Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Segelbåten som sjönk ovanpå en laxryssja 2015 sänktes med flit - båtägaren döms till villkorligt fängelse

Från 2018
Uppdaterad 03.12.2018 20:09.
segelbåt bärgas
Bildtext Så här såg det ut när segelbåten bärgades.
Bild: Mikael Lindholm

I september 2015 sjönk en segelbåt utanför Boistö i Lovisa ovanpå en laxryssja. Ägaren till båten har nu dömts till ett års villkorligt fängelse och måste betala över 85 000 euro i skadestånd och ersättningar.

Segelbåtens ena ägare konstaterades skyldig till försök till grovt bedrägeri samt grov skadegörelse. Domen föll i Östra Nylands tingsrätt på måndag och har ännu inte vunnit laga kraft.

Enligt domen har den dömde sänkt familjens segelbåt med flit för att få ersättning av försäkringsbolaget. Han hade försäkrat båten för 90 000 euro i april 2015. Han hade också försökt sälja båten innan den sjönk.

Båten beräknas vara värd mellan 50 000 och 90 000 euro.

Ägaren har transporterat båten från hamnen under natten den 10 september 2015 och sedan tagit loss givaren till loggen så att båten fylldes med vatten.

Under tiden som vattnet sipprade in i båten drev den omkring på Lovisaviken innan den till slut sjönk ovanpå fiskare Mikael Lindholms ryssja. Ryssjan fick skador.

Båten hittades på 23 meters djup och bärgades den 6 oktober 2015.

Inget erkännande

Den dömde har inte erkänt att han skulle ha sänkt båten. Han har skyllt på antingen en utomstående båttjuv, eller på sin föredetta partner som också var delägare i båten.

I tingsrätten ansåg man det inte troligt att någon annan än den dömde skulle ha sänkt båten.

Det fanns inga tecken på att någon skulle ha brutit sig in i båten, och inga motiv till varför en utomstående båttjuv skulle ha sänkt den.

Givaren fanns dessutom på ett sådant ställe att det för en utomstående skulle vara svårt att snabbt hitta och få loss den.

Den dömdes partner ansågs inte ha något motiv till att sänka båten, och befann sig dessutom tillsammans med andra personer då båten fördes iväg och sänktes.

Den dömde å andra sidan har inget alibi för tidpunkten.

Stort skadestånd

Efter att båten försvunnit från bryggan där den varit förtöjd började den dömde ägaren inte med att ringa polisen, utan tog genast kontakt med försäkringsbolaget.

Enligt domen visar det på att personen visste att båten åtminstone inte stulits.

Den dömde hade dessutom letat upp en formel på internet och räknat ut hur snabbt båten sjunkit redan innan man visste vad som var orsaken bakom sjunkandet.

Det är inte troligt att personen skulle ha kunnat räkna ut rätt tidpunkt om denne inte själv skulle ha vetat exakt vad det var som fick båten att sjunka.

Dessutom hade den dömde redan veckan innan båtens försvinnande letat reda på båtens navigationssystem och tillhörande minneskort.

Personen påstod att det var för att plottern skulle följa med på köpet ifall båten såldes, men då var båten inte längre till salu.

segelbåt bärgas
Bild: Mikael Lindholm

Enligt domen tyder det på att ägaren redan då skulle ha planerat att åka ut med båten och sänka den.

Man vet inte säkert hur den dömde ägaren har tagit sig i land efter att ha saboterat båten, men man tror att han till exempel kan ha rott iland eller åkt med en motorförsedd gummibåt.

Den dömde ska betala sammanlagt över 85 000 euro i skadestånd och ersättningar.

Bland annat ska den dömdes före detta partner och båtens delägare få 30 000 euro i skadestånd. Det är vad man bedömer vara hälften av båtens värde.

Fiskare Mikael Lindholm får 5 000 euro i skadestånd för ryssjan som behövt repareras, samt 5 100 euro för förlorad fångst.

3.12 klockan 16.42: Artikeln har uppdaterats med mera information om händelsernas gång.
3.12 klockan 20.07: Artikeln har uppdaterats med mera information om bevisen mot den dömde.

Diskussion om artikeln