Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands 101-årsdag firas med miljötema – det är inhemskt och ekologiskt för hela slanten

Från 2018
Uppdaterad 30.11.2018 19:27.
Presidentparet dansar på Finlands självständighetsdag 6.12.2017.
Bildtext Presidentparet när det självständiga Finland fyllde 100 år.
Bild: Lehtikuva

Temat för årets festmottagning är vår gemensamma miljö. Det här tar sig i uttryck i bland annat i dekorationer av granris och kottar och en meny bestående av mörtpastejer och småbröd gjorda på bondbönor.

Den 6 december är det dags igen. Kring 1 700 lyckligt lottade personer klär upp sig från topp till tå och går på bal, resten av oss bänkar oss i tv-soffan för att titta på kön av gäster som ringlar sig in i balsalen.

Bland gästerna finns som vanligt finländare som utmärkt sig inom olika områden samt de självskrivna hedersgästerna krigsveteranerna och lottorna.

I år har gästlistan dessutom kryddats med personer som utmärkt sig genom små eller stora klimat- och miljöhandlingar.

Gräs(l)iga dekorationer

Om någon mot förmodan skulle tröttna på handskakningarna kan man i år underhålla sig genom att bonga inhemska blomsterarter i dekorationerna.

Blomsterarrangemangen består nämligen med undantag för hortensian helt av inhemska blommor odlade i trädgårdar som utnyttjar förnybara energikällor.

Färgmässigt är det grönt och vitt som gäller. Blommorna är främst vita liljor, rosor och tulpaner. Lite blått ryms också med i form av blåklint och blå hortensia.

Vi kommer också se naturmaterial som granris, kvistar, kottar, ormbunkar, kaveldun, hundloka och olika sorters gräs.

Får det vara en bit braxentårta ...

Miljötemat syns inte minst på matbordet. Det serveras bland annat smörgåstårta med varmrökt braxen, tunnbröd fyllda med mört och strömming, siklöja och abborre samt älgpaj.

När sötsuget slår till kan gästerna sträcka sig efter en bit lingon- och granskottskaka, småbröd med bondbönor eller varför inte en svartvinbärsbebé.

Kakfat i glas och guld har plockats fram inför slottsbalen.
Bildtext Gyllene kakfat har plockats fram i Presidentslottet.
Bild: Lehtikuva

I dryckesväg bjuds det på ekologiskt vin, öl från inhemska mikrobryggerier, äppelsaft gjord på äpplen från trädgården i Gullranda, och klimatkompenserat kaffe och te.

Presidentslottets traditionella bål står såklart också till buds och består även den till 82 procent av ekoprodukter.

... eller kanske en svängom på dansgolvet?

Ingen bal utan musik! Helt i vanlig ordning står Gardets Musikkår för tonerna under mottagningsceremonin och under början av kvällen i Rikssalen.

Presidentparet dansar den inledande valsen till tonerna av Valse Lente komponerad av Oskar Merikanto som i år firar sitt 150-årsjubileum.

Gardets Combo med Jennie Storbacka och Mikael Saari som solister ska se till att det är liv och rörelse på dansgolvet.

De gäster som har lite extra spritt i benen kan söka sig till slottets tredje våning där studentbandet Sibis Jazz Youngsters rockar loss.

Diskussion om artikeln