Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svithotellet på Fabriksudden fick inte klartecken av staden - undantagslovet godkändes inte

Från 2018
Uppdaterad 03.12.2018 10:50.
Bostäder vid ett klippigt område.
Bildtext Ett hotell med 45 sviter planeras vid fritidsbostäderna på Fabriksudden.
Bild: Nicole Hjelt \ Yle

Miljönämnden i Hangö röstade ner förslaget att bevilja undantagslov för svithotellet på Fabriksudden. Orsaken var att förändringen är så stor att ärendet måste behandlas i en stadsplaneringsprocess.

Markägarna har ansökt om undantagslov från detaljplanen från år 1998 för att få bygga ett hotell med 45 sviter.

Orsaken var att Helsingfors förvaltningsdomstol i maj förkastade den nya stadsplanen för Fabriksudden.

I praktiken kräver domstolen att staden river upp den plan för området som Hangö stadsfullmäktige godkände förra året.

Därför försökte markägarna hitta en ny lösning för att bygga hotellet vid fritidsbostäderna som redan finns på Fabriksudden.

Nämnden röstade om saken

Stadens tjänstemän föreslog att undantagslovet för svithotellet skulle beviljas, men nämnden höll inte med.

Miljönämnden ansåg i stället att det handlar om en så stor ändring att ärendet borde behandlas inom ramarna för en stadsplaneringsprocess.

Rolf Nyström (Obunden) föreslog på mötet att förslaget inte ska godkännas. Nämnden röstade om ärendet och rösterna föll två mot fem.

För tjänstemännens förslag röstade Björn Peltonen (SFP) och Kaisa-Marja Sirviö (SDP). Mot förslaget röstade Rolf Nyström (Obunden), Krister Sjöholm (SDP), Päivi Moilasheimo-Jansson (VF), Stephan Horn (SFP) och Anna Teikari (SFP). Två ledamöter röstade blankt (Timo Sarojärvi (Gröna) och Johanna Sandin (SFP)).

- Jag stödde tjänstemännens förslag och tyckte att de hade gjort ett bra jobb. Men tyvärr räckte inte det, säger nämndens ordförande Björn Peltonen (SFP).

Stadsplanen måste göras om

I praktiken innebär det här att stadsplaneringsprocessen för Fabriksudden måste göras om för att hotellbygget ska kunna bli av. Det betyder också att det kan dröja länge innan hotellet kan byggas.

- En stadsplaneprocess omfattar många saker och ett större område, så det är större möjlighet att det lämnas in besvär, säger Peltonen.

Det är inte klart när en ny stadsplaneringsprocess för Fabriksudden påbörjas på nytt.

Det är Regatta Spa, Hangon Regatta Suites och Hotelli Regatta som äger tomten där svithotellet skulle byggas. Området där man vill bygga det är egentligen avsett för parkering.

Artikeln rättades 30.11 kl 17:15 Det stod felaktigt att Helsingfors förvaltningsdomstol förkastade stadsplanen i oktober. Den rätta månaden är maj.

Diskussion om artikeln