Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Italien är stor favorit, Finland slåss om andra EM-platsen – men bortaspelet oroar Sparv: "Måste bli råare och effektivare"

Från 2018
Uppdaterad 02.12.2018 22:18.
Fotbollslandslaget firar.
Bildtext Fotbollslandslaget har en stark höst bakom sig.
Bild: All Over Press

Italien får ett tydligt favoritskap, men Finland fajtas om den andra EM-biljetten. Så analyserar Tim Sparv kvallottningen. Landslagskaptenen efterlyser mognare spel i bortamatcherna. ”Vårt Nations League-saldo är inte tillräckligt för att gå vidare i det här kvalet”, säger han till Yle Sporten.

Italien, Bosnien-Hercegovina, Grekland, Armenien och Liechtenstein. Där är Finlands fem motståndare i EM-kvalet nästa år.

Landslagskaptenen Tim Sparv sätter betyget ”okej” på fotbollslandslagets flyt vid dagens lottning.

– Det kunde ha varit värre. Det finns alla möjligheter att konkurrera i den här gruppen, säger Sparv till Yle Sporten.

Tim Sparv i landslaget.
Bildtext Tim Sparv är landslagets ledargestalt och han anser att Finland fick en okej lottning.
Bild: imago/Scanpix/ All Over Press

Sparv understryker att man framför allt kunde ha haft mera tur när det gäller bortaresorna.

– Bosnien och Armenien blir inte enkla borta och det är långa resor om våra supportrar ska se våra matcher. Det blir inte lätt att ta poäng där, men om vi ska ha chans att avancera så måste det bli bättring.

Få bortasegrar

Under de senaste åren har skon mer än något annat klämt i bortaspelet för Finland. I det nyss avslutade Nations League-gruppspelet slog man Estland i Tallinn, men det blev förlust mot Grekland och Ungern.

Teemu Pukki i farten mot Ungern.
Bildtext Landslaget hade problem i bortamatcherna i november.
Bild: Lehtikuva

Senast det blev en bortaseger mot kvalificerat motstånd var när landslaget slog Grekland i september 2015, men då hade båda lagen begravt sina slutspelschanser.

– Det är viss skillnad att spela hemma och borta. Om man till exempel ska till Östeuropa måste man vara väldigt cynisk, vara mogen och ha rutin för att fatta rätt beslut. Man får inte många chanser och ska vara effektiv, säger Sparv och fortsätter:

– Vi förlorade två gånger i Nations League och ett sådant saldo är inte tillräckligt för att gå vidare i det här kvalet. Vi behöver bli råare och det här är saker som vi ska jobba på.

"Är hur tuffa som helst"

Sparv ser Italien som den stora gruppfavoriten. Efter VM-missen senast lär italienarna vara taggade.

– De är nog nöjda med lottningen. De är hur tuffa som helst. Det lär finnas stor revanschlusta att komma tillbaka efter de senaste besvikelserna. Vi får sikta in oss på att fajtas om andraplatsen.

Finlands senaste match mot Italien är en träningslandskamp inför EM 2016. Då blev det förlust.

– Vi var tillbakapressade hela vägen då, säger Sparv.

Italiens fotbollslandslag.
Bildtext Italien är favorit.
Bild: EPA

Men som sagt, det kunde ha varit värre. Finland undvek åtminstone den på pappret tuffaste gruppen där Nederländerna och Tyskland ska spela.

– Det är roligt att spela mot stora nationer, men alla förstår också att de realistiska chanserna att ta sig vidare är små. Jag ville ha lättast möjliga motstånd. Det fick vi inte, men efter Nations League är vi stärkta.

"Går inte in och ber om ursäkt"

Finland har ett lite annorlunda utgångsläge inför kvalstarten i och med gruppvinsten i Nations League. Bakdörren till EM står öppen, men Sparv tror inte det kommer att påverka.

– Det skulle kanske kunna ge oss viss frihet, men jag är tveksam att det gör något med vårt spel. Vi vill inte använda bakdörren. Vi vill kvala in direkt och jag tycker att vi har chansen. Vi har skapat stabilitet med våra resultat och vårt spel. Vi går inte in och ber om ursäkt.

Vi vill inte använda bakdörren. Vi vill kvala in direkt och jag tycker att vi har chansen

Sparv följde med lottningen från soffan i och med att han fortfarande är på FC Midtjyllands skadelista. Problemen med vaden stoppade honom från förra landslagssamlingen. Inom kort börjar han träna för fullt igen.

– Det är ingen stor skada, men vi har lagt upp en plan där vi inte tar risker. Det kan bli så att jag inte spelar mer före nyår, men vi kommer att värdera läget och se vad som är hälsosamt.

Midtjylland, som slog Randers i dag, ligger tvåa i danska ligan för tillfället. Det återstår två matcher före vinteruppehållet.

Diskussion om artikeln