Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Forskare: Mycket mera utsläpp globalt om vi förbjuder plast

Från 2018
En pojke i New Delhi står med avfall upp till midjan och söker efter saker som kan återanvändas.
Bild: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

En tvärvetenskaplig grupp på ett 40-tal forskare varnar för svåra konsekvenser för miljön och det jämlika samhället om plasten avskaffas.

Forskarna vid Heriot-Wattuniversitetet i Edinburgh säger sig vara oroade över kampanjer med krav på ett förbud mot plast då det inte finns några klara alternativ att ersätta plasten med.

Energikonsumtionen och utsläppen skulle öka radikalt om plasten ersattes med material som glas och metall.

Till exempel skulle det krävas fler transportfordon än nu för att transportera samma mängd konsumtionsvaror, eftersom förpackningarna skulle bli tyngre.

Plastförbud kan marginalisera vissa grupper

Forskargruppen påtalar att ett plastförbud även kan få konsekvenser för jämlikheten i samhället.

- Vi har alla sett hur plast kan förstöra miljön, men vi bör också erkänna att engångsplast har förvandlat hälsovården och blivit nödvändig för att vi ska få säker och ansvarsfull hälsovård, säger professor Kate Sang.

Spruta
Bildtext Hälsovården använder mycket engångsplast.
Bild: Pekka Sipilä

Hon framhåller att exempelvis engångssugrör av plast är oumbärliga för många äldre och personer med funktionsnedsättningar.

Sugrör i alternativa material som metall, pasta, papper eller silikon är i många fall oanvändbara.

Många aktivister skulle gärna se att livsmedelsförpackningar i engångsplast förbjuds. Professor Sang protesterar.

- Färdigmat och halvfabrikat gör att många människor som har svårt att laga mat ändå kan äta gott.

Enligt henne måste vi komma bort från tänkandet att man är lat om man använder färdigmat, då det i verkligheten är så att färdigmaten kan göra en person mer självständig och oberoende.

Fokus på nedskräpningen i Asien

Forskarna påpekar att det inte har så stor betydelse för nedskräpningen av haven om man exempelvis förbjöd plasten i deras hemland Storbritannien.

De hänvisar till att 96 procent av all plast som hamnar i världshaven uppskattas härstamma från utvecklingsländer, framförallt i Asien.

En fågel på en strand med mycket plastskräp.
Bild: Matthew Chauvin

Bara 0,3 procent av plastavfallet kommer från Europa och 0,95 procent från Nord- och Centralamerika, enligt en studie publicerad i tidskriften Nature.

- Svaret på nedskräpningsproblemet är inte att förbjuda plasten, säger professor Ted Henry från Institute of Life and Earth Sciences vid Heriot-Wattuniversitetet.

Enligt honom bör nedskräpningen i stället bekämpas globalt med en cirkulär ekonomi som integrerar produktplanering, användning och återanvändning av plast - dvs. ett slutet kretslopp.

- Vi bör inte rusa iväg och dra förhastade slutsatser och ta till nödlösningar utifrån dem, säger professor Henry och efterlyser mer forskning som väger upp för- och nackdelar.

Miljöorganisationer påpekar att det bästa den enskilda konsumenten kan göra är att försöka minska sin personliga plastanvändning.

Källor: Heriot-Watt University, Nature, The Ocean Cleanup, Yle arkiv.