Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Väggmålning som föreställer ett huvud i Stavanger i Norge.

Prassel med påsar, viskningar och högljutt smaskande - ljud som ger din hjärna orgasmer

På Youtube finns idag 13 miljoner videor där tjejer och killar viskar, smackar och slickar i ditt öra, stryker dig över kinden och frågar om du mår bra. Många vittnar om att dessa ASMR-videor får dem att slappna av.

Från 2018

”Hello sweetheart!”

Tjejen på skärmen naglar fast mig med rådjursblicken och viskar fram ord genom illröda läppar, långsamt och övertydligt. Hon låtsas smeka mina kinder innan hon böjer sig fram för att viska någonting i mitt öra, först i höger och sedan i vänster öra. Jag hör knappt vad hon försöker säga.

Jag sitter vid min datorskärm på jobbet och känner mig förbryllad och lite pinsamt berörd: Vad i all världen ska detta föreställa, är det ett skämt? Jag blir nästan lite provocerad av tjejens lågmälda och sävliga framtoning.

För att överhuvudtaget höra någonting blir jag tvungen att ta på mig hörlurar, och med ens blir upplevelsen oerhört intim och personlig, ja, nästan påträngande.

Det visar sig att jag halkat in på en ASMR-video.

Kvinna lyssnar på radio med hörlurar.
Bild: Wikimedia commons/Library of Congress

ASMR är en förkortning av engelskans Autonomous Sensory Meridian Response, ett begrepp som myntades år 2010 av Jennifer Allen i ett försök att sätta ord på den lugnande och kittlande effekt som uppstår när hjärnan registrerar någon form av behaglig känsla.

ASMR är helt enkelt den angenäma och kittlande känsla (tingles) som uppstår i huvudet och som sedan sprider sig längs ryggraden till olika delar av kroppen.

Fenomenet har också kallats för ”hjärnmassage”, ”hjärnskälva”, ”ryggradsskälva” och ”hjärnorgasm”.

Denna upplevelse kan man åstadkomma på olika sätt, men framför allt genom att lyssna på olika ljud eller genom att se på när någon utför ett arbete med långsamma handrörelser.

Megatrend på Youtube

De första ASMR-videorna började dyka upp på olika plattformar kring år 2009.

En av de första som gjorde ASMR-videor var en engelsk tjej som använde sig av signaturen ”WhisperingLife”.

I sin första video konstaterade den då 20-åriga tjejen att hon älskar att höra folk viska.

Hon var framför allt fängslad av att titta på dokusåpan ”Big Brother” där hon njöt av de stunder då deltagarna viskade med varandra.

En annan inspirationskälla var videoklipp på Youtube där en dam vid namn Lita visar hur man genomför olika former av massage.

Många lyssnar på Litas råd, men än fler verkar njuta av Litas lugna och harmoniska röst.

Kvinna med hörlurar.
Bild: Wikimedia commons/Lomita

Sedan starten har antalet ASMR-videor på Youtube ökat explosionsartat. År 2016 gav en sökning 5 miljoner träffar, idag är vi uppe i 13 miljoner.

Varje dag laddas hundratals ASMR-videor upp runtom i världen.

I Finland ligger man än så länge i startgroparna – de första finskspråkiga ASMR-videorna började dyka upp för två år sedan.

Jag kollar runt och försöker hitta någon finlandssvensk youtuber som skulle ägna sig åt att skapa ASMR-videor, men kammar noll.

Det närmaste jag kommer är ASMR-kanalen ”FinskaSvenska” där en tjej varvar engelska och finska och en del svenska medan hon viskar, knäpper på olika föremål, smörjer händerna med balsam, prasslar med en godispåse, tuggar tuggummi eller för en sminkborste över mikrofonen med långa svepande rörelser.

Skärmdump från Yotube med ASMR-video.
Bildtext Skärmdump från Youtube.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Jag hör av mig till tjejen som står bakom Youtubekanalen för att kolla vem hon är och varför hon gör ASMR-videor.

I andra ändan svarar en ung tjej som studerar audiovisuell kommunikation och kallar sig för ”Whitedream ASMR”, vilket också är namnet på hennes andra Youtubekanal.

”Whitedream” började själv titta på ASMR-videor för ungefär fem år sedan och för några år sedan mognade tanken på att själv försöka spela in videor med rofyllda viskningar och behagliga ljud.

