Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldsamma sammanstötningar på Paris gator - över 100 greps i protester mot höjda bränsleskatter

Från 2018
Uppdaterad 01.12.2018 15:46.
Polisen använde tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranter
Bildtext Polisen använde tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranter
Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Polis och regeringskritiska demonstranter har drabbat våldsamt samman på Paris gator. Polisen använde tårgas och vattenkanoner för at skingra omkring 1 500 demonstranter som hade rest barrikader på paradgatan Champs-Elysees

Demonstranterna som var klädda i gula västar, protesterar mot president Emmanuel Macrons hårt kritiserade planer på att höja bränsleskatter.

Området kring Triumfbågen spärrades av och polisen grep över hundra demonstranter.

Det blir inte mycket över för mat i slutet av månaden med alla dessa skattehöjningar

Phlippe, demonstrant

Inrikesminister Christophe Castaner hävdar att det fanns 200 fredliga demonstranter på Champs Elysees, medan 1 500 arga provokatörer både från vänster- och högerkanten, samlades utanför avspärrningarna och angrep polisen.

Ingen julglädje på Champs Elysee

Affärer, banker och restauranger med juldekorationer slog lapp för luckan och skyddade sina fönster med fastspikade brädor.

Gulklädda demonstranter slängde också gul färg, stenar och annat bråte på fullt utrustade kravallpoliser med hjälmar och sköldar.

Många demonstranter bar ögonskydd och ansiktsmasker för att skydda sig för tårgas och av rädsla för att bli identifierade av polisen.

Det förekom fredliga demonstrationer på andra håll i Frankrike, där proteströrelsen mot den allt mer impopuläre Macron och hans regering verkar ha blivit riksomfattande.

Demonstranter med gula västar samlades vid Triumfbågen trots att området var avspärrat
Bildtext Demonstranter med gula västar samlades vid Triumfbågen trots att området var avspärrat
Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Macron har motiverat sina höljda skatter med att de behövs för att finansiera kampen mot klimatförändring.

Macron själv befinner sig utomlands, på G20-toppmötet i Buenos Aires. Många demonstranter krävde idag att han återvänder hem och avgår omedelbart.

- Det blir inte mycket över för mat i slutet av månaden med alla dessa skattehöjningar, klagade kocken Philippe som hade kommit från regionen Essone, för att delta i protesten i Paris.

Liknande våldsamma demonstrationer hölls också förra veckoslutet i Paris och inrikesminister Cristophe Castaner, varnade i torsdags att både höger- och vänsterradikala aktivister förberedde nya sammanstötningar med polisen som hade 5 000 kravallpoliser i beredskap.

- Det är vårt ansvar att allt går så väl som möjligt ,sade inrikesministern då han inspekterade avspärrningarna.

Gula västar, många pensionärer

Den så kallade gula västar-rörelsen föddes på sociala medier i oktober, och rörelsen har blivit en riksomfattande kampanj mot Macron, som anklagas för att strunta i medborgarnas stigande levnadskostnader.

Nästan 300 000 människor dök upp på gator över hela Frankrike under den första protestdagen i den 17 november.

Iögonenfallande många pensionärer har deltagit i protester, särskilt på landsbygden där man har blockerat vägar och demonstrerar utanför lokala skatteverk.

Protesterna som började den 17 november har krävt två dödsoffer medan hundratals har skadats
Bildtext Protesterna som började den 17 november, har krävt två dödsoffer medan hundratals har skadats
Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Två personer har mist livet och hundratals har skadats och gripits i protester, som enligt opinionsmätningar stöds av två tredjedelar av fransmännen.

- Vi vill ha tillbaka vår dignitet och vi vill kunna leva på vårt arbete, vilket absolut inte är fallet nu, konstaterade en av rörelsens ledare i går efter samtal med premiärminister Edouard Philippe.

Macron har försökt gjuta olja på vågorna genom vaga löften om rundabordssamtal om hur man kunde omdana landets energipolitik utan att det drabbar utsatta låginkomsttagare.

Inflytelserika fackförbund har krävt att att regeringen fryser planerade skattehöjningar, och kraven har vunnit visst gehör bland det styrande partiets ledamöter i parlamentet.

Protesterna har också spritt sig till grannlandet Belgien, där kravallpolis i går använde vattenkanoner för att skingra gulklädda demonstranter som brände polisbilar centrum av Bryssel.

Diskussion om artikeln