Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Lähikuva flipperi-pelin pelikentästä.

Den här halvhemliga flipperhallen i Tammerfors hyllar det klassiska spelet – "Det här spelet kan man inte ladda ner till telefonen"

Från 2018
Uppdaterad 18.12.2020 18:22.

Himmelriket för flipperfantaster finns i Tammerfors. I en trist och grå industribyggnad grundade två polare spelhallen Ikuri Arcade. Ägarna har ändå valt en ovanlig marknadsföringsstrategi: det är bara den som verkligen är intresserad av flipperspel som får veta var spelhallen ligger.

Dekoration

Ikuri Arcade, en spelhall som är specialiserad på flipperspel och klassiska myntspel. Spelhallen är helt förtrollande med alla sina blinkande ljus. Stämningen är vänlig, och man tillbringar lätt ett par timmar i spelandets tecken. Platsen är lämplig för hela familjen!

Kaisa Järventie-Nyyssönen

Flippermaskinerna rasslar, plingar, väser, piper och ringer; ljus i alla de färger blinkar och blixtrar vart man än tittar. En automat står outtröttligt och blandar Hart Sport, den kännspaka gröna sportdrycken som skriker 1980-tal.

Några spelare står lätt framåtböjda vid sina flippermaskiner och stirrar på metallkulorna som studsar oberäkneligt åt olika håll.

Ikuri Arcade grundades 2012 av Janne Toukkari och Jussi Kahola. Bägge hade samlat på sig en ansenlig mängd flipperspel – så pass många att de inte mera kunde förvaras hemma.

Lösningen var att grunda en spelhall och föra spelen dit.

"Det här spelet kan man inte ladda ner till telefonen"

Jussi och Janne köpte en lämplig fastighet och renoverade den. Samtidigt fortsatte de att skaffa flera flipperspel, som de restaurerade med hjälp av några andra spelentusiaster.

I början hade de 15 flipperspel, idag finns det över 30 stycken, samt några andra retrospel.

– Själv brukade jag spela i liknande hallar när jag var ung. Jag hade som mål att grunda en plats som kunde erbjuda den unika stämning som fanns i spelhallarna på 1970-80-talet. En plats där alla skulle få spela, oberoende av ålder, säger Janne entusiastiskt.

Pelaajia flipperihallilla.
Bild: Yle / Rasmus Tåg
Janne Toukkari ja Jussi Kahola istuvat sohvalla.
Bildtext Janne Toukkari och Jussi Kahola
Bild: Yle / Rasmus Tåg
Flippereitä pelihallilla.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula

Dörrarna till Ikuri Arcade öppnades år 2015. Här ordnas spelkvällar ungefär en gång i veckan. Vem som helst är välkommen, och för en fast summa får man spela alla spel utan begränsning under kvällens gång. Inkomsterna går oavkortade till att hålla verksamheten igång och reparera spelmaskinerna.

Men varför just flipperspel? Vad är så speciellt med dem?

– Det bästa är den fysiska dimensionen – en metallkula och en låda av trä och metall. Ett sådant här spel kan man helt enkelt inte ladda ner till en telefon, det går inte att anpassa till en mobil, konstaterar Jussi.

Lähikuva flipperi-pelin pelikentästä ja siihen maalatusta naisen kuvasta.
Bildtext De gamla flipperspelen är skickligt restaurerade. Det här flipperspelet, Centaur från 1980-talet, är nymålad av Tuija Pihnala.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula
Piuhoja ja muita osia flipperin sisällä.
Bildtext Så här ser det ut under motorhuven. Jussi och Janne har själv rustat upp alla sina flipperspel. Gamla flippers behöver ständigt underhåll.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula
Lähikuva vanhan flipperi-pelin pelikentästä.
Bildtext Ikuri Arcades flipper Magic City från 1967.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula

Flipperkulan är lika obarmhärtig för alla spelare.

Jussi Toukkari

Retroboomen hämtade med sig spelare

Att spela flipper är bekant för många som växte upp på 1970- och 80-talet. Då fanns det spelmaskiner lite här och var. Däremot är det mera osannolikt att dagens unga skulle ha bekantat sig med dem.

– Hit kan man komma för att testa ett flipperspel för allra första gången, eller för att friska upp sina minnen från att ha bankat på maskinerna när man var yngre, säger Jussi.

De spelautomater som fanns i butiker, barer och på bensinstationer började gradvis försvinna under 1980- och 90-talen. Då började konsol- och datorspelen som man spelade hemma bli allt vanligare.