- Min förhoppning är att jag skall kunna få människor att slappna av, lindra deras stress och hjälpa dem till bättre sömn.

De allra flesta ASMR-artister framträder med hela sitt ansikte och hela sin personlighet, men ”Whitedream” har beslutat sig för att den som tittar på hennes videor endast får se nedre halvan av ansiktet:

- Ljuden jag gör är det viktigaste. Jag är också en rätt blyg, tillbakadragen och privat person. Det skulle kännas obekvämt för mig att framträda som en igenkännbar person i mina videor.

Sprayflaska.
Bild: Wikimedia commons/Cloveapple

Några av de absolut mest populära finska ASMR-videorna är rätt otippat gjorda av Skatteverket där skattesekreteraren Osku Mäkelä med glimten i ögat och rösten i botten viskar fram information om Skatteverkets arbetssätt och beslutsordning.

Skatteverket är inte ensamt om att använda sig av ASMR i sin marknadsföring. Företag som Ikea och Renault har också insett värdet av ASMR.

Hur avslappande kan det inte vara att lyssna på när någon låter fingertopparna löpa över instrumentbrädan eller när man puffar till en kudde?

Man tittar på mobiltelefon.
Bild: Wikimedia commons/Coekon

ASMR-fenomenet har också tagit steget in i den samtida svenska skönlitteraturen.

I Jenny Jägerfelds bok Blixtra! Spraka! Blända! (2018) blir det unga litterära stjärnskottet Penny god vän med Internetfenomenet Lola Sandman som har en egen kanal på Youtube där hon lägger upp:

”märkliga videor av sig själv där hon viskade väldigt nära micken, klapprade och drog med välmanikyrerade naglar över skrovliga trästatyer, skrev med raspig kalligrafipenna och sorterade sin smyckessamling, omsorgsfullt och noggrant i små, små askar.”

Natt efter natt söker sig Penny till Lolas videokanal för att få tag i sömnen.

Känslan som Penny får av att titta och lyssna på Lola beskriver hon som hypnotisk och sederande, dvs. lugnande och ångestdämpande: ”(D)et var som att få en morfininjektion rakt in i pannloben.”

I avsnitt #42 av Bokpodden Hietanen & Henrikson diskuteras Jenny Jägerfelds bok Blixtra! Spraka! Blända!

Jag älskade hennes stora sminkade, bärnstensbruna ögon som såg på mig så kärleksfullt, det var som om hon kunde se mig genom skärmen. Verkligen se mig. Som om hon varit min mor och jag hennes baby. Men framför allt så älskade jag hennes röst. Hur hon viskade så där nära micken.
- ur Jenny Jägerfelds roman "Blixtra! Spraka! Blända!"

Mindfullness eller misofoni?

Merparten av ASMR-videorna består av viskningar, men de flesta åstadkommer också olika slags ljud (triggers) som är tänkta att ha en lugnande och avslappnande effekt.

Kvinna tillverkar miniatyrer.
Bild: Wikimedia commons

Man för fingrarna över olika material: man klämmer och knäpper, rullar och roterar, prasslar och skär, sprayar och skrapar, smeker, sminkar och slickar …

Det finns otaliga videor där ASMR-artisten simulerar att hen sminkar eller borstar håret på dig som tittar.

En annan het trend inom ASMR är att tugga tuggummi (med öppen mun), att högljutt knapra i sig olika råa grönsaker eller att slafsa i sig kladdig och klibbig mat.

Det här känns mest som ett slags märklig kombination av ASMR och mukbanging där man äter stora mängder mat inför en videokamera.

Skärmdump från en ASMR-video på Youtube

Jag häpnar över alla dessa smackande, smaskande, sörplande och slurpande ljud som jag upplever som oerhört irriterande och minst sagt pulshöjande.

Istället för mindfullness drabbas jag av obehag på gränsen till misofoni - ilska, avsky och aggression.

Får det vara en ASMR-föreläsning om organisk kemi?

När man surfar runt på olika ASMR-kanaler på Youtube baxnar man över det häpnadsväckande antalet videor på ämnet, men också över bredden i utbudet.

Vid sidan av de viskande och ljudfokuserade videorna finns en hel del mer föreläsande videor där ASMR-artisten läser upp en text med lugn och sövande stämma eller så kan hen hålla ett slags föreläsning, till exempel om organisk kemi eller om första världskriget (!).

