Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polska Katowice anlitar sniffardrönare för att lukta på skorstensrök – nästan 30 000 polacker dör per år på grund av smog

Från 2018
Uppdaterad 12.01.2019 18:11.
En drönare analyserar röken som kommer ut ur en skorsten på ett bostadshus i Katowice.
Bildtext En drönare analyserar röken som kommer ut ur en skorsten på ett bostadshus i Katowice.
Bild: Gustaf Antell

FN:s globala klimatmöte öppnade i går i Katowice. Beslutet att ordna mötet i staden var kontroversiellt eftersom det är mitt i Europas "smogigaste" metropolområde. Men attityderna till kolindustrin har förändrats i staden.

- Det här är morgonens första kontroll av det här området, vi söker efter sådana som bränner förbjudna ämnen, säger befälhavaren för Katowice-polisens antismoggrupp, Mariusz Sumara.

Bakom honom styr hans manskap iväg de två drönare som staden har tagit till hjälp för att bekämpa nedsmutsningen av luften i staden.

Spanardrönaren hittar rök som sniffardrönaren analyserar

Vi är ute i en av staden Katowices förorter, i ett småhusområde där de flesta av invånarna någondera jobbar för ett av de stora gruvbolagen i regionen eller har pensionerat sig från ett av dem.

"Vi" är alltså stadens antismogpatrull, som består av Sumara, ett par polismän och tre personer från det regionala företaget Flytronic.

Flytronic, som hör till en koncern med kopplingar till den polska vapenindustrin, har utvecklat de drönare som används i den här operationen. Det är en liten spanardrönare som söker misstänkt rök med sin kamera och en stor specialutrustad drönare som dyker ner mot husen för att mäta eventuella gifthalter i skorstensröken.

Det har beräknats att 30.000 mänskor dör av luftföroreningarna i Polen varje år, så det handlar inte bara om att jag känner mig dålig.

― Ewa Staszewska, som har fått tillbaka sin astma från barndomen

Om röken innehåller förbjudna ämnen knackar poliskonstaplarna i gruppen på dörren. De har mandat att gå in i huset och kontrollera vad som brinner i ugnen eller värmepannan.

Många bränner sina osorterade sopor i ugnen

- Vi kollar vad som finns i pannan och vad de förvarar bredvid den, säger Sumara. Sedan ser vi om de sorterar sina sopor och vad de har för sorteringskärl.

Om skorstensröken innehåller farliga ämnen så beror det oftast på att invånarna i huset bränner sitt avfall oberoende av vad det är.

Många vet inte ens om att till exempel plast avger giftiga gaser vid förbränning.

- I vissa fall är kvaliteten på kolet de bränner också så dålig att den bidrar till giftig smog. Då påverkar röken direkt inandningsluften i hela kvarteret.

Många hushåll har fastnat i ett olösligt dilemma

Eller så är det som med den familj vi påträffar med giftig rök ur skorstenen.

Den består av ett pensionärspar som tar hand om sitt barnbarn efter att barnets far dog och mamman blev oförmögen att ta hand om sig själv och sin son.

Jag följer med poliserna ner genom källarluckan till ett trångt utrymme under jorden. Där brinner det i pannan - det ser ut som kol.

Mannen i huset försäkrar oss om att han bara bränner det kol han får i pension av gruvbolaget han tidigare jobbade för och poliserna säger mig att det är möjligt att det är sant. Problemet är att själva pannan är så gammal att den är både ineffektiv och möjligen till och med själv avsöndrar förbjudna ämnen.

Polisen kollar vad som bränns i husets värmepanna.
Bildtext Polisen kollar vad som bränns i husets värmepanna.
Bild: Gustaf Antell

Och det är här vi kommer till pudelns kärna. Den här familjen har blivit bötfälld förr, men den har inte råd att åtgärda problemet.

De flesta som bor i det här området – och det här är faktiskt ett problem i hela Polen – har inte råd att uppdatera sitt värmesystem.

Katowice stad subventionerar inköp av moderna värmepannor med 80 procent av priset, men den återstående femtedelen är redan den för stor för många.

