Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vintersport på utdöende – i tyska Oberhof är det garanterat snöigt bara i skidhallen

Från 2018
Uppdaterad 12.01.2019 18:12.
Drabbad av klimatet
Bildtext Silvio Eschrich är chef för kommittén bakom världscupdeltävlingen i Oberhof.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Det allt varmare klimatet drabbar också många vintersportorter i Mellaneuropa. Ett exempel är Oberhof i centrala Tyskland, som tidigare var mecka för vintersporten i DDR. Idag är orten främst är känd från världscupen i skidskytte. Men snön låter vänta på sig, och det är istället en regn och dimma som möter vår utsände Johnny Sjöblom

Oberhof är sig likt. När man varje år i början av januari ser tv-bilderna från skidskyttestadion, så är det ofta just så här det brukar se ut.

Den i Oberhof vanliga vinterdimman begränsar sikten till mellan tio och femtio meter och vinden skickar en blandning av regn och fukt från molnen rakt i ansiktet på en.

Om några veckor kommer igen tiotusentals åskådare att ställa sig på de idag helt folktomma läktarna.

Nedanför läktarna där skyttebommarna ska kompenseras med straffrundor finns för tillfället en blandning av snö och vatten.

Bredvid mig står snökanonerna avstängda. Temperaturen ligger vid noll och det är för varmt för att göra snö.

En snökanon i dimmigt väder
Bildtext Idag är det för varmt för att göra snö..
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Framtiden finns i hallen med konstsnö

I den närliggande skidhallen kan man däremot tillverka hur mycket snö som helst. Inne i hallen är det konstant vinter – trettio centimeter snö och minus fyra grader.

- Till en del är det här nog framtiden för vintersporten i Oberhof.

- Genom den här hallen som byggdes år 2009 kan vi erbjuda både turister och tävlingsåkare en möjlighet att skida året om, säger Silvio Eschrich som är chef för organisationskommittén bakom världscupdeltävlingen i Oberhof.

Trots att det utanför hallen endast är några ihopsamlade snödrivor som än så länge påminner om vintern, ser han för tillfället inget större snöproblem.

– Genom snön som vi redan hade, har vi kunnat fylla på vår snödepå, säger Eschrich.

Skidåkare i skidhallen i Oberhof
Bildtext I hallen kan man åka skidor året om.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Fiaskot år 2016

Oberhof har upplevt katastrofen en gång. Den kom år 2016 då världscupdeltävlingen måste inhiberas och tävlingarna flyttas till Ruhpolding i Alperna.

Problemet då var att man förlitade sig på att det nog faller tillräckligt med natursnö eller att det nog blir tillräckligt kallt för konstsnö. Ännu då fanns ingen plan B.

- Vi är nöjda med hur mycket av snön som har överlevt sommaren i vårt lager. Det är nu bara en tredjedel av den snö som behövs för tävlingarna som måste produceras.

- I något skede hoppas vi kunna lagra snön så effektivt att allt i nödfall ska gå att genomföra med gammal snö, säger Eschrich.

Dimman ligger tjock över skidskyttestadion i Oberhof
Bildtext Skidskyttestadion inbäddad i Oberhofdimma.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Strategin är satsningar för alla årstider

Oberhof med sina omkring 1 500 invånare ligger på ungefär 800 meters höjd i delstaten Thüringen, dryga femtio kilometer sydväst om delstatshuvudstaden Erfurt.

Det är just vintersportorter i de tyska Mittelgebirge, alltså i de mellanhöga bergsregionerna som snabbast förutspås få problem med snön.

Prognoser gjorda av såväl delstaten Thüringen som tyska miljömyndigheter visar att antalet vinterdagar med ett snötäcke kommer att minska betydligt fram till år 2050.

Något man redan en längre tid har tagit i beaktande också i rådhuset i Oberhof.

– Redan nu görs alla investeringar på vintersporten också med tanke på resten av året, säger borgmästaren Thomas Schulz.

Som ett konkret exempel nämner han den nya skidliften som också kan transportera terrängcyklar.

Oberhofs borgmästare Thomas Schulz.
Bildtext Borgmästaren Thomas Schulz tror ändå att turisterna hittar Oberhof också i framtiden.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Mer än bara vintersport i Oberhof

För delstaten Thüringen är Oberhof en ort, som å ena sidan bidrar till att locka turister till delstaten men å andra sidan har slukat miljoner i skattepengar för olika investeringar i vintersporten.

Pengar som enligt många politiker i delstaten kunde ha använts för andra ändamål.

Nya storsatsningar är ändå att vänta under de kommande åren, då orten nyligen tilldelades skidskytte-VM år 2023.

- Trots att vintersporten ger Oberhof mycket, lider vi också till en del av att så starkt kopplas ihop med just vintern.

- Två tredjedelar av alla våra gäster kommer i själva verket under de delar av året då det inte annars heller borde finnas någon snö, säger borgmästaren Schulz.

För Oberhof är satsningarna på vintersporten ändå viktiga med tanke på stadens framtid.

Om man inte kan erbjuda träningsmöjligheter får man till exempel inga nya elever till idrottsgymnasiet.

Viktigt är också att de tyska elitidrottarna inom längdåkning, skidskytte, bob och rodel kan fortsätta att ha Oberhof som träningsort.

”Kalla dagar utnyttjas optimalt”

Vad gäller turisterna har borgmästaren Thomas Schulz ändå ingen större rädsla för att det överger Oberhof trots att vintrarna skulle bli snöfattigare.

– Bara för att vi om 20 eller 25 år eventuellt inte längre har någon snö här uppe, så kommer turismen ändå inte att dö ut. Vi kommer i framtiden säkert att ha fler gäster som under sommaren flyr värmen i städerna upp i bergen.

- För vintersportorter är klimatförändringen en existensfråga bara om man inte är förberedd. För en sak är bortom allt tvivel och det är att vintrarna hos oss hela tiden blir varmare, säger Schulz.

- Där snön kommer att minska kommer vi ändå fortfarande att ha kalla dagar och de här dagarna måste vi kunna utnyttja optimalt för att producera konstsnö för vintersporten, säger Silvio Eschrich.

Åtgärder som samtidigt inte är helt oproblematiska med tanke på miljön och klimatet. Miljöorganisationer har redan länge kritiserat skidorterna för att slösa allt mer vatten och el på att producera konstsnö.

Drabbad av klimatet

Diskussion om artikeln