Rollspel är också en rätt populär kategori inom ASMR.

Vill du till exempel inta rollen som patient hos en lugn och trygg tandläkare eller en inkännande gynekolog? Eller varför inte vara den som blir bötfälld av en viskande polis?

Koreansk kvinna med solfjäder.
Bild: Wikimedia commons

Från förbryllelse till förtjusning

Peter och Daniela ser dagligen på ASMR-videor.

Första gången Daniela kom i kontakt med ASMR-videor var en kväll för ett år sedan när hon efter en sällsynt hektisk dag surfade runt på Youtube i jakt på något avslappnande.

Till en början tyckte hon att videorna var konstiga, men rätt fort förbyttes förbryllelsen i förtjusning:

- I första hand lyssnar jag på rollspel och öronfokuserade videor. Jag tycker i synnerhet om videor där man simulerar frisör- och läkarbesök och ASMR-artisten är aktiv. Videor med enbart ljud är jag inte lika förtjust i.

Hårfrisörska klipper hår.
Bild: Wikimedia commons/Katarzyna.kusnierz299

Till Peters dagliga kvällsritual hör att titta på en ASMR-video för att slappna av och lättare få fatt i sömnen.

Under årens lopp har Peters intresse och smak varierat och utvecklats från det enklare och kortare formatet till rätt långa och avancerade videor:

- Tidigare såg jag framför allt på filmklipp med olika ljud, men idag är jag mer intresserad av rollspel och olika tekniskt och visuellt intressanta filmer.

- Jag tycker framför allt om långa videor där man simulerar olika scenarier. Många ASMR-artister laborerar med flera olika rollkaraktärer som de bygger upp olika historier kring och de skapar ofta ett helt eget universum man kan gå in i.

En brasa.
Bild: Wikimedia commons/Mschel

Peter lyfter fram två ASMR-konstnärer som han följt under en längre tid:

- Den ena är en man som har en ASMR-kanal som heter ”Ephemeral Rift”. Filmerna utspelar sig på ett mentalsjukhus där vi bland annat får lära känna chefsläkaren och olika medpatienter. Ibland dyker det också upp fantasifulla figurer som noshörningar och zombier. Jag gillar också skarpt alla referenser till olika populärkulturella fenomen och aktuella tv-serier.

Vid sidan av ”Ephemeral Rift” följer Peter videokanalen ”Goodnight moon” där en kvinnlig ASMR-artist tar oss med till ett gästhus där det råder en mysig och hemtrevlig stämning.

- ”Goodnight moon” har ett fantastiskt öga för estetik och hon förmår verkligen aktivera alla sinnen med olika ljud. Hennes videor är verkligen fantasifulla.

Skärmdump från Yotube med ASMR-video.
Bildtext Skärmdump från Goodnight moons Youtubekanal
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Förutom att ”Goodnight moon” spelar rollen som värdinna på det fiktiva gästhuset Babblebrook Inn har hon gjort videor där hon iklär sig rollen som häxa eller som försäljare av drakägg.

- Det hela kanske låter korkat och konstigt för en som inte brukar se på ASMR-videor, men för mig är filmerna rogivande, stimulerande och fantasieggande.

Jag kollar in de ASMR-kanaler som Peter tipsade om.

Tala om att stå med förvåningens finger i häpnadens mun.

Jag blir helt uppslukad av “Goodnight moon” och hennes magiska harrypotteraktiga fantasivärld.

Lindrar känslor av ensamhet

Kanske en bidragande orsak till ASMR-videornas omåttliga popularitet är vårt behov av uppmärksamhet.

ASMR-artisterna blir ställföreträdande vänner som ser oss, som tar hand om oss, som smeker och tröstar oss, som vaggar oss till sömns. Som skapar en känsla av utvaldhet och förtrolighet, som omger oss med en känsla av trygghet och omtanke.

På så sätt har ASMR-videorna garanterat en terapeutisk funktion och kan lindra känslor av ensamhet, depression och ångest.

