undertecknad kom en tår då.

Resultat:

Cocks–Wisla Plock 27–26 (10–15)
Cocks målskyttar: Nico Rönnberg 8, Davor Basaric 7, Teemu Tamminen 5, Vitalie Nenita 3, Sasa Puljizovic 2, Bojan Zupanjac 1, Andrej Novoselov 1.