Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nina Wiklund i Lovisa bor i Finlands tredje vackraste hem: ”Jag lever ett privilegierat liv”

Från 2018
Uppdaterad 30.11.2018 13:27.
Lovisa historiska hus odförande Nina Wiklund kastar appelsiner
Bildtext Lilla ljuva finns på Åldermansgatan 8 i Lovisa.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Inte nog med att hennes hem kom trea i tävlingen Finlands vackraste hem. Under två veckoslut i december står dörren öppen för allmänheten till hennes hus under evenemanget Traditionella Julhem.

Nina Wiklund menar att det är något av ett mysterium att hon över huvud taget hamnade i TV-kanalen MTV3:s tävling Finlands vackraste hem (Suomen kaunein koti).

- Jag vet faktiskt inte varifrån programmets producenter ”bongade” mig. Visserligen har mitt hem figurerat i några tidningar. Först var jag tveksam att delta men gav till slut efter, säger Wiklund.

Wiklund säger att hon genom åren haft en hel del fördomar för lifestyleprogram på TV eftersom hon tycker att sådana program kan öka människors illamående.

- Det är lätt att tro att alla andra bor i glansbildshem och har det så mycket bättre än just jag, vilket kan leda till illamående och en känsla av otillräcklighet för dem som inte har det så, förklarar Wiklund.

Nina Wiklunds hus Lilla Ljuva utifrån i gryningen
Bild: Yle/ Stefan Paavola
Nina Wiklund spexar vid antika nakenpoträtt
Bildtext Nina Wiklund.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Synlighet för hemstaden lockade att delta

Det som gjorde att Wiklund tänkte om och beslöt sig för att vara med i programmet, var att enligt producenterna skulle Lovisa få mycket synlighet om hennes hem var med på ett hörn i programmet.

I och med att Nina Wiklund ställde upp har hon fått mycket post, meddelande och feedback genom alla tänkbara kanaler.

- Människor har varit väldigt glada, har uppmuntrat mig och bildligt talat dunkat mig i ryggen, så jag har fått äta upp mina fördomar, skrattar Wiklund.

Trots att Wiklunds 116 år gamla hus Lilla ljuva vikts ut i olika tidningar och på webben och trots att huset i och med TV-serien Finlands vackraste hem blivit bekant för tusentals finländare, upplever Wiklund att hon inrett enbart för sig själv.

- Jag inreder bara för mig själv. Jag skulle inte kunna tänka mig att fundera på vad som går hem hos en publik och inreda därefter, säger Wiklund.

Dörr i vardagsrummet
Bild: Yle/ Stefan Paavola
Vy från farstun till vardagsrummet
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Inte rik - men nog privilegierad

Ibland gnager ändå samvetet eftersom Nina Wiklund upplever att hon lever ett liv som inte alla har råd eller möjlighet till.

- Jag lever ett privilegierat liv. Jag förstår att alla inte har möjlighet att köpa ett gammalt ruckel och börja renovera. Jag är inte rik. Jag har helt enkelt bara haft en möjlighet att lyfta ett lån, säger Wiklund.

Nina Wiklunds hem på Åldermansgatan 8 är ett av 18 hem som under två veckoslut i december kommer att slå upp sina dörrar för allmänheten under evenemanget Traditionella julhem.

Det är ett unikt evenemang där man i en rad gamla Lovisa-hus kan komma i äkta julstämning i och med husens vackra miljöer och fridfulla atmosfär.

Väntar du dig rusning nu i och med din tredjeplacering i tävlingen Finlands vackraste hem?

- Jag tror inte att kön till mitt hem blir längre än till de övriga öppna husen. Skulle evenemanget gå av stapeln i Helsingfors, så kanske, men inte nu, tippar Wiklund.

Eftersom huset är rätt så litet, kommer Nina Wiklund att ladda upp med glögg och pepparkakor på terrassen.

- Jag hoppas att det ska få folk att känna sig varma och välkomna även om de skulle vara tvungna att köa en liten stund för att kunna komma in, säger Wiklund.

Nina Wiklunds vardagsrum
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Pergola, växthus och trädgård

Efter evenemanget och helgerna fortsätter renoveringen så småningom i Lilla ljuva på Åldermansgatan 8.

- Tredjeplaceringen i evenemanget förändrar inte mig eller ändrar mitt sätt att tänka och fungera. Jag fortsätter på samma sätt. Det finns mycket att greja med fortfarande, säger Wiklund.

Wiklund fick lov av stadens byggnadstillsyn att bygga en dörr för att komma direkt ut till sin bakgård.

Där har hon byggt en altan som hon ännu behöver fila en del på och så ska hon fortsätta genom att på baksidan av huset anlägga en trädgård.

- Jag ska bygga en pergola och någon form av växthus och om jag har råd så ska jag också börja fixa på fasaden. Den behöver förnyas, säger Wiklund.

Torkade rosor i taket
Bild: Yle/ Stefan Paavola
Lovisa historiska hus odförande Nina Wiklund
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Ett hus blir aldrig färdigt

Någon tidtabell för projekten har inte Wiklund. Ett känt faktum är ju att ett hus aldrig blir färdigt. När man slutfört i en ända är det dags att börja i den andra.

- Precis så, jag har tänkt att det jag nu har på gång inte behöver bli färdigt till sommaren. Att bo så här med ständiga och återkommande små renoveringar och ombyggnation är en livsstil, säger Wiklund.

Nina Wiklunds hem Lilla ljuva kan beses under evenemanget Traditionella julhem under tiden 1–2 december och 8–9 december.

NIna Wiklunds fönster som hon själv har rutat om
Bild: Yle/ Stefan Paavola

23.11.2018: Nina Wiklund är ny ordförande för Lovisa historiska hus och antalet massörer i Borgå har ökat

Programmet är inte längre tillgängligt
Lokalt live: Lovisas historiska hus - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln