Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå Energi flyttade sitt kontor ut till Tolkis: "Det är så närenergi det kan bli"

Från 2018
Uppdaterad 30.11.2018 07:18.
Medelålders man i kostym står med armarna i kors och tittar ut genom ett stort fönster. Bakom honom synns genom fönstret en tom gårdsplan och en del av det röda huset.
Bildtext Gången mellan den nya och den gamla delen av kontorshuset har en vägg nästan helt gjord av glas. Bakom vd Patrik Wackström synns den delen av huset där han själv har sitt kontor. Bakgården ska ännu få buskar och andra växter.
Bild: Yle/Mira Bäck

Det vackra golvet är täckt av brunorange klinkerplattor, och en väggyta består nästan helt av fönsterglas.

- Borgå Elnät flyttade in först, och nu kom jag som sista man från Borgå Energi i måndags. Flytten har gått smidigt, säger verkställande direktören Patrik Wackström.

Borgå Energis nya kontor i Tolkis ser moderna och fräscha ut. Man kunde tro att de är nybyggda.

Egentligen är den äldre delen av huset, där Borgå Elnät huserar, från 1951 medan den nyare delen där Borgå Energis kontor ligger har tagits i bruk 1983.

- I ett skede tänkte vi att Borgå Elnät skulle flytta till Ölstens och att vi skulle bli kvar på Mannerheimgatan. Samtidigt hade vi redan 25 personer här i Tolkis på kraftverket. När vi kom över Stora Ensos gamla kontor i början av 2010-talet så blev det ganska klart att vi koncentrerar största delen av vår personal hit, säger Wackström.

Aulan i ett kontorsutrymme, några röda flyttlådor.
Bildtext Borgå Elnät flyttade in före Borgå Energi. Några flyttlådor väntar ännu på att packas upp.
Bild: Yle/Mira Bäck

Räknar man ihop kontorspersonalen och de som jobbar på kraftverket intill så är Borgå Energi 70 personer starkt i Tolkis.

På kunderna inverkar flytten inte, enligt Wackström.

- Det är ganska sällan som folk besöker oss, säger han.

Dessutom flyttar Borgå Energi inte helt och hållet bort från centrum trots att man lämnar de gamla lokalerna på Mannerheimgatan där energibolaget haft sitt hemvist i över 100 år.

Bredvid busstationen

Ett nytt servicekontor har just öppnats på Lundagatan 7 dit kundbetjäningen har flyttat in.

- Vi tänkte på dem som inte har bil och flyttade närmare busstationen. Så vi får hoppas att den hålls där den är, eller så får vi flytta efter, säger Wackström på skoj.

- Jag brukar skämtsamt säga att de nya lokalerna där på Lundagatan är närmare vårt ursprungliga hem, för det har varit på Ågatan 33, inne på gården. Där startade vår verksamhet den 3 september år 1900. Därför stannar vi nog nära där i centrum också, fortsätter Wackström.

Kvinna sitter bakom skrivbord och jobbar i kontorsrum.
Bildtext Vivian Slätis jobbar som controller på Borgå Energi.
Bild: Yle/Mira Bäck

Borgå stad köpte upp Borgå elektriska aktiebolag år 1911 och byggde det gamla kontoret på Mannerheimgatan år 1913.

Enligt Wackström kändes det lite ledsamt att flytta ut, men han tycker beslutet var det rätta.

- På den tiden när kontoret på Mannerheimgatan 24 byggdes var det långt ute på landet, men nu är det mitt i centrum. Nu kan staden använda den stora tomten till något annat, säger han.

Närenergi

På baksidan av de nya kontorslokalerna jobbar en grävskopa och några andra fordon med något på bakgården. Den ska fixas till och förväntas bli klar till nästa höst.

På andra sidan huset tornar Borgå Energis stora biokraftverk upp sig.

Kontoret får förstås sin elektricitet därifrån.

- Det är så närenergi det kan bli. Sedan år 2013 har i bästa fall 98 procent av vår fjärrvärme som förbrukas i Borgå producerats här i Tolkis, säger Wackström.

Han låter stolt när han berättar att det i kraftverket som bäst används 98 % förnybar energi. En procent är biogas och en procent naturgas eller olja.

borgå energis kraftverk i tolkis i borgå
Bildtext Kraftverket i Tolkis. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

Hur ser framtiden ut för Borgå Energi, då?

- Det här har varit förändringens och förflyttningens år. Vi måste jobba lite med det vi har åstadkommit. Vi har förnyat system och gått in i digitaliseringen. Med det kommer allt sådant som märks mera för kunderna än i våra processer.

Diskussion om artikeln