Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Åtminstone tio döda efter attentat i Kabul

Från 2018
Läkare och patient i Kabul.
Bild: JAWAD JALALI

Attentatet fick sin början då en bilbomb exploderade utanför säkerhetsföretaget G4S anläggning i Kabul. Därefter stormade gärningsmän anläggningen och öppnade eld.

Enligt det afghanska hälsoministeriet har åtminstone tio lik och 19 skadade personer förts till sjukhus, men myndigheternas och räddningsverkets insatser var fortfarande på hälft på onsdag kväll.

Talibanerna har tagit på sig dådet, och deras talesperson Zabidullah Mujahid sade att attentatet orsakade stora förluster och utfördes som hämnd för förluster orsakade av säkerhetsstyrkor i provinserna Helmand och Kandahar.

Dådet kom också blott timmar efter att Afghanistans president Ashraf Ghani på onsdagen hade skissat planer för fred i landet.

Svår fredsprocess

Den afghanska regeringen har under året åter satsat på fredsprocessen i landet, men våldet som skördar tusentals liv varje år fortsätter obönhörligt.

Förra veckan dog över 50 människor då en självmordsbombare angrep en festlokal, där religiösa ledare hade samlats.

På tisdag dödades tre amerikanska soldater, och ortsbor och afghanska myndigheter hävdar att åtminstone 30 afghanska civila ska ha dött i amerikanska flygräder.

Än så länge har talibanerna vägrat förhandla direkt med regeringen i Kabul. De anser den vara illegitim.

Säkerhetsmyndigheter befarar att våldet kommer att trappas upp ytterligare inom den närmaste framtiden, om talibanerna försöker vinna mark innan formella förhandlingar äger rum.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln