Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den finska jubileumssatelliten har lyft - efter ett års väntan

Från 2018
Jubileumssatelliten Finland 100.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den finländska jubileumssatelliten har påbörjat sin resa ut i rymden, i lastrummet på en Space X-raket.

Satellitens färd fick sin början på måndag kväll klockan halv nio, finsk tid. Satelliten har stått redo för avfärd i drygt ett år efter att tekniska problem förhindrade den ursprungliga avfärden.

Satelliten färdas på Space X-raketen Falcon 9 som lyfte från Kalifornien. På Falcon 9 finns allt som allt 64 nanosatelliter som härstammar från 34 olika organisationer i 17 olika länder.

- Jag är mycket lycklig att vår satellit äntligen kommit iväg, säger professor Esa Kallio på Aalto universitet. Satelliten är Aalto universitets projekt.

Enligt honom är det vanligt att rymdprojekt drabbas av förseningar.

- Det har ändå lönat sig att vänta på den här stunden eftersom vi snart kan forska med satelliten samt ta bilder av vårt 101-åriga Finland.

Flera bakslag

Uppskjutningen försenades med över ett år på grund av problem med raketerna.

Satelliten Finland 100 stod redo för avfärd men uppskjutningen sköts upp på grund av en olycka med den indiska PSLV-raketen.

Olyckan ledde till att PSLV:s användning avbröts för en längre tidsperiod och försenades sedan ytterligare. Därför har Finland 100 nu placerats på bolaget Space X raket.

Uppskjutningen med Space X försenades sedan på grund av upprepade granskningar av raketen och dåligt väder.

Finland 100 är Aalto universitetets tredje satellit och är resultatet av ett samarbete med universitetet och Meteorologiska institutet.

Meteorologiska institutet hjälpte framställa satellitens programvara och instrument och deltar även i det vetenskapliga forskningsprogrammet.

Finland 100-satelliten.
Bildtext En gestaltning av satelliten Finland 100.
Bild: Aalto universitet

Ska inspirera unga

Enligt professor Esa Kallio har den lilla satelliten flera viktiga uppdrag. Den kubformade satelliten bär på en kamera som fotograferar jorden och norrsken.

Den är också utrustad med en radiosändare som förmedlar ljud från rymden till jorden. Både ljuden och bilderna kan användas i vetenskaplig forskning.

Finland 100-satelliten väntas bland annat inspirera unga att börja med rymdforskning.

Förutom det här hoppas man att satelliten ska sporra resenärer som vill beundra norrsken.

Norrskensresor är en växande marknad och de ser fantastiska ut när de fotograferas från rymden.

Källor: Aalto universitet, Yle Uutiset