Smogen kommer nästan uteslutande från hemmen

Katowice ligger i södra Polens kolbälte, som breder ut sig över ett område med som också sträcker sig förbi den mer berömda staden Krakow. Sammanlagt bor minst sju miljoner mänskor i det område här som drabbas av smog regelbundet.

- Ungefär 40 procent av alla privathem i Polen eldas med kol, så det här är ett problem som måste åtgärdas, menar Sumara. Och de här hushållen står för 90 procent av smogen.

Vilket inte ska förväxlas med de klimatskadliga koldioxidutsläppen, som fortfarande till största delen kommer från industrin och bilismen.

Polisbefälhavare Mariusz Sumara briefar sin antismoggpatrull före morgonens avfärd.
Bildtext Mariusz Sumara briefar antismoggpatrullen före morgonens avfärd.
Bild: Gustaf Antell

I början fick polisen kritik för att många invånare tyckte att myndigheterna jagade vanliga medborgare och struntade i kolindustrin och gruvbolagen.

- Men det tog inte lång tid förrän grannar började komma fram till oss på gatan och pekade ut hus därifrån det ofta kom tjock rök som var tung att andas, säger Sumara.

Det hjälper att han är en social person som har lätt att ta folk. Han betonar att böterna inte är huvudsaken och ofta så delar de bara ut böter på fem euro eller lite mer. Handlar det om tydligt fusk mot bättre vetande är det en annan sak och då stiger böterna upp över hundra euro.

- Många blir förstås också arga på oss när de får böter.

Polisens rökjakt fungerar som informationskampanj

- Jag ser det här som utbildning. Vi delar ut broschyrer som berättar om vad som är tillåtet att bränna och hur man kan söka om stöd från staden för att byta sitt värmesystem, säger Sumara.

Informationen sprids också i bland annat skolor och kyrkor. Hur bra det informationsarbetet fungerar är sedan en annan femma.

Okunskapen om miljöfrågor har varit enorm

Jag besöker en liten organisation, Little Bit Academy, som undervisar barn i smogproblematiken i en lokal skola.

Little Bit Academy kombinerar undervisning i dataprogrammering med olika stora teman och barnen får själva programmera ett spel som handlar om den "onda" smogen.

Little Bit Academys grundare Dominik Koziarski betonar att det fortfarande är ovanligt att skolbarn får höra om smogen och klimatförändringen i skolan.

- Skolan är konservativ och miljöfrågor har inte traditionellt hört till sådant man talar om. Många lärare vet inte själva fakta och kan därför inte undervisa om problemen, säger Koziarski.

Men det betyder inte att han tycker att lärarna motarbetar en nyare pedagogik.

Staszek och Emilia tycker om att lära sig om smoggen genom att programmera ett eget spel.
Bildtext Staszek och Emilia.
Bild: Gustaf Antell

- De har helt enkelt inte lärt sig att diskutera med eleverna, de har inte pratat om sånt här, menar Koziarski.

Vi vill att barnen lär sina föräldrar att se smogen som ett problem

― Dominik Koziarski

De lärare Koziarski träffar har visat stort intresse både för Little Bit Academys pedagogik och för att lära sig mer om smogen.

- Vårt mål är inte bara att tala om samhällsproblem med barnen, vi vill också visa lärarna hur modern pedagogik kan se ut i praktiken.

Eleverna som Koziarski har samlat ihop för mig är glada för att de har fått möjligheten att lära sig om smogen genom Little Bit Academy.

Vi ser tydligt att intresset för klimat- och miljöfrågor ökar – många föräldrar vill att vi ska komma till deras barns skolor också

― Dominik Koziarski

- På skolans vanliga datalektioner ritar vi bara enkla figurer med Paint och det är jättetråkigt, säger Staszek.

För barnen är smogen ett vardagligt problem.

- När jag går ut och cyklar får jag ont i halsen om det är smog, säger Patryk, så ibland låter inte mamma mig gå ut.

Emilia tror att hon lär sig betydligt mer om luftföroreningarna på det här sättet.

- Vi hör berättelser om smogen och måste diskutera dem för att kunna använda dem när vi kodar spelet, säger hon.

Dawid håller med.

