Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Det tar en månad att illustrera en minut av Hoppsorna - Jenny Jokela förklarar varför hon valt den arbetsdrygaste metoden

Från 2019
De animerade Hoppsorna är under vattnet. Den gula är en sjöjungfru vid ett sjunket skepp och den pinka rider med snorkel på en grön fisk.
Bildtext Hoppsornas äventyr är en minut långa.
Bild: Jenny Jokela/Buu-klubben

“Sluta peka, börja leka”. Melodin fastnar i huvudet som ett tuggummi på byxbaken i spårvagnen.

Budskapet till föräldrarna är också tydligt: Det är mer spännande att se vad man kan hitta på med ett Lego-rymdskepp tillsammans med barnet än att slöstirra på halvbekantas lunchfoton på Instagram.

Men arbetet bakom är tidskrävande. Man kunde göra det snabbare och enklare med digital animation, men illustratören Jenny Jokela väljer helst att göra så mycket som möjligt för hand.

Storyboard för den animerade barnserien Hoppsorna.
Bildtext Storyboarden för Hoppsorna.
Bild: Jenny Jokela

Piki-BUU:s “Minutsånger” är korta ritade musikvideor med trallglada låtar för familjens yngsta BUU-klubbisar.

Hoppsorna i videorna är glada filurer som Jokela har målat bild för bild för hand och färglagt.

Målgruppen är barn i åldern 2-7 år.

Animationen Hoppsorna. Den stora röda och den lilla gula borstar tänderna.
Bildtext Man ska se till att också kompisen får äta spenat i lugn och ro!
Bild: Jenny Jokela/Buu-klubben

Handtecknad animation är betydligt mer tidskrävande och arbetsdrygt att göra än totalt digital, men Hoppsornas korta avsnitt har gett Jokela möjligheten att skapa animationerna för hand, vilket hon gillar bäst.

Jag gillar de små lyckliga misstag som man får när man ritar för hand

- Jag jobbar främst för hand genom att måla och Hoppsorna är min första digitalt tecknade animation, berättar hon.

Jokela har sedan 2009 varit baserad i London, där hon år 2017 tog magister i animation vid Royal College of Art. Examensfilmen Barbeque har vunnit pris på Annecy och Premier Plans-festivalerna.

• Vad kommer först: animationerna eller låtarna?

- Först kommer låttexterna som är skrivna av Monica Vikström-Jokela. John Grönvall gör sedan musiken till texterna och sedan skapar jag den visuella världen till musiken.

• Ett hurdant hantverk ligger det bakom en minut animerad video?

- Jag börjar med att teckna ”styleframes” eller stilbilder för att få klarhet om känslan och berättelsen som avsnittet ska uttrycka. När jag är nöjd gör jag en storyboard och ”rå-animation” för att få timingen rätt, säger hon.

- Sedan animerar jag först en svartvit version och till sist färglägger jag det hela, förklarar Jokela.

Illustratören Jenny Jokela mot grå vägg.
Bildtext Hoppsorna är Jenny Jokelas första barnanimation.
Bild: Jenny Jokela

- Trots att jag animerar digitalt tecknar jag fortfarande varje bild skilt (en sekund består av 12,5 bilder), så ett avsnitt brukar ta mig ungefär en månad att ro i land, berättar hon.

- Hoppsorna är alltså digitalt handtecknade – det är smaksak men personligen föredrar jag handtecknade animerade karaktärer framför karaktärer som rör sig genom digital manipulation. För mig känns handtecknat mer levande och jag gillar de små lyckliga misstag som man får när man ritar för hand, de gör slutprodukten mer personlig, säger hon.

Ganska långt ritar Jokela varje bild separat, men till exempel bakgrunderna kan ofta hållas som en bild.

Musikvideorna riktar sig till de enbart svenskspråkiga barnen, de tvåspråkiga barnen och de enbart finskspråkiga barnen och låtarna sjungs både på svenska och finska.

En animerad gul figur rider på en häst i vardagsrummet.
Bildtext Vi sjunger på svenska ja myös suomeksi!
Bild: Jenny Jokela/Buu-klubben

Hoppsorna är lämplig underhållning på mobilen till exempel när man väntat på maten i 45 minuter på restaurangen och barnen börjar bli otåliga. Innan gafflar och glas börjar flyga omkring i salen.

• Hur allvarliga teman tycker du att man kan ta upp i barnprogram?

- Teman i just Hoppsorna centrerar överlag runt gladare, vardagliga saker. Jag tycker det är svårt att säga en heltäckande regel för allvarliga teman - det beror så mycket på hur det behandlas och i vilken ton. Jag minns att jag själv som barn alltid kände mig dragen till böcker och filmer som hade mörkare teman - om det är välgjort kan barnprogram vara en bra kanal för ett barn att behandla jobbigare teman i en trygg omgivning, säger hon.

• Vilket barnprogram var din favorit när du var barn?

- Pippi Långstrump och Simpsons.

Var hittar man Hoppsorna?

Hoppsorna ingår i Piki-BUU som är Svenska Yles innehåll för de allra minsta. Videorna kan ses på Yle Arenan och via Yles trygga app Barnens Arena. Appen går att ladda ner till alla mobiltelefoner och pekplattor med Android eller iOS.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln