Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gratis julparkering i Åbo ledde inte till kaos – ännu

Från 2018
Rainer Lindewall och Hilla Inki håller upp en skylt med röd text: Parkering 0 euro.
Bildtext Rainer Lindewall får en dekal att sätta i sitt skyltfönster. Hilla Inki från Åbo Stadscentrumförening sprider information om kampanjen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Åbo stad erbjuder gratis gatuparkering i stadscentrum under hela december. Parkeringen är avgiftsfri på vardagar från och med klockan 14 och hela veckoslutet.

Med kampanjen vill Åbo underlätta julhandeln och främja shopping i centrum. Samtidigt finns det ändå en oro för att alla de 600 parkeringsplatserna längs gatorna snabbt reserveras, och att många andra får åka runt i centrum i jakt på parkeringsplatser.

– Jag hade tänkt betala med parkeringsappen, men så märkte jag att det är gratis. Det är bra, tycker Dora Mäkelä.

Parkeringsautomat i Åbo.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Hon tycker att det egentligen har varit ganska lätt att hitta en parkeringsplats, trots att det är gratis.

Mäkelä bor här i närheten, och efter att alla busshållplatser flyttades bort från Salutorget så har hon haft bussar och bussresenärer utanför sitt fönster istället. Det märks främst i korsningarna.

– Det är jättesvårt att komma med bil alls, liksom att gå över på övergångsställe. Det tar lång tid, säger Mäkelä.

Hoppas gratis parkering märks i försäljningen

Juha Kujala, som säljer lampor i en affär i centrum av Åbo, märker tydligt att det finns färre parkeringsplatser i centrum.

– Vi har så stora grejor så kunderna måste komma med bilar. Försäljningen har varit lite sämre, för kunderna saknar parkeringsplatser. Det säger de, berättar Kujala.

Han tycker att den avgiftsfria veckoslutsparkeringen är en bra sak, och han hoppas att den märks i försäljningen.

Juha Kujala, en man med gråvitt hår, mustasch och skägg, säljer lampor i en affär.
Bildtext Juha Kujala.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Kerstin Westerlund är på besök från Ekenäs, och blev glatt överraskad över att parkeringen var gratis.

– Det visste jag inte. Jättebra idé. Just nu ska vi gå någonstans och hitta en bit mat. All shopping får bli till senare, säger Westerlund.

Kan leda till kaos då många väljer bil

Också Virpi Tervonen från Nystad tycker att gratis parkering är bra, men hon är ändå lite orolig.

– Å ena sidan kan det här leda till kaos, eftersom folk lättare tar till bilen då de ska in till Åbo centrum. Å andra sidan leder det säkert till att folk gärna kommer på juluppköp hit, så man måste ju tänka på företagarna också, säger Tervonen.

Men åtminstone under det första veckoslutet med gratis parkering gick det lugnt till. Kanske många inte ens hade märkt att det var gratis? Eller kanske den verkliga julkommersen inte har kommit igång ännu?

Virpi Tervonen, en dam med glasögon och svart mössa, pekar mot Åbo huvudbibliotek.
Bildtext Virpi Tervonen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Tervonen älskar Åbo, men just nu undviker hon centrum så mycket hon kan.

– Hela centrum är ett kaos då Salutorget grävs upp, säger Tervonen.

Och det har också företagarna i centrum märkt.

– Vad jag har hört folk tala, så är de rädda för att komma hit med bil. Det är bara så. Och många företagare är rädda att folk inte kommer hit, säger Rainer Lindewall som har ett galleri och ramaffär i centrum.

Köpmannaföreningarna är nöjda

Det var just därför som köpmannaföreningarna i Åbo tillsammans med företagarna ville visa att det visst går att köra med bil till centrum.

Föreningarna var aktiva och krävde att staden inför gratis parkering bland annat för att kompensera de minskade kundströmmarna då Salutorget byggs om.

– Vi är glada över att vår röst blev hörd. Vi har önskat en sådan här handräckning från staden, säger Jari Heinonen, ordförande för Saluhallens köpmannaförening.

Köpmansgatan i Åbo
Bild: Yle/Nora Engström

Åbo Stadscentrumförening, som representerar den största delen av centrumområdets företagare, är med att sprida information om kampanjen.

– Under december blir Åbo centrum det största köpcentrumet i Finland, det vill säga ett ställe där man kan shoppa på samma sätt som i de köpcentrum som lockar kunder med gratis parkering. Decemberkampanjen har en stor betydelse, säger Åbo Stadscentrumförenings verksamhetsledare Katariina Räike.

Ljusröd kampanj syns

Den avgiftsfria parkeringen gäller i stadscentrum. Där har parkeringsmätarna fått nya ljusröda dekaler om detta.

Åbo Stadscentrumförening har dessutom delat ut ljusröda dekaler till butiker längs gatorna.

– Än så länge har jag inte märkt något av att det är gratis parkering. Det här är ju första veckoslutet, men det är en bra sak. Det är ju bra att få folk hit till centrum, säger Rainer Lindewall.

Julkampanjen uppmuntrar också till att använda kollektivtrafik

Åbo uppmuntrar ändå människor att använda bussar istället, så på alla lördagar i december får vuxna resa med Föli-bussarna till priset av en barnbiljett. En enkelbiljett för barn kostar 1,50 euro.

En dam med lila jacka stiger av en vitgul buss i Åbo centrum.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Kollektivtrafikens biljetterbjudande gäller under dagtid på alla Fölis rutter i Åbo, S:t Karins, Reso, Nådendal, Lundo och Rusko.

Erbjudandet gäller bara engångsbiljetter, så den som reser mycket och har ett resekort får inga förmåner.

600 parkeringsplatser är gratis av mer än 5 000

Sammanlagt 600 gatuparkeringsplatser är avgiftsfria under veckosluten och kvällarna under december.

I hela centrumområdet i Åbo, som gränsar till Aningaisgatan, Bangårdsgatan, Allégatan och Östra Strandgatan, finns det sammanlagt 2 400 gatuparkeringsplatser och i parkeringsanstalter finns det 2 900 platser.

Arkeologiska utgrävningar på Salutorget i Åbo
Bildtext Arbetena med Salutorgets parkering började i våras med arkeologiska utgrävningar.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Problemet med att hitta parkeringsplatser riktigt i kärncentrum fortsätter ända fram till slutet av år 2021. Då ska den underjordiska parkeringshallen vara färdig och hela Åbo salutorg förnyat.

Kampanjen kan bli en tradition

Kampanjens värde för uppskattas till 125 000 euro för Åbo stad i uteblivna parkeringsavgifter.

Kampanjen och dess effekter kommer också att följas upp av staden. Då evalueras handlarnas inkomster, allmän kundfeedback och feedback från intressegrupper.

Ifall resultaten är goda, kan kampanjen genomföras på nytt under Salutorgets förnyelsearbeten, skriver Åbo stad i ett pressmeddelande.