När vi jobbar med informationen om smogen lär vi oss också att använda och förstå den

― Dawid
Den polska pojken Patryk vid sin dator.
Bildtext Patryk programmerar.
Bild: Gustaf Antell
Smoggen har fått ett ansikte i det här datorspelet.
Bildtext Smogen har fått ett ansikte i det här datorspelet.
Bild: Gustaf Antell

- När vi jobbar med informationen lär vi oss också att använda och förstå den.

Att smogen överhuvudtaget har blivit ett samtalsämne som nuförtiden också kan tas upp i skolorna beror på att luftkvaliteten i Katowice har blivit så dålig att problemen inte går att dölja.

- Det har tagit lång tid för allmänheten att börja förstå hur stora problemen är. Under tiden har smogen blivit värre för varje år, påpekar Koziarski.

Den polska regeringen har tonat ner klimatförändringen och försvarar kolindustrin i vått och torrt. Men däremot har de polska medierna rapporterat en hel del om den dystra verkligheten, i synnerhet ju närmare FN:s klimatmöte här i Katowice vi har kommit.

Ewa Staszewska hör till dem som redan för några år sedan började förstå vad det är som har hänt med luftkvaliteten i Katowice.

Ewa Staszewska.
Bildtext Ewa Staszewska har fått tillbaka den astma hon led av som barn - värst är smogen på vintern då hon ofta får ont i ögonen.
Bild: Gustaf Antell

- Jag hade astma som barn och har nu fått tillbaka mina symptom. På vintern har jag ofta svårt att andas och det värker i ögonen. Ibland tar det riktigt ont och ögonen blöder, säger Staszewska.

Nuförtiden undviker hon att röra sig utomhus i december och januari. Staszewska stöder fullhjärtat staden projekt att med hjälp av drönare hitta hushåll som bidrar till smogen.

- Det är helt galet att många ännu bränner osorterade sopor i sina ugnar.

Katowice-polisens sniffardrönare precis innan start.
Bildtext Sniffardrönaren strax innan start.
Bild: Gustaf Antell

Både hon och en annan person jag träffar berättar att de känner personer som har flyttat bort från södra Polen på grund av smogen. En som inte har gjort det och inte har några planer att flytta bort är Patryk Białas.

Han blev i oktober invald i Katowices stadsfullmäktige i ett val som innebar stora förändringar i lokalpolitiken.

- Grönare vindar blåser i stan, säger Białas.

Grönare vindar blåser i stan

― Patryk Białas

- Folk visar stort intresse för miljö- och klimatfrågor och de är mer pålästa än förr, menar Białas, som också jobbar som chef för vetenskaps- och teknikparken Euro-Centrum.

- Pressen på politikerna att göra något åt problemen har ökat kraftigt.

Ute på fältet fortsätter antismogruppen jaga smutsig rök med sina drönare. Rök från ett hus kollas, men den verkar vara ok. Men precis när drönarna packas in i bilen för avfärd till nästa förort väller tjock svart rök fram ur ett hus bara 30 meter ifrån oss.

Aktiviteten blir febril, utrustningen plockas snabbt fram och alla springer snabbt närmare huset.

Mängden tjock svart rök ur den lilla skorstenen är så stor att det nästan måste vara något stort och olagligt skräp som bränns i husets panna. Vilket det också snabbt visar sig vara, åtminstone enligt drönarens analys.

Radikala lösningar leder till större problem

- Smogproblemen kan lösas på ett radikalt sätt om vi vill, säger gruppens befälhavare Mariusz Sumara.

Han hänvisar både till förslag att snabbt ersätta kolenergin med förnybar energi och till exempel förbud att värma husen med kol i äldre värmepannor.

- Men kommer förändringarna för snabbt leder det till att många familjer drabbas av stora ekonomiska och sociala problem.

De som inte är anslutna till fjärrvärmesystemet måste om kolet förbjuds bränna något annat i sina pannor i stället.

- Då blir det antagligen ännu mer giftigt avfall och skräp i pannorna, påpekar Sumara.

Klimatmötet i Katowice avslutas den 14 december.

Katowice i gryningen.
Bildtext Katowice i gryningen.
Bild: Gustaf Antell

Drabbad av klimatet

Diskussion om artikeln