Projekt ska skapa större växelverkan mellan ungdomar och invandrare i Kristinestad
I Kristinestad ska man motverka att invandrare men också lokala ungdomar marginaliseras och hamnar utanför samhället. Det är syftet med det europeiska Welcomeship-projektet som Kristinestad är med i som enda finländska kommun.
- I det här projektet är det väldigt viktigt att de invandrare som bor här i Kristinestad tas med i projektet och att man ska växelverka tillsammans med lokala ungdomar, säger ungdomssekreteraren Harriet Lindelöf-Sahl.
Det tvååriga projektet började redan i mars och under det första halvåret har projektledarna i Kristinestad fått bekanta sig med projektet med bland annat besök till Berlin och Solna. Nu är det dags att gå över till det mer praktiska.
- Vi ska köra olika workshopar, som vi har fått modeller av från Berlin, för att vi ska kunna hitta nya idéer eller nya aktiviteter, konstaterar Jessica Bårdsnes, koordinator för projektet.
- Ungdomarna ska komma ihop tillsammans och fundera på vad som är bra i Kristinestad, vad vill de ändra på, vill de ha något nytt hit? Sedan ska vi använda de verktygen vi har via det här projektet för att kunna skapa nya modeller.
Trivs i Kristinestad
En första träff ska ordnas den 11 december och då kommer även 23-årige Mamo Mohamad från Syrien att vara med. Han kom till Finland och Kristinestad för två år sedan.
- Det var svårt till en början, då jag var ny här och visste inget om platsen. Nu har jag lärt mig känna folk och jag har fått vara på arbetspraktik och i skolan.
Nu stortrivs Mamo i staden och han har även skaffat sig vänner bland lokalbefolkningen. Varje vecka brukar han och övriga ungdomar samlas på ungdomscaféet i Kristinestad.
- Varje vecka har vi en ungdomskväll. Vi kommer hit för att ha roligt, spela lite spel, dricka kaffe och snacka med kompisarna.
En sak som underlättat hans integration har varit språket. Svenskan är lite svårare, men finska språket flyter på riktigt bra.
- Till en början hade jag problem med böjningen av ord, men det går redan bättre. Vilket är bra, eftersom jag av hela mitt hjärta velat lära mig språket. Utan det kan man inte leva i Finland.
Mamo är nöjd att Kristinestad är med i Welcomeship-projektet eftersom många invandrare har velat se någon sorts program för ungdomar och invandrare.
- Jag vet inte så mycket om projektet ännu, men det möjliggör att invandrare kan delta och besluta om vad de vill med projektet. Jag hoppas det går bra.
Låsta i gamla traditioner och strukturer
Projektet är inte enbart tänkt som ett sätt att integrera unga invandrare i samhället, utan projektet ska försöka hjälpa alla ungdomar som känner sig utanför. Men tyngdpunkten ligger ändå på invandrare.
- Man ska skapa inkluderande samhällen genom samhälleliga aktiviteter. Att ungdomar får verktyg i hur man stärker sin sociala kompetens, får bättre självförtroende genom lyckanden och att man blir sedd och hörd. Det är grundtanken i projektet., säger Bårdsnes.
Lindelöf-Sahl anser att projektet är väldigt viktigt.
- Det är sådana här saker vi vill jobba med och ibland upplever jag att vi som lever här, lever i våra gamla strukturer och modeller. Vi har våra traditioner och är väldigt låsta i det. Vi kanske inte öppnar våra dörrar för nyinflyttade.
- Jag är säker på att invandrarna som bor här säkert har åsikter och funderingar som de vill lägga fram och som vi inte kanske ser eller upplever. Där tror jag det ska komma saker som ska åtgärdas.
Projektet riktar sig till lokala ungdomar och invandrare i åldern 16-29 år. Enligt Bårdsnes har man redan samlat ihop en grupp på 10-15 personer som vill delta i projektet.
- Vi har fått ihop en fokusgrupp som vi ska jobba med, men alla är välkomna att komma med om de känner så.
Projektet är en del av YEPP (Youth empowerment partnership programme) som Kristinestad har varit med i sedan 2002. Projektet finansieras med Erasmus+ stöd.
Utöver Kristinestad deltar även orter från Belgien, Tyskland, Italien, Portugal, Sverige och England i projektet.
Det stod tidigare felaktigt i artikeln att YEPP stod för Youth of european peoples party. Artikeln rättad 30.11 kl.9.