Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vinterturismen i skärgården är småskalig men har potential att växa

Från 2018
En soluppgång över en blank is i skärgården
Bild: Lina Frisk / Yle

Tystnaden har lagt sig i skärgården och många turismföretagare har stängt för i år. Men det finns också de som satsar på året runt-verksamhet.

Vid Finlands skärgårdsbokning är det lugnt så här års, nu satsar man på att planera inför nästa år. Försäljningen kommer i gång efter årsskiftet, redan då börjar kunder reservera inkvartering inför sommaren, berättar Rasmus Hoffström.

Rasmus Hoffström.
Bildtext Rasmus Hoffström.
Bild: Lotta Sundström / Yle

De som söker sig till skärgården vintertid är enligt Hoffström ofta ute efter att njuta av stillheten och naturen. Något som de gör rätt så själständigt. Enligt Hoffström finns det företagare som erbjuder eller har erbjudit olika aktiviteter, till exempel fiskepaket. Men det kan vara utmanande att få tillräckligt många kunder att hitta till exempelvis snöskotersafarin.

– Men det är någonting man provar och erbjuder, och så kanske det inte säljer så bra ändå. Det gäller nog att fortsätta pröva och försöka, man får inte ge upp. Hoppas marknadsföringen som man nu satsat jättehårt på börjar bära frukt.

Även om Hoffström välkomnar fler vintertida turister tror han tillväxten för besöksnäringen just nu är tydligare kring sommarsäsongen.

– Jag tror nog det kommer att ske ganska långt så, att sommarsäsongen blir längre och längre och utvidgas, mer än att det kommer en plötslig turistrusch mitt i vintern. Jag vet inte vad som skulle behöva hända för att så skulle ske.

Lång sommar i Rosala – vintern bjuder ännu på utmaningar

Paul Wilson vid Rosala vikingacentrum är nöjd med hur sommarsäsongen brett ut sig. På våren och hösten får vikingacentret ofta besök av skolor och företag, på hösten har man mycket verksamhet ända in oktober.

– Vi har lyckats i sakta mak, det tar ju tid att förlänga i båda ändorna.

– Det som nog är ett större projekt är att få den här vinterturismen. Det skulle vara verkligen bra.

Paul Wilson vid Rosala Vikingacentrum tror på framtiden
Bildtext Paul Wilson.
Bild: YLE/Monica Forssell

Också när det gäller vintern har Wilson lagt märke till en liten ökning.

– Vi har mera bokningar nu än vi haft tidigare år, men nog finns det mycket att göra vad det gäller vinterturismen i skärgården.

Skärgården förknippas främst med sommaren – går det att rucka på?

Liksom Hoffström lyfter också Wilson fram att finländare i allmänhet förknippar skärgården med sommaren.

– Det är nog ännu så att människor i Finland inte kombinerar skärgård och vinter. Det skulle vara roligt att kunna ändra på det, säger Wilson.

– Skärgården har absolut sin charm också på vintern. Det här lugnet, men det finns också ganska mycket man kan göra.

Pilkkijä jäällä.
Bild: smetsol

Wilson berättar att man tillsammans med Kimitoöns kommun jobbar med att främja vinterturismen.

– Det tar ju sin tid förstås att få igång den, att det skulle bli mera verksamhet på vintern. Men nog ser jag att potentialen absolut finns där.

– Det krävs ju också att många skulle vara med så man kunde ha ett större utbud. Många ställen är stängda på vintern.

Mera ruljans skulle föra med sig flera positiva aspekter, säger Wilson. Det skulle bland annat göra det lättare att hålla sig med personal.

– Rekryteringen skulle vara enklare om man kunde erbjuda jobb åt personal året runt i och med mera verksamhet på vintern.

Skärgårdens ringväg viktig – då färjan slutar gå minskar turisterna

Hyppeis värdshus i Houtskär har öppet året om. Gästerna som dyker upp om vintern vill koppla av.

Outi Fagerlund berättar att man testat mat och vin-veckoslut och haft fullt hus.

– Nog är det mera än vi någonsin hade tänkt att vi skulle ha den här årstiden, säger Fagerlund.

Det ska nu bli fler veckoslut med något visst mattema eller en gästande kock.

Mossala fritidscenter och färjefästet för färjan Antonia.
Bildtext Antonia trafikerar sommartid mellan Houtskär och Iniö.
Bild: YLE/ Åboland

Skärgårdens ringväg är viktig för att turistströmmarna ska nå Houtskär. Men i slutet av augusti avtar trafiken till Houtskär och Skärgårdsvägen blir en återvändsgränd, då förbindelsebåten slutar gå och det inte längre går att fortsätta norrut och vidare till fastlandet.

– Då ringvägen stängde märkte vi helt klart att det blev tystare. Man kommer inte runt till Iniö och vidare till Gustavs på vintern.

Fagerlund föreslår en längre säsong för ringvägen.

– Om färjan kunde gå lite längre tid och börja lite tidigare på våren. Vi fick gäster redan i april och maj och en del var överraskade av att de inte kunde fortsätta från Houtskär, säger Fagerlund.

Fler företagare behöver vara med på noterna

Liksom Wilson tror Fagerlund att det krävs ett samarbete mellan flera företagare som är beredda att ha vinteröppet för att kunna erbjuda turisterna ett fungerande serviceutbud.

– Kommer du hit finns det inget som är öppet längs med vägen, turistattraktioner är stängda på vintern. Där borde man fundera hur man kan erbjuda det som besökare vill uppleva och se.

Hyppeis gamla skola är till salu.
Bildtext Hyppeis värdshus. Arkivbild från 2011.
Bild: YLE/ Marie Söderman

Samtidigt tror Fagerlund att skärgårdsvistelsen inte alltid behöver vara så märkvärdig och upplevelsespäckad. Värdshusets gäster är ofta ute efter något annat.

– De kommer bara för att njuta av tystnaden och naturen. De vill vila upp sig och bara vara.

– Vi har haft gäster som säger att det är skönt att helt enkelt få sova på morgonen och gå ut och gå, och inte göra någonting. Tystnad, natur och mörkret lockar.

Diskussion om artikeln