Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Inte på den nivå som jag hade hoppats" – starten på världscupen imponerar inte, Heikkinens form oroar

Från 2018
Matti Heikkinen.
Bildtext Matti Heikkinen är långt från storformen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Förbundskaptenen hade hoppats på mer i Lillehammer och är inte nöjd med landslagets helhetsinsats. Yles expert Sami Jauhojärvi är lite orolig och lyfter fram Matti Heikkinen. ”Han är inte nära den form som höstens tester visade.”

Efter fyra lopp i skidvärldscupen är en sak fullständigt solklar. Det finländska landslaget är långt från att konkurrera om segrarna.

– Vi är inte på den nivå som jag hade hoppats på inför helgen. Jag trodde att någon skulle visa framfötterna här, men jag betvivlar ändå att det här är vår kapacitet i vinter, säger förbundskaptenen Matti Haavisto till Yle.

Haavisto är ny på posten och han har inte fått en drömstart. Hans egen adept Krista Pärmäkoski är överlägset bäst hittills med tre placeringar bland de sex bästa (femma i dagens fristilslopp), men bakom henne är det ett stort vakuum på damsidan.

Krista Pärmäkoski i Ruka
Bildtext Krista Pärmäkoski har varit jämn.
Bild: Lehtikuva

Pärmäkoski var ensam bland de tjugo främsta i Lillehammer. Precis samma sak var fallet i vinterns första distanslopp i Ruka.

"En aning bättre än i Ruka"

På herrsidan såg det ännu dystrare ut i de tuffa förhållandena i Norge. Iivo Niskanen var bäst i dag med en 22:a plats.

– Iivo startade bra, men sedan tröt krafterna, säger Haavisto.

Resten av herrarna hade problem. Tre avbröt och Matti Heikkinen är fortfarande långt från att vara i form. I dag var han distanserad med nästan två minuter av vinnaren Sjur Röthe.

– Det var en aning bättre än i Ruka, men jag måste bättra på rejält för att konkurrera i täten, säger Heikkinen.

"Krista är med i matchen"

Yles expert Sami Jauhojärvi är lite orolig. Han anser att Heikkinen ska stå över världscupen i Beitostölen nästa vecka och sikta in sig på att tävla i Davos om två veckor.

– Han är inte nära den form som höstens tester visade. Heikkinens nivå är inte runt 30:e plats. Han är bland de tio främsta om han är i slag.

När Jauhojärvi summerar landslagets insatser är det inte positivt.

– Nu åkte man i den stil där åkarna är svagare, men man är för långt efter i stort. Krista är med i matchen och kommer att lyfta formen till VM. Jag tror absolut att hon tävlar om medaljer i Seefeld om några månader.

Så här säger Haavisto:

– Jag väntar mig bättre resultat än så här i fortsättningen.

Världscuphelgen i Lillehammer avslutas på söndag med jaktstart i klassisk stil.

Diskussion om artikeln