Frankrike överväger undantagstillstånd för att få slut på våldsamma demonstrationer
Frankrike överväger att utlysa undantagstillstånd och demonstrationsförbud för att få bukt med regeringskritiska demonstrationer som har spritt sig över hela landet och blivit allt våldsammare.
Presidenten, premiärministern och inrikesministern samlas på söndag till krismöte för att diskutera alternativ.
Regeringen höll ett eget krismöte på söndag morgon och inrikesminister Christophe Castaner sade efteråt att man ser på alla alternativ när president Emmanuel Macron sammankallar regeringen senare idag.
- Vi studerar alla åtgärder som gör det möjligt för oss att garantera säkerheten, konstaterade Castaner.
Macron som kom hem till Paris från G20-mötet på förmiddagen, besökte genast Triumfbågen som vandaliserades igår då en demonstration på Champs-Élysées blev våldsam för andra veckoslutet i rad.
Över 133 personer skadades i sammandrabbningar med polisen I Paris och över 400 demonstranter greps.
Tv-bilder från Triumfbågen visade hur monumentet hade vandaliserats.
Marianne-statyn som symboliserar Frankrike hade rivits ner och låg i bitar medan demonstranterna hade ritat slagord och bilder på väggarna.
Polisfacket vill ha undantagstillstånd
De så kallade "Gula västarnas" protester på andra håll i landet har däremot förlöpt relativt lugnt.
Regeringen hoppas att rörelsens ledare går med på förhandlingar om kontroversiella planerade höjningar av bränsleskatter, som utlöste protesterna den här månaden, men tillsvidare har inga samtal lett någonvart.
Regeringen står på sig och försäkrar att de planerade skattehöjningarna genomförs, för att finansiera kampen mot klimatförändring
Franska polisfackförbund trycker på för att regeringen ska införa undantagstillstånd och demonstrationsförbud efter de våldsamma protesterna.
Poliserna fick utökade befogenheter efter terrorattackerna i Paris för tre år sedan, men undantagstillståndet som infördes då upphörde för ett år sedan efter nya, strängare antiterrorlagar.
Frågan kommer också att diskuteras i parlamentet på tisdag.
Protesterna som började den 17 november, har blivit allt mer våldsamma när både höger- och vänsterradikala ungdomar har anslutit sig till demonstrationer i Paris.
I går stals bland annat ett skjutvapen från en polisbil nära Place de l'Étoile.
Demonstranternas antal har också minskat ju våldsammare protesterna har blivit.
I de första demonstrationerna den 17 november deltog omkring 300 000 människor, följande helg var det 100 000 och igår hade antalet krympt till omkring 75 000, enligt franska medier.