Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Betydande materiella skador då Alaska drabbades av kraftigt jordskalv

Från 2018
Uppdaterad 01.12.2018 10:37.
Skalvet orsakade oro i domstol i Alaska, tv-station fick omfattande skador - Spela upp på Arenan

Det kraftiga jordskalvet strax norr om Alaskas största stad Anchorage orsakade omfattande materiella skador. Flera personer har skadats av glassplitter och fallande föremål, men det finns inga rapporter om dödsoffer.

Skalvet med magnituden 7.0 inträffade halv nio på morgonen lokal tid på fredagen, halv åtta på kvällen finsk tid.

Skalvets epicentrum fanns 13 kilometer norr om staden med 300 000 invånare och skalvet inträffade på 40 kilometers djup. Inom några minuter inträffade ett efterskalv med magnituden 5,7.

Enligt polisen har flera hus och byggnader i staden skadats och många broar och vägar är stängda. En tsunamivarning utfärdades, men varningen hävdes senare.

Flera huvudvägar har skadats och en landsväg stängdes på grund av ett jordskred.

Förstörda vägar efter skalvet i Alaska - Spela upp på Arenan

Alaskas guvernör Bill Walker har utlyst katastroftillstånd och säger att han talat med president Donald Trump som lovade att delstaten ska få hjälp kosta vad det vill.

Walker inspekterade läget under en helikopterfärd över det drabbade området. Han säger att det kommer att ta mer än en vecka eller två att återhämta sig.

- Det tar längre än så att reparera, sade han under en presskonferens.

En avfart nära flygplatsen i Anchorage fick omfattande skador och en stadsjeep strandsattes på vägen omgiven av djupa sprickor i vägen.

Delar av Glenn Highway nordost om staden har enligt uppgift försvunnit helt, säger polischefen Justin Doll i Anchorage. Inga skador har hittats på den 1 300 kilometer långa oljeledningen Trans Alaska Pipeline.

Alaska drabbades den 27 mars 1964 av ett skalv med magnituden 9,2 - det kraftigaste jordskalvet som någonsin uppmätts i Nordamerika. Naturkatastrofen krävde 130 dödsoffer.

Över 40 000 mindre jordskalv inträffar i delstaten årligen, fler än i hela resten av USA. Kraftiga jordskalv med en magnitud på mellan 7 och 8 har inträffat i genomsnitt en gång per år sedan 1900, uppger myndigheterna i Alaska, men skalven brukar inträffa i glest bebyggda områden.

Alaska har en befolkning på drygt 700 000 människor på en yta som är fem gånger större än Finlands yta.

Artikeln uppdateras.

Källor: AP, AFP, CNN, SVT

Diskussion om artikeln