Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fyrornas självständighetsbal blev till efter ett besök på ungdomsfängelse - "De hade inget grepp om tiden"

Från 2018
bild på en person
Bildtext Eva-Riitta Siitonen var överborgmästare i Helsingfors år 1996-2005.
Bild: Sandra Crawford/Yle

Alla fjärdeklassare i Helsingfors bjuds årligen till Finlandiahuset för att fira borgmästarens självständighetsfest. I år arrangeras festen för tjugoandra gången och samtidigt fick den också det nationella Barndagspriset.

Festen hölls för första gången år 1997 då Eva-Riitta Siitonen var överborgmästare i Helsingfors.

Fjärdeklassare på självständighetsbal i Finlandiahuset i Helsingfors.
Bildtext Fyror på årets bal.
Bild: Yle/Petter Blomqvist

- När jag blev vald till stadsdirektör frågade man mig vilken sorts minnesmärke jag ville lämna efter mig, kanske en kulturbyggnad? Men vi var mitt i 90-talets lågkonjunktur och det fanns inga pengar för stora projekt, berättar Eva-Riitta Siitonen.

Då började Siitonen fundera på billigare alternativ som ändå skulle bidra med något positivt till Helsingforsborna.

De hade inga milstolpar att se tillbaka på och hade inget grepp om tiden

Hon drog sig till minnes ett besök på Kervo ungdomsfängelse där hon hade pratat med de unga fångarna. Hon blev väldigt förvånad då de visade sig att de inte alls hade koll på när de skulle få lämna fängelset.

- Fängelsedirektören förklarade att många av pojkarna kom från hem där man inte firade julen, påsken eller födelsedagar eftersom föräldrarna var alkoholiserade. De hade inga milstolpar att se tillbaka på och hade inget grepp om tiden. De levde från dag till dag, säger Siitonen.

- Då kom jag på tanken på att ge barnen i Helsingfors ens en gemensam erfarenhet. Och förhoppningsvis ge dem en känsla av att de är en del av sin hemstad.

Senare föddes tanken på att ordna det som en självständighetsfest, och Siitonen hoppas att fyrorna också känner att de är en del av Finland.

Vita skjortor sålde slut

Eva-Riitta Siitonen deltog i festen för två år sedan då den firade 20-årsjubileum. Hon märkte att det fortfarande var samma energi, samma glädje och stadens framtid som fanns samlad.

Enligt Siitonen var balens klädkod egentligen vanliga skolkläder, men redan från första början ville barnen klä upp sig.

- Jag minns att pojkarnas vita skjortor hade sålt slut överallt från Helsingfors till Riihimäki. Det förvirrade mig en del, säger Siitonen.

tre flickor står med ryggen till, de har flätade festfrisyrer.
Bildtext Flickor på balen år 2013.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Traditionen med borgmästarens självständighetsfest har spridit sig till andra städer också. I år fick festen det nationella Barndagspriset.

"Årets bästa fest redan från början"

Motiveringen löd: Borgmästarens självständighetsfest betonar barnets rätt till kultur och festtraditioner, deltagande, dansglädje tillsammans med sina kamrater samt träning i sociala färdigheter.

Eva-Riitta Siitonen är mycket glad över priset.

- Jag hoppas och tror på att det tackar, inspirerar och gratulerar lärare, skolor och alla aktörer som har varit med och organiserat festen under alla dessa år.

Den tidigare överborgmästaren och stadsdirektören säger att hon år 1997 inte hade kunnat föreställa sig att borgmästarens självständighetsfest skulle fortsätta i så här många år.

- Det var årets bästa fest redan från början. Jag bestämde mig förstås för att jag skulle fortsätta med den under hela min period, och jag är mycket lycklig över att de andra borgmästarna efter mig också fortsatt traditionen.

Diskussion om artikeln