Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Miljöfrågor och mer synlighet viktiga för SFP:s nya ordförande i Åbo - Markus Blomquist

Från 2018
Markus Blomquist och ida schauman står intill varandra med blommor i händerna.
Bildtext SFP:s nya ordförande i Åbo, Markus Blomquist tillsammans med företrädaren Ida Schauman.

Markus Blomquist valdes på torsdagen till ordförande för Svenska folkpartiet i Åbo. Blomquist är 47 år gammal och har lång ledarerfarenhet från bland annat föreningslivet.

- Det var fint att bli vald. Jag är mycket tacksam över förtroendet att få leda SFP i Åbo, säger Blomquist då Yle Åboland ringer upp honom.

Blomquist säger att hans sätt att jobba skiljer sig från den tidigare ordförandens, Ida Schaumans.

- Schauman har jobbat väldigt bra, men vi har olika bakgrund och jobbar därför lite olika. Jag hoppas att det ganska snart märks hur jag jobbar, säger Blomquist.

Han lyfter fram sin roll som företagsledare, och tror att det kan vara till nytta under ordförandeskapet.

SFP ballonger på valvaka på Bocks i Vasa
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

- Som ordförande behöver man inte göra och kunna allt, man ska kunna hitta och koordinera de som vill hjälpa till och kan jobba med frågor som de är duktiga och intresserar av. Vi har mycket kunnigt folk inom partiet som är ivriga över att få ta itu med saker, säger Blomquist.

Han hoppas också kunna ge SFP i Åbo mera synlighet och hoppas att partiet ska växa. Blomquist tror att riksdags- och europavalet hjälper till att ge partiet synlighet.

- Det finns många som är politiskt intresserade men som inte har hittat fram till politiken och insett att det är här de kan jobba med det de är intresserade av, säger Blomquist.

Riksdagsvalet i Sverige 2018
Bildtext Riksdagsvalet i vår ökar intresset för partipolitiken tror Blomquist.

- Jag vill framför allt betona att vi är ett liberalt parti med stor kunnighet inom miljöfrågor. Jag har jobbat mycket med cirkulär ekonomi vilket jag anser att är den väg vi ska gå, fortsätter han.

Han vill betona företagsamhet ännu mer inom partiet eftersom ett gynnsamt företagsklimat enligt honom ger mer möjligheter att förverkliga projekt och visioner.

Under torsdagens mötet valde man även styrelsemedlemmar som tillträder i januari 2019.

Diskussion om artikeln