Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Liverpool med ryggen mot väggen efter tung förlust i Paris – Gestranius glänste i Champions League-debuten: "Hoppas att vi stärkte våra aktier"

Från 2018
Uppdaterad 29.11.2018 10:14.
Mattias Gestranius ger rött kort åt Stefan Savic.
Bildtext Mattias Gestranius ger rött kort åt Stefan Savic.
Bild: Stanislav Krasilnikov/TASS/All Over Press

PSG segrade över Liverpool och tog samtidigt ett jättekliv mot slutspel i fotbollens Champions League. Efteråt valde Jürgen Klopp att kritisera matchens domare – något som Mattias Gestranius inte hamnade ut för.

Det klarnade på måndagen att Pargasbördige Mattias Gestranius skulle bli den andra finländska domaren någonsin att döma en Champions League-match då han bekräftades vara huvuddomare för matchen mellan Atletico Madrid och AS Monaco.

Debuten gick galant. Matchen slutade 2–0 till värdarna i Madrid och Gestranius enda omdiskuterade domslut kom i slutet av matchen där dömde Atleticos Stefan Savic för hands i straffområdet.

Savic tilldelades då sitt andra gula kort för matchen och åkte ut. Monegaskernas Radamel Falcao missade sin chans från straffpunkten.

Domaren verkade ändå få godkänt betyg av de spanska fotbollskribenterna. Eller åtminstone lyser kritiken med sin frånvaro.

– Savic kunde ha fått ett direkt rött kort redan för sitt första regelbrott, skriver till exempel Madrid-tidningen AS, som också frågade hemmalagets Antoine Griezmann varför han inte protesterade då mittbacken fick straffen emot sig.

– Jag såg inte situationen. I framtiden kommer VAR att lösa alla sådana här situationer, förklarade anfallaren för tidningen.

Bollförbundets domarchef Jouni Hyytiä hyllar i sin tur domarsextettens (Gestranius, Dennis Antamo, Jan-Peter Aravirta, Mikko Alakare, Antti Munukka och Jukka Honkanen) för Ilta-Sanomat.

– Som helhet var Mattias insats klart godkänd. Han lät lagen spela, kommunikationen med lagen funkade och spelarna gnällde inte. Det blev ändå sju gula kort i matchen, summerar Hyytiä för tidningen.

"Viktigast att själv vara nöjd"

Gestranius själv är givetvis nöjd. Även om han inte följer med vad det skrivs om honom i media och därför inte heller tagit del av den positiva feedbacken.

– Det känns bra. Debuten är undanstökad så nu är det bara att ta en ny titt på matchen och analysera den med domarteamet, berättar Gestranius då Yle Sporten når honom på torsdagsmorgonen.

– Jag kan inte spanska och brukar inte läsa vad det skrivs annars heller, så jag har inte noterat någon feedback. För mig är det viktigast att själv veta att jag lyckats. Vi går igenom matchen med domarkontrollanten och med domarteamet. Nu verkade lagen också nöjda, vilket brukar vara en bra indikator för hur det gått, fortsätter han.

Matchen bjöd ju som sagt på endast en omdiskuterad situation – den där du visade ut en av hemmalagets spelare och dessutom gav gästande AS Monaco straff. Vill du berätta lite hur du såg situationen?

– Jag får inte gå in på enskilda domslut, tyvärr. Det är förbjudet, helt enkelt.

Mattias Gestranius domarteam under Champions League-debuten.
Bildtext Mattias Gestranius domarteam under Champions League-debuten.
Bild: Rodrigo Jimenez / EPA-EFE / All Over Press

Efter matchen sa hemmalagets stjärna Antoine Griezmann att det var en situation som VAR i framtiden kommer att lösa. Saknade du själv videodomarens hjälp där i stundens hetta?

– Som sagt kan jag inte ta ställning till situationen. Men på ett allmänt plan kan jag säga att videodomare är en bra grej.

Om vi blickar framåt då, vet du redan om du kommer att få döma Champions League igen inom den närmaste framtiden?

– Knappast. Det återstår bara en matchdag av gruppspelet. Det skulle vara kul att få döma i slutspelet, men där är det elitdomarna som dömer i Champions League. För mig är det i så fall Europa Leauge som kan bli aktuellt.

– Så vi får se om ett år. Jag hoppas åtminstone på att vi stärkte våra aktier i går, säger Gestranius, som tillägger att han inte alls har koll på hur Uefa går till väga för att välja domarna till Champions League-matcherna.

Fördel Napoli och PSG

I Paris väntade i sin tur ett riktigt tungviktarmöte. PSG med sina fem poäng stod värd för tabelltvåan Liverpool (sex poäng) och var så gott som tvungna att ta minst en poäng för att hålla slutspelschanserna i liv.

Parislagets stjärnduo Kylian Mbappé – Neymar hade insett läget och tog för sig. Radarparet skapade flera farliga lägen och i den 13:e spelminuten satte Juan Bernat in hemmalagets första mål.

Neymar stod sedan för 2–0-målet ännu innan pausvilan och då Liverpool endast klarade av att reducera matchen var det PSG som tog livsviktiga tre poäng i dusten.

Liverpool-lotsen Jürgen Klopp valde att kritisera matchens domare efteråt. Enligt tysken tillät domaren PSG att filma mest hela tiden.

– Vi såg ut som slaktare i dag. De föll ner hela tiden och fick oss att se aggressiva ut. Domaren bara lät det hända. Hur många gula kort fick vi? Det är galet, säger han enligt C More.

För PSG räcker det nu med en poäng i den sista gruppspelsmatchen mot Röda Stjärnan, medan Liverpool är tvunget att slå gruppettan Napoli (nio poäng) med 1–0 eller minst tvåmålsmarginal om italienarna nätar på Anfield.

Resultat, Champions League:

Atletico Madrid – AS Monaco 2–0 (2–0)

Lokomotiv Moskva – Galatasaray 2–0 (1–0)

Borussia Dortmund – Club Brügge 0–0

FC Porto – Schalke 3–1 (0–0)

Napoli – Röda Stjärnan 3–1 (2–0)

PSG – Liverpool 2–1 (2–1)

PSV – Barcelona 1–2 (0–0)

Tottenham – Inter 1–0 (0–0)

Klara för slutspel:

Grupp A och B: Atletico Madrid, Dortmund och Barcelona

Grupp C och D: Porto och Schalke

Grupp E och F: Bayern München, Ajax och Manchester City

Grupp G och H: Real Madrid, AS Roma, Juventus och Manchester United

Diskussion om artikeln