Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bilskatten justeras igen – bilar med stora utsläpp blir billigare

Från 2018
Trafik på Backasgatan i Helsingfors.
Bild: Yle/Petter West

Så sent som i september skärptes beskattningen för bilar med medelstora och stora utsläpp. Nu justerar regeringen utsläppsgränserna igen, så att skärpningens effekter neutraliseras. Bilbranschen är nöjd.

I reda skatteintäkter går staten miste om 90 miljoner euro per år, efter dagens justering av regeringen.

Enligt finansminister Petteri Orpo (Saml) har propositionen beretts i Finansministeriet, och utsläppsgränserna justeras nu enligt en utredning från Teknologiska forskningscentralen VTT. Propositionen ska läggas fram på onsdag men de nya skattegränserna gäller redan med omedelbar verkan, enligt Orpo.

Bilbranschen uppskattar regeringens justering.

- Det här bådar gott. Då det nya sättet att mäta utsläpp infördes i hela Europa i september, så höjde det bilarnas utsläppsresultat och därmed också beskattningen för dem. Den här justeringen neutraliserar den höjda beskattningen, säger Tero Kallio vid bilbranschens förening Autotuojat ja -teollisuus ry.

Enligt Kallio är Finland det första landet i världen som gjort en sådan här förändring.

I praktiken ändras utsläppsgränserna för bilar knappt alls. I stället frångår man WLTP-metoden för att mäta utsläppen, vilket man införde i september. Nu ska i stället en tabell från VTT användas.

Tero Kallio är mycket nöjd med regeringens initiativ. Kallio bedömer att priset på en medeldyr bil med medelstora utsläpp nu kan sjunka med en knapp tusenlapp. Han väntar sig en tillströmning av kunder.

- Det tror jag. Osäkerheten hos kunderna ger vika och den normala ruljangsen återupptas.

Kallio uppskattar också regeringens sätt att genomföra den här justeringen.

- Förverkligandet var utmärkt, exemplariskt. Över en natt och överraskande, så att inget väntande eller marknadsstörningar förekommer.

De nya gränserna tillämpas i beskattningen av nya bilar redan från och med måndagen den 3 december. Propositionen läggs fram i riksdagen på onsdag den 5 december. De som köper bilar mellan dessa datum får ingen kompensation.

Följande sänkning av bilskatten står dessutom för dörren. Vid årsskiftet lättar regeringen, i enlighet med sitt regeringsprogram, på bilskatten med ungefär 50 miljoner euro.

Diskussion om artikeln