Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Här är de tre populäraste poddarna på Svenska Yle 2018

Från 2018
Petter Sandelin med hörlurar
Bildtext Petter Sandelin lyssnar på landsvägscyklingspoddar.
Bild: YLE / Rolf Granqvist

Året 2018 var ett gott poddår för Svenska Yle. Petter Sandelin listar de tre populäraste poddavsnitten under det gångna året.

Här är de tre mest lyssnade avsnitten bland Svenska Yles poddar:

1. Krimpodden: Morden i Pirilö
2. Ted & Kaj
3. Pärkele!

Sandelins officiella titel är "product owner". I klarspråk betyder det att Sandelin håller i trådarna för Svenska Yles poddar.

- En kollega föreslog titeln “Poddpappa”, skrattar han.

Och den nöjda stämman går det inte att ta miste på när Svenska Yles poddar kommer på tal.

- Det exploderade verkligen på Svenska Yle i år och också i Svenskfinland. Poddlyssnandet har långsamt byggts upp med influenser från Sverige, men nu går det snabbt, säger Sandelin.

Därför är det nu i slutet av året ett bra tillfälle att dels blicka tillbaka på det gångna årets mest lyssnade poddar dels också blicka framåt.

- Folk är ute efter jättebra historier och sköna typer att vara "kaveri" med. Dramatiska och spännande mordhistorier och trevliga mysiga typer att hänga med, när man som jag målar tak eller diskar eller joggar, säger han.

Svenska Yle producerar kring tio poddar varje vecka och en mängd andra poddserier som utkommer mer sällan.

- Ämnesområden som vi gör är allt från litteratur till sängkammare och samhälle. Vi gör mycket sport och humor. Relationer är väldigt pop. Också fakta, räknar Sandelin upp.

Poddtoppen 2018

Ett avsnitt av den kortare kriminalpodden “Morden i Pirilö” av Ann-Catrin Granroth var klar etta i år.

Pirilömordens historia har också lockat många nya lyssnare som snubblat över äldre poddar i krimpodden och börjat lyssna på dem.

En mörk källare avspärrad med polistejp med texten "Finlandssvenska krimpodden". Bildkollage.
Bildtext Morden i Pirilö intresserade poddlyssnarna mest i år.
Bild: Yle

Ted Forsströms och Kaj Korkea-Ahos humorpodd ligger fortsättningsvis högt på listan. Näst mest lyssnare i år hade ett avsnitt av Ted och Kaj.

I höstas åkte Ted och Kaj också ut på en bejublad turné i Svenskfinland med uppträdanden i Vasa, Jakobstad, Åbo och Helsingfors.

Förbön i Jakobstad då Thomas Di Leva är på besök

Ibland är verkligheten också mer fantastisk än Ted och Kajs vrickade humorvärld.

De talar i podden bland annat om sin uppväxt och frikyrklighet. I ett av avsnitten berättar Kaj om hur det gick till när han försökte stoppa Thomas Di Leva med bön.

Ted & Kaj
Bildtext Ted & Kaj åkte i höstas ut på poddturné.
Bild: Eva Lingon

Arrangörerna som tog in Thomas Di Leva för att uppträda hade inte vetat att det samtidigt ordnas förbön mot Di Levas syndiga budskap och det här var en incident som Ted och Kaj lyfte upp i sin livepodd i Jakobstad.

På tredje plats hittar vi mera humor och ett avsnitt av Pärkelepodden där rikssvenska komiker intervjuas.

Sandelin lyfter också upp en färsk bubblare med relationspodden Norrena & Frantz. Den här podden växer just nu och den engagerar många lyssnare att dela med sig av smaskiga egna historier, berättar Sandelin.

- Den hör till våra fem mest populära poddar just nu, säger han.

Fler kvinnliga poddlyssnare

Men vem är då poddpubliken? Sandelin sticker inte under stol med att majoriteten av poddlyssnarna är kvinnor.

- Så där på en höft är höften lite bredare än i allmänhet hos poddlyssnare. De är nog litet fler kvinnor. Så är det överlag ute i världen och så är det hos oss också, konstaterar han.

Hannah Norrena och Eva Frantz.
Bildtext Hannah Norrenas och Eva Frantz färska relationspodd har kommit bra igång.
Bild: Ilmari Fabritius

Skillnaden mellan radiolyssnare och poddpublik är att man lyssnar koncentrerat på en podd medan radion mer är någonting som står på i bakgrunden och bjuder på mer överraskningar.

Poddlyssnarna vill veta vad de får och därför finns det större utrymme för specifikt innehållsnörderi.

- Folk lyssnar ganska mycket på riktigt nernördade poddar såsom “julpodden”, “stickpodden” eller i mitt fall “landsvägscyklingspodden”, förklarar han.

Sandelin ser också en demokratiserande funktion med poddar.

I princip kan vem som helst med en mobiltelefon göra en egen podd. Vill man att ljudet hörs i bilen också så måste man tänka till litet och fundera på ljudkvaliteten.

- Det finns också populära poddar som är riktigt billigt producerade. Så länge man nu inte sätter sig i caféaulan så kan man banda in en produkt som folk vill lyssna på, funderar han.

Men rubriken ska helst leverera vad den lovar så lyssnaren på förhand vet om den vill lyssna på podden eller inte.

Sandelin berättar att trots att en del lyssnare hoppar av direkt i början så hålls de flesta poddlyssnarna kvar till slutet, till skillnad från radiolyssnarna.

Sandelin tror att vi kommer att se litet fler videopoddar i framtiden. De är ändå sådana till sin natur att man bara då och då kan kasta ett öga på rutan och det går att bara lyssna på dem om man vill.

Till exempel är det ju tills vidare tämligen svårt och utan tvekan ganska farligt att titta på en skärm medan man kör bil, medan man gott kan lyssna på en podd medan man kör.