Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike överväger undantagstillstånd för att få slut på våldsamma demonstrationer

Från 2018
Uppdaterad 02.12.2018 14:18.
Polisfacket kräver undantagstillstånd och demonstrationsförbud efter lördagens våldsamma protester vid Triumfbågen
Bildtext Polisfacket kräver undantagstillstånd och demonstrationsförbud efter lördagens våldsamma protester vid Triumfbågen
Bild: EPA-EFE/YOAN VALAT

Frankrike överväger att utlysa undantagstillstånd och demonstrationsförbud för att få bukt med regeringskritiska demonstrationer som har spritt sig över hela landet och blivit allt våldsammare.

Presidenten, premiärministern och inrikesministern samlas på söndag till krismöte för att diskutera alternativ.

Regeringen höll ett eget krismöte på söndag morgon och inrikesminister Christophe Castaner sade efteråt att man ser på alla alternativ när president Emmanuel Macron sammankallar regeringen senare idag.

- Vi studerar alla åtgärder som gör det möjligt för oss att garantera säkerheten, konstaterade Castaner.

Emmanuel Macron i mitten, till höger poliskommendör Michel Delpuech, andra till höger inrikesminister Christophe Castaner och till väster står Laurent Nunez.
Bildtext President Emmanuel Macron besökte genast den vandaliserade Triumfbågen då han kom hem från G20mtoppmötet i Buenos Aires
Bild: AFP / Lehtikuva

Macron som kom hem till Paris från G20-mötet på förmiddagen, besökte genast Triumfbågen som vandaliserades igår då en demonstration på Champs-Élysées blev våldsam för andra veckoslutet i rad.

Över 133 personer skadades i sammandrabbningar med polisen I Paris och över 400 demonstranter greps.

Tv-bilder från Triumfbågen visade hur monumentet hade vandaliserats.

Marianne-statyn som symboliserar Frankrike hade rivits ner och låg i bitar medan demonstranterna hade ritat slagord och bilder på väggarna.

Polisfacket vill ha undantagstillstånd

De så kallade "Gula västarnas" protester på andra håll i landet har däremot förlöpt relativt lugnt.

Regeringen hoppas att rörelsens ledare går med på förhandlingar om kontroversiella planerade höjningar av bränsleskatter, som utlöste protesterna den här månaden, men tillsvidare har inga samtal lett någonvart.

Regeringen står på sig och försäkrar att de planerade skattehöjningarna genomförs, för att finansiera kampen mot klimatförändring

Franska polisfackförbund trycker på för att regeringen ska införa undantagstillstånd och demonstrationsförbud efter de våldsamma protesterna.

Poliserna fick utökade befogenheter efter terrorattackerna i Paris för tre år sedan, men undantagstillståndet som infördes då upphörde för ett år sedan efter nya, strängare antiterrorlagar.

Frågan kommer också att diskuteras i parlamentet på tisdag.

Demonstranter med gula västar samlades vid Triumfbågen trots att området var avspärrat
Bildtext Demonstranter med gula västar demonstrerade igår vid Triumfbågen trots att området var avspärrat
Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Protesterna som började den 17 november, har blivit allt mer våldsamma när både höger- och vänsterradikala ungdomar har anslutit sig till demonstrationer i Paris.

I går stals bland annat ett skjutvapen från en polisbil nära Place de l'Étoile.

Demonstranternas antal har också minskat ju våldsammare protesterna har blivit.

I de första demonstrationerna den 17 november deltog omkring 300 000 människor, följande helg var det 100 000 och igår hade antalet krympt till omkring 75 000, enligt franska medier.

Diskussion om artikeln