Det fanns en reell risk att flipperspelen skulle ha försvunnit helt, men tack vare några aktiva entusiaster sparades ett antal maskiner. Nu håller flipperkulturen på att vakna till liv igen.

Urho Kekkosen kuva flipperihallin ovella.
Bildtext President Kekkonen välkomnar alla besökare vid dörren. Flipperentusiasterna anser att en lag som stiftades under Kekkonens tid var huvudorsaken till att flipperspelen försvann från offentliga platser i tiderna.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula
Paula Pihnala ja Janne Toukkari pelaavat flippereitä.
Bildtext Paula Pihnala och Janne Toukkari spelar.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula
Hart-Sport -urheilujuomaa automaatissa.
Bildtext Mellan spelomgångarna kan man ta några klunkar av en anrik idrottsdryck.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula
Flipperiliigan palkintopokaaleja vitriinissä.
Bildtext Flipperligans pokaler i Ikuri Arcades prisskåp.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula

När Kaisa Järventie-Nyyssönen hörde om Ikuri Arcade, ville hon genast åka dit för att spela.

– Jag började omedelbart tänka på USA, där jag har besökt motsvarande platser just för att spela spel från 1980-talet. Jag föll helt fullständigt för den här platsen – wow, tänk att det faktiskt finns en sådan här spelhall här i Finland!

Kaisa hör till generationen som tycker att spelandet är retro – det för henne tillbaka till hobbyn och minnen från sin ungdom.

– Vår generation har nu råd att satsa på sådana här hobbyer. Man får förverkliga sig själv och sin passion. Man kan till och med göra sin passion till sitt yrke – eller en fin fritidssyssla, som här.

Här vågar man högljutt kommentera sitt eget spelande, ropa till av förtjusning och helt enkelt vara sig själv medan man spelar

Kaisa Järventie-Nyyssönen

Man kan också tävla i flipperspel, till exempel i den årliga flipperligan. Både Jussi och Janne har deltagit i tävlingar. De har också spelat mot varandra. På hösten 2018 ordnades de europeiska mästerskapstävlingarna i flipperspel i Finland.

Vem är bättre på att spela?

– Den där Janne är nog en riktig pinball wizard, skrattar Jussi.

Men Janne hejdar Jussi.

– Hör du, ids inte nu! Kanske jag var lite bättre ännu för några år sedan då jag spelade aktivt. Nu när jag har "pensionerat" mig från spelandet för att istället sköta om den här hallen och hobbyverksamheten så är nog Jussi den bättre av oss två.

– Flipperkulan är lika obarmhärtig för alla spelare. Du går till maskinen och slår in kulan på spelplanen. Du känner att det går bra för dig. Kulan kommer… och rullar rakt ner i rännan, och så är spelet slut. Sedan måste du ge över turen till nästa spelare, beskriver Jussi.

– Det gör dig nog ödmjuk – det är inte alls så lätt att spela. Du måste faktiskt arbeta rejält mycket för att lyckas.

Fortuna, Kekkonen och tilt – sju fakta om flipperspel

  • Det första flipperspelet anses vara Humpty Dumpty, tillverkat av Gottlieb år 1947

  • Föregångare var spelen bagatelle (på 1700-talet) och fortuna (på 1800-talet)

  • Flipperspelens gyllene era var på 1950-1970-talet, då det fanns flippers i bl.a. butiker, barer och på bensinstationer

  • En delorsak till varför flipperspelen försvann var en lag som stiftades under Kekkonens tid. Lagen gav Penningautomatföreningen ensamrätt att upprätthålla avgiftsbelagda spelmaskiner. Lagen upphävdes 1995.

  • På 1990-talet glömdes flipperspelen bort och höll på att försvinna totalt. Tack vare samlare och aktiva entusiaster har flipperspelandet ökat i popularitet på 2010-talet.

  • Några speltermer: att "nudga" betyder att man stöter till maskinen lite. En "tilt" är när maskinen slutar att fungera som straff för att man skakar maskinen för mycket. "Wizard mode" är spelets höjdpunkt, då man kan tjäna extra mycket poäng.

Översättning: John Stark
Video: Rasmus Tåg

Egenland – en kulturreseguide till Finland

  • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.

  • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.

  • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.

  • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.

  • Följ oss på instagram: @egenland!

Halvhemlig flipperhall i Tammerfors - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln