Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Investeringstung budget i Närpes – satsar på servicecenter och skolor

Från 2018
En lekpark framför en röd tegelbyggnad. Träd döljer delvis byggnadens fasad.
Bildtext Mosebacke skola ska byggas ut nästa år.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Närpes fortsätter investera och det märks i budgetförslaget för nästa år. Men lånebördan växer och det betyder att vi behöver dra i handbromsen, säger förvaltningsdirektören Björn Häggblom.

Nettoinvesteringarna som föreslås i budgeten för 2019 uppgår till cirka 11,6 miljoner euro och Närpes servicecenter slukar 7,7 miljoner av de pengarna.

- Den här budgeten är den kanske mest omfattande när det gäller investeringar som Närpes haft genom historien, konstaterar förvaltningsdirektören Björn Häggblom.

- Det är fortfarande en väldigt investeringstung budget och det är framförallt projekten som vi har inom Närpes servicecenter och inom vårdsidan som man fortsättningsvis satsar på.

Björn Häggblom.
Bildtext Björn Häggblom.
Bild: Robert Jansson/Roberts Foto

Närpes har redan i flera år satsat på sjukvården och nu ska hälsovårdscentralen, bäddavdelningen och serviceboenden på sjukhusbacken göras klara. Totalt handlar det om en satsning på 24-25 miljoner euro på hela sjukhusbacken.

Men man satsar inte enbart på sjukvården. Också skolorna ska förnyas. Bland annat ska tillbyggnaden av Mosebacke skola påbörjas nästa år och även planeringen av det nya högstadiet.

- Vi bygger ut för att befolkningen ökar. Vi har många barnfamiljer och antalet elever ökar. Det är växtverk på något sätt, konstaterar Häggblom.

Lånebördan ökar

Budgeten för nästa år visar på ett överskott på 187 000 euro, men investeringarna ska göras med lånade pengar, vilket betyder att skulden ökar ytterligare.

- Det här gör att vi behöver dra i handbromsen både då det gäller investeringar och driften. Nu gäller det framöver att lånebördan inte ska bli för stor, säger Häggblom.

- Skulden har ökat och kommer att göra det de kommande åren. Det här har vi medvetet känt till. Nu är tanken att man ska försöka dämpa på investeringarna och göra lite tydligare prioriteringar i vissa frågor.

Ett äldre par går på gatan. På vägen till vänster om paret kör flera bilar.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Om man genomför alla planerade investeringsprojekt nästa år kommer budgetlånen att öka till 34 miljoner euro. Det betyder 3598 euro per invånare.

- Det här kommer att öka ytterligare under planeperioden fram till 2021. Det är just därför man behöver redan nu börja anpassa sig och lite dra ner på takten, säger Häggblom.

Fullmäktige ska ta ställning till budgetförslaget på sitt möte den 10 december.

Diskussion om artikeln