"K… R…" sade barnflickan och Septimus hörde henne säga "Kåå Err" i hans öra, djupt, mjukt, som en mild orgel, men med en strävhet i sin stämma, som en gräshoppas, som ljuvligt strök längs hans rygg och alstrade ljudvågor i hans hjärna där de ruskade om honom och sedan försvann. Det var verkligen en underbar upptäckt - att den mänskliga rösten under vissa atmosfäriska förhållanden (för man måste vara vetenskaplig, framför allt vetenskaplig) kunde väcka träd till liv!
- ur Mrs Dalloway av Virginia Woolf

Men finns det vetenskapliga bevis på att ASMR faktiskt har en positiv inverkan på vår mentala hälsa, att viskningar och repetitiva ljud bidrar till minskade stressnivåer och bättre sömn?

Hittills saknas det vetenskapliga bevis för att ASMR skulle ha några generella för- eller nackdelar.

De påstådda positiva effekterna bygger framför allt på personliga vittnesmål om behagliga, meditativa och terapeutiska upplevelser.

Helle Breth Klausen, som studerar medievetenskap vid universitetet i Aarhus, har nyss sjösatt ett forskningsprojekt om ASMR.

Enligt Helle Breth Klausen är videorna en motreaktion till hetsigheten och stressen i dagens värld där människor har svårt att slappna av och att få tag i sömnen.

- De som hittills har forskat i ämnet hävdar att ASMR kan användas som ett slags alternativ till medicinering samt till att lindra och att förebygga en del av dagens tidstypiska livsstilssjukdomar, konstaterar Helle Breth Klausen i danska NetAvisen.

Många upplever att olika ljud har en positiv inverkan på deras välbefinnande.

År 2015 genomförde några forskare vid universitetet i Swansea en undersökning med 475 deltagare.

I undersökningen uppgav 98 % att de tar del av ASMR-videor för att slappna av och 82 % sade sig använda ASMR-videor för att få tag i sömnen.

Ett litet antal (5 %) medgav att de blir sexuellt stimulerade av att lyssna och se på ASMR-videor.Enligt Helle Breth Klausen finns det ASMR-videor som har en mer erotiskt laddad framtoning, men i utgångspunkten är fenomenet asexuellt:

- I sin kärna är ASMR intimt förknippat med känslor av närhet och trygghet.

Sedan år 2015 har ASMR-gemenskapen valt att dra en skiljelinje mellan traditionell ASMR och erotisk ASMR, eller så kallad ASMRotica.

En rosa mun.
Bild: Wikimedia commons/Yjenith

Det värsta eller det bästa?

I ett avsnitt av Netflix nya dokumentärserie “FollowThis” granskar den amerikanska nättidningen BuzzFeeds kulturreporter Scaachi Koul fenomenet ASMR.

I programmet medverkar bl.a. psykologiprofessor Steve Smith från universitetet i Winnipeg som ledde två av de första undersökningarna om ASMR.

Enligt Smith visar undersökningar genomförda med funktionell magnetresonanstomografi att personer som erfar ASMR har större aktivitet i områden i hjärnan som är relaterade till syn, känslor och rörelse.

Skulptur av huvud.
Bild: Wikimedia commons/Donald Trung

Personer med känsla för ASMR har nätverk i hjärnan som är fundamentalt annorlunda jämfört med andra, säger Steve Smith som i samma veva konstaterar att dessa personer i högre grad än andra är öppna för olika upplevelser, att de också är mer neurotiska och känslomässigt instabila.

Samtidigt understryker Steve Smith att forskningen om ASMR är ytterst begränsad och att det mestadels handlar om rena spekulationer.

Scaachi Koul avslutar sitt reportage med att besöka en ASMR-liveperformans i New York där man tar med folk på en personlig sensorisk resa.

Vattendroppe.
Bild: Wikimedia commons/Luis nunes alberto

Vad händer när det inte längre finns en skärm mellan ASMR-artisten och åskådaren, när anonymiteten och avståndet försvinner och man står där i all sin sårbarhet?

Upplevelsen beskriver Koul som märklig: “antingen det värsta eller det bästa jag någonsin gjort”.

För egen del vet jag inte om jag lyckats uppleva något kittlande eller kvillrande i nackloben när jag under de senaste veckorna tagit del av tiotals olika ASMR-videor.

Men det har onekligen varit rogivande och gjort mig än mer lyhörd för olika ljud i min näromgivning.

Jag har också lärt mig att man inte behöver höja rösten för att få folks uppmärksamhet - det räcker med att viska.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln