Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vitryssland har avrättat två personer – anhöriga får varken veta om avrättningen eller begrava sina närmaste

Från 2018
Aleksandr Lukasjenko segrade i presidentvalet 11.10.2015.
Bildtext President Lukasjenko har haft makten i över 20 år och stöder dödsstraffet.
Bild: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Avrättningarna var den tredje respektive fjärde för i år. Europeiska utrikestjänsten tror att två till dödsdömda personer sitter i vitryskt fängelse.

Vitryska myndigheter varken underrättar anhöriga om att deras närmaste ska avrättas, eller utlämnar kroppen för begravning.

Det är svårt att slå fast när de nu avrättade männen, 32 och 37 år gamla, har avrättats.

Medborgarorganisationen Vjasna, som försöker avskaffa dödsstraffet, (artikeln på engelska) fick veta om avrättningen av de avrättades anhöriga på tisdag. På onsdag fick den enas mamma en officiell bekräftelse från rätten att avrättningen redan hade ägt rum.

Då hade det inte kommit brev från sonen på en månad, och fängelsepersonalen sade bara till mamman att sonen inte längre var i fängelset.

Männen var dömda för sex stycken mord, kopplade till fastighetsbedrägerier.

Europa och världen fördömer

Både Europarådet och EU var snabba med att fördöma avrättningarna.

I enlighet med sin utrikespolitik kräver EU att Vitryssland som ett första steg inhiberar avrättningar, för att i framtiden avskaffa dödsstraffet.

I hopp om att få Vitryssland att respektera mänskliga rättigheter, slopade EU år 2016 de flesta sanktionerna mot landets president Aleksander Lukasjenko och andra vitryska medborgare.

Finlands utrikesminister Timo Soini visade också på onsdagen enad front med EU:s utrikespolitik.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har också kritiserat Vitryssland för att deras brist på information till anhöriga och vägran att utlämna kroppen är "traumatisk och omänsklig behandling".

Källor: AFP, STT, Vjasna

Diskussion om artikeln