Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-rallyserien tillbaka på Yles kanaler – Tommi Mäkinen: "Synlighet är viktigt för rally"

Från 2018
Jari-Matti Latvala ånga på mot seger i Finlands VM-rally.
Bildtext Det blir mera sådant här på Yles kanaler.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Yle har skaffat rättigheterna att sända VM-rallyt på sina kanaler. Överenskommelsen gäller för de två kommande säsongerna samt innehåller en option om ytterligare två säsonger till.

TV-rättigheterna gäller alltså VM-rallyserien World Rally Championship, WRC. År 2019 körs det 15 deltävlingar i WRC. Yle kommer att sända VM-rallyt på TV2 samt på Yle Arenan.

– Rally är en traditionell gren som intresserar speciellt unga, vilket passar bra in i Yles sportutbud. Många potentiella finländska världsmästare deltar i serien jämsides med nya stjärnor och erfarna åkare, säger Panu Pokkinen som är chef för Yle Urheilu.

– Genom att skaffa rättigheterna ser vi till att rallyfolket får följa med sin favoritgren på gratiskanalerna, säger Pokkinen.

Startar i Monaco

Den första deltävlingen är det traditionella VM-rallyt i Monte Carlo som går av stapeln i januari. I november körs säsongens sista rally i Australien.

För finländarnas del hör givetvis det finska rallyt eller Jyväskyläs VM-rally till säsongens absoluta höjdpunkter. Tävlingen som går av stapeln i början av augusti samlar hundratusentals vänner av bilsport till sandvägarna i mellersta Finland.

I år deltog fem finländska kuskar i VM-serien där Tommi Mäkinens stall vann stallmästerskapet.

Världsmästaren Mäkinen: "Viktigt"

Den fyrfaldige världsmästaren Tommi Mäkinen som är stallchef för Toyota är väldigt glad över nyheten.

– Jag är mycket nöjd över det här. Ordentlig synlighet i TV är viktigt för rally. Jag hoppas att nivån på sändningarna blir minst lika bra som de var förr i tiden, när det igen finns så många finländare med i VM-serien, kommenterar Mäkinen.

Kontraktet mellan Yle och WRC lyder på 2+2 år vilket innebär att parterna efter de två första åren kan välja att fortsätta ytterligare två år.

Senast Yle hade sändningsrättigheter för VM-rallyt var år 2006.