Holländsk domstol låter inte Emile bli 20 år yngre
Den holländske mannen Emile Ratelbands ansikte prydde löpsedlarna i flera länder för en månad sedan när han bad en domstol sänka hans ålder med 20 år. Nu ger domstolen avslag på yrkandet.
Den 69-åriga Ratelband ville officiellt ändra sitt födelsedatum med 20 år för att klara sig bättre på arbetsmarknaden och på dejtningsappen Tinder.
Han uppgav att han inte känner sig 69 år gammal och att hans önskan om att ändra sitt födelseår är jämförbar med andra former av förändring i självförverkligandets namn, som till exempel rätten att ändra sitt namn eller kön.
- Herr Ratelband har all rätt att känna sig 20 år yngre och agera som om han vore det. Men att ändra på hans födelsedatum skulle leda till att 20 år av personuppgifter som födslar, dödsfall, äktenskap och förhållanden försvinner. Det här skulle få flera oönskade följder för lagen och samhället, uppgav domstolen i ett uttalande gällande sitt beslut.
"Andra sätt att handskas med åldersdiskriminering"
Domstolen höll ändå med om att en persons ålder utgör en del av dennes identitet men att flera rättigheter och förpliktelser är bundna till en persons ålder.
- Rättigheter och förpliktelser är förknippade med en persons ålder. Till exempel rösträtten, rätten att köra, att gifta sig och att dricka alkohol.
Enligt domstolen misslyckades Ratelband med att komma med övertygande bevis på att han diskrimineras på grund av sin ålder.
- Det finns andra sätt att hantera åldersdiskriminering än att försöka häva en persons födelsedatum.
Domstolens ord föll för döva öron. Ratelband har redan lovat överklaga domstolsbeslutet.
- Det här är fantastiskt! Domstolen ger oss flera olika infallsvinklar som vi kan använda när vi överklagar beslutet, sade Ratelband.
Han uppger sig vara den första av tusentals människor som vill ändra på sin ålder.
Källor: The Guardian, BBC
69-årig holländare går till rätten för att ändra sitt födelsedatum - vill klara sig bättre på Tinder
Mannen säger att han fysiskt är 45 